Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Hat pályázat, több mint egymilliárdos fejlesztés

Tét idei költségvetési tervezete csaknem 54 millió forintos hiánnyal számol, ennyi hitelt kell felvennie, de ezt a pénzt fejlesztésekre fordíthatja. Pályázatok révén 1,3 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg a városban.

– Az előző képviselő-testület több pályázatot is elnyert, amit a mostani fejez be vagy valósít meg teljes egészében – kezdte a napokban lakossági fórumon tartott tájékoztatását Kukorelli László téti polgármester.

Elmondta, hogy 6 pályázat révén összesen 1,3 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a városban. Az iskolába új informatikai eszközöket vehetnek 30 millió forint értékben. Emellett napkollektorok kerülnek az intézményre és a sportpályára. Ehhez 31,5 milliót nyert a város és 3,5 milliós önerőt kell biztosítania. Az idősek napközi otthonának felújításához 17 milliót kap, az önrész 1,5 millió. Az óvodát új csoportszobával bővítheti az önkormányzat csaknem 14 milliós támogatás révén, amihez több mint 5 milliót kell hozzátennie.

Az építkezés hamarosan elkezdődhet, a járóbeteg-szakellátó központ pedig már csaknem kész. Ez a projekt 814 milliós pályázati segítségben részesül. A legfrissebb siker pedig az iskola bővítéséhez elnyert 285 millió forint, amelynél csaknem 32 millió az önrész.

– Ennél több tervünk megvalósítására idén nincs lehetőség, mert a pályázati pénzek mellé az önrészt biztosítania kell az önkormányzatnak és a többi költséget is meg kell előlegezni, mert a pályázatok utófinanszírozottak – magyarázta el a polgármester és a lakosok segítségét kérte. Szükség lesz társadalmi munkára és az iskola alapítványa számít a helyiek adójának egy százalékaira, mivel
az intézménybővítésre kevesebb pénzt kapott a város az igényeltnél, így az új tantermekbe felajánlások nélkül nem tudnak új bútort venni.

Az önkormányzat idei költségvetési tervezete 655 millió 251 ezer forint bevétellel és 708 millió 889 ezer forint kiadással számol. A forráshiány 53 millió 872 ezer forint, ez hitel felvételével fedezhető. A kiadások közt jelentős tétel a Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ fenntartása, ez a közeli falvakban lévő tagiskolákkal együtt 423 millió 731 ezer forintba kerül. Nagy tétel a bérek és járulékaik kifizetése is, ami éves szinten 472 millió 801 ezer forintot tesz ki. Az önkormányzat jelentős munkáltató, 161 embert alkalmaz, köztisztviselőket, közalkalmazottakat, pedagógusokat és a közmunkaprogram révén foglalkoztat munkásokat.

Beruházásra 25 millió 330 ezer forintot költhet idén a város, a pályázati önrészek biztosítása mellett a polgármesteri hivatalba vesz gépeket, irodai berendezéseket, az iskolába bútorokat. Emellett 500 ezer forintot szán ebben az évben játszótérre és egy zagyszivattyút is beszerez a belvízgondok enyhítésére. Felújításra 21 millió 570 ezer forintot akar fordítani a település, ebből ugyancsak a pályázatokhoz szükséges önerőt biztosítja és a gyenesdiási üdülőre költ.

Az önkormányzat idei költségvetési tervezete 655 millió 251 ezer forint bevétellel és 708 millió 889 ezer forint kiadással számol.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. március 04. 09:04
    „Itt kétféle felfogásrol van szó. Egyik a gatyaszorittás és a másik az befektetés a jövöben és nagyobb eladósodás. Ez a vita ami folyik ma az eladósodott világban. Németek modellje a gatyaszorittás és az Amiké pedig nem most. Ha az unios tagországok mind ott tartanának életszinvonal és infrastrukturában mint a Németek, akkor a gatyaszorittás most nekik aktuális lenne. Mivel nem ott tartanak igy az butaság nobel dijas gazdaság szakértönk szerint. Megoldás a Német financirozás és nagyobb eladósodás, természetes hogy náluk. Ha ezt nem teszik, akkor összeomlás fenyegeti az uniót és az Eurot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresőkutya sem találta az eltűnt férfit

Speciális szagazonosító és keresőkutyával vizsgálta át a rendőrség a decemberben eltűnt Hancz István… Tovább olvasom