Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Havonta tízezer új adós kerül a feketelistára

Magyarország - Az utóbbi hónapokban megtorpant az az ugrásszerűen növekvő tendencia, amely a felvett hitelek számát jelzi. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy körültekintőbbek lettünk, sokkal inkább azt, hogy számos család már „nem tud hova" eladósodni...
Az, hogy mérséklődött a háztartásokba újonnan kihelyezett hitelek száma, a Központi Hitelinformációs Rendszert működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. közleményéből derül ki, mint ahogy az is, hogy ettől a hitelek összege nem lett kisebb. Azaz, bár kevesebben vesznek fel hitelt, nagyobb összeget kölcsönöznek. S mind hosszabb távra, hiszen lassan, de biztosan nő a leghosszabb, azaz több mint tízéves futamidő népszerűsége.

Auer Katalin, a Bankszövetség munkatársa szerint annak, hogy egy kicsit lassabban menetelünk az eladósodás felé, nem az a fő oka, hogy tudatosabbak lettünk a hitelfelvétel terén, sokkal inkább az, hogy már „telített a piac".

– Sok háztartás már elérte a „plafont", azaz a teljesítőképessége határát: többfelé is tartozik, s már nincs hova eladósodnia. Ez többek között a 2000-től elérhető kedvezményes lakáshitelek következménye, amely ráadásul „húzóhitel", azaz ha valaki felveszi, annak nagy valószínűséggel újabb kölcsönre lesz szüksége, például a berendezéshez vagy a felújításhoz – mondta Auer Katalin, a Bankszövetség munkatársa.

Ahogy egyre több család esik bele az adósságcsapdába, úgy nő a nem fizető adósokat tartalmazó BAR-lista. Erre azok kerülnek fel, akik legalább a mindenkori minimálbér összegével – azaz jelenleg 69 ezer forinttal – késlekednek több mint kilencven napon át. Alig néhány hónapja még csak 600 ezer, ma már 700 ezer mulasztás szerepel a feketelistán, igaz – mivel van, aki többfelé sem fizet(ett) –, ez „csak" körülbelül 500 ezer adóst jelent. Bár a mulasztások mintegy felét azóta időközben visszafizették, a lista egyre hosszabb lesz; három hónap alatt példátlanul, ötödével nőtt, s havonta körülbelül tízezren kerülnek fel rá. Rontja a statisztikákat, hogy egyre több a bankokon kívüli, (gyors)hiteleket nyújtó szervezet, amelyek azoknak – például BAR-listásoknak – is folyósítanak kölcsönt, akiknek a bankok nem.

Ajánlatok özöne: Az adósok nagy része abba a hibába esik, hogy rosszul méri fel, meddig képes elmenni a törlesztőrészletek fizetésében.

A szakértő szerint sokan abba a hibába esnek, hogy rosszul mérik fel, meddig mehetnek el a törlesztőrészletek fizetésében.
– Sok család annyira kicentizi a fizetést, hogy elég egy kisebb váratlan esemény, s már borul az egész feszített költségvetés. Kevesen számolnak vele, hogy bármikor jöhet egy tartós betegség vagy munkanélküliség, amikor néhány ezer forint is számít – véli, hozzátéve, hogy a hitelből vásárlók gyakran eleve könnyelműbbek, mint akiknek zsebből kell fizetniük. A gépjármű-forgalmazók statisztikáiból például kiderül, hogy az autójukat teljes egészében hitelből vásárlók az esetek többségében eggyel magasabb kategóriájú kocsit vettek, mint amilyet saját bevallásuk szerint megengedhettek volna maguknak...

Auer Katalin szerint a pénzügyi kultúra javítása lehet az eladósodás egyik ellenszere. Már az is sokat jelentene, ha mindenki alaposan tájékozódna a hitelekről, s tovább látna az aktuális törlesztőrészletnél. Például kiszámolná, hogy a futamidő lejártával összesen mennyit fizet ki az adott termékért, vagy hogy az áhított autó fenntartása – a fogyasztás és a biztosítás(ok) – mennyi pluszköltséget jelent.

Olvasóink írták

 • 2. gyurcsányt megpofozó 2008. január 10. 09:31
  „Már nem is titkolják a nemzet és népírtást. Megvették a szocikat eggyenként, olyan nagy üzlet nekik a magyarok egészségügye!!! A jövőben jajj annak aki megbetegszik, 2 millio lesz egy mandula műtét!!!
  Haza és nemzetárulók a Parlamentben!!!! Ide jutottunk!”
 • 1. Cseter János 2008. január 09. 09:17
  „A gátlástalan kizsákmányolás eredménye, ami ebebn az országban is él és virúl! Modhatni azt is, hogy kimentek az orosz tankok, és bejöttek a nyugati bankok! A kizsákmányolás pedig tovább folytatódik! Ma már az uzsora kamathoz hasonló a kölcsönrendszer! Nem is beszélve a kölcsönöket terhelő egyéb olyan díjazások, amik sosem látott gátlástalanságban terjedtek el.
  E rendszer amit demokráciának jogállamnak neveznek az csupán a nevetség tárgya a valósággal szemben! E hatalom váltogatás eredménye az, hogy az ország lakosságát egyre jobban tudatosan elszegényítik, kifosszák és hajtják a száraz "Guillotine" alá.
  Ez a rendszerben egy burkolt népírtás folyik!Célja a területszerzés és, ami nem véletlen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyéni tanácsadás bajba került fogyasztóknak

Győr-Moson-Sopron - Fogyasztókapcsolati irodákat működtet a jövőben a regionális fogyasztóvédelmi… Tovább olvasom