Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hazaértek a tandemesek az Olimpiáról

Európa hat országából 14 lions klub fogott össze, hogy vak és látássértült tandemkerékpárosok kis csoportja megvalósíthassa a nagy álmot: Győrből indulva, végigkerekezve Európát, eljusson a londoni paralimpiára.

A több mint kétezer kilométeres útra vállalkozók – egy vak és három gyengénlátó – bizonyították be, hogy a fogyatékosság nem akadálya a nagy sportteljesítményeknek.

Az augusztus 9-étől augusztus 29-ig tartó utat az Első Győri Lions Club szervezte, mozgósítva európai kapcsolatait. Támogatta a tandemeseket 400 ezer forinttal és kapcsolataival a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége, a másik két győri Lions klub, az Arrabona LC és a Patrónus LC is.

Sindelfingen, Győr testvérvárosa egy napos figyelemfelkeltő programmal várta a látássérült sportolókat, Luxemburgban csatlakoztak hozzájuk a kézzel kerékpározók, valamint a sportminiszter és egy Tour de France versenyző is.

Brüsszelben Andor László magyar EU-biztos aszisztense, Kovács Gabriella szervezésében látogatást tettek az Európa Parlamentben és az Európa Tanácsban, fogadta őket Hegyi Gyula a kabinet tagja.

Doverben már meghirdette a londoni White City Lions Club a csoport érkezését, jópáran csatlakoztak hozzájuk kerékpárral az utolsó útszakaszra. Várták és vendégül látják a csapatot Bécs, Melk, Passau, Regensburg, Ingolstadt, Heidenheim, Sindelfingen, Rastatt, Saarbrücken, Luxemburg, London Lions klubjai.

Hazafelé már nem bicikliztek, hanem a kísérő kisbuszban utaztak a tandemesek és ma Győrben sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy maga az út is óriási élmény volt, a fáradtság legyőzésének és a segítőkészségnek a diadala.

Az utolsó percig azonban bizonytalan volt, hogy bejutnak-e a paralimpia megnyitójára. Végül egy nappal az esemény előtt jött a hír: a heidenheimi lionok jóvoltából ez is sikerült.

Az olimpia megnyitójához hasonlóan pazar kivitelű rendezvény hangulata, a sport- és sorstársak közös ünneplése meghatotta a kis csapat tagjait. Érdemes név szerint is megemlítenünk őket. A látássérült Mittnacht József (Győr) ült az egyik tandemen elöl, mögötte a vak Baráth Mária (Gyál).

A másik tandemet Horváth Norbert és Matis Mónika (Nagymaros) hajtotta, mindketten gyengénlátók. Velük tartott odafelé kerékpáron, visszafelé sofőrként Komsa István. A másik sofőr Palkó Tibor volt. A tolmácsuk pedig önkéntesként Rónaszéki Katalin (Győr).

Az út célja természetesen nem csak maga a sportteljesítmény volt. Magyarországon 44 ezer ember nem lát és bár hivatalos adat nincs, de mintegy százhúszezer a látássérült.

Az Egyesült Királyságban 2 millió fölött van a látásproblémával küzdők száma. Az út során cikkek, híradások sora ismertette meg Európa országainak polgárait a Győrből indult csapat teljesítményével, hívta fel a figyelmet a fogyatékkal élők világára.

Olvasóink írták

  • 1. macizoli 2012. szeptember 04. 10:21
    „A fogyatékosság tényleg nem akadály. Csak a pénztelenség!!!
    Akit meg nem támogatnak az meg itthon poshad és még lehet,hogy a szomszéd utcáig sem jut!
    Útállatos amikor egy több ezres tömegből kiragadnak 3-4 embert és velük demonstrálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agykontroll tanfolyam gyerekeknek - képgaléria

A Gyermekek Háza adott helyszínt annak a két napos agykontroll tanfolyamnak, amely 7-10 és 10-14… Tovább olvasom