Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Hat hét után mondd, hogy ˝örökre˝

Az új törvény értelmében jövő márciustól a nyílt örökbefogadásnál is hat hete van az édesanyának arra, hogy a szülés után meggondolja magát és nyilatkozatát visszavonja.


Az új Ptk. márciustól már nemcsak a titkos, hanem a nyílt örökbefogadásnál is hat hét gondolkodási időt ad az édesanyának, hogy a szülés után meggondolja magát. De vajon gyakori-e ez a visszakozás? A kérdést rövidre zárhatjuk, dr. Boda Jánosé, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának megbízott hivatalvezetője úgy tájékoztatott: „a gyámhivatalok gyakorlatában az elmúlt több mint tíz év tükrében nem fordult elő olyan eset, hogy a szülő az örökbefogadáshoz hozzájáruló nyilatkozatát visszavonta volna." Ugyanakkor még a hozzájáruló nyilatkozatok felvétele előtt, „az érdeklődés fázisában" tapasztalnak néha a gyámhivatalok bizonytalanságot a nyilatkozat következményeit megismerő szülőnél. Mint megtudtuk: Győrben kétszer fordult elő, hogy a tájékoztatás hatására végül nem tett lemondó nyilatkozatot a szülő.

Ha a gyerek a származásáról kérdez, azonnal válaszolni kell neki. Képünkön Sövegjártóék: Lázár Mór, Sövegjártóné Bezerédi Hajnalka, Regő Jutocsa, Zselyke Sába és az apa, Gábor. A nevelt kislány személ
Ha a gyerek a származásáról kérdez, azonnal válaszolni kell neki. Képünkön Sövegjártóék: Lázár Mór, Sövegjártóné Bezerédi Hajnalka, Regő Jutocsa, Zselyke Sába és az apa, Gábor. A nevelt kislány személye nem lehet nyilvános. Fotó: Magasi Dávid

Ami a fogalmakat illeti: a nyílt örökbefogadásnál a vér szerinti szülő és az örökbefogadó ismeri egymást, a gyámhivatalnál együtt nyilatkoznak, a vér szerinti szülő értesül a gyermek örökbefogadását engedélyező gyámhivatali döntésről. „Az örökbe fogadni szándékozó személy a gyermeket legalább egy hónapig gondozza, és ezt követően kerül csak sor az örökbefogadás engedélyezésére." A másik esetben a szereplők nem ismerik meg egymást, s a döntésről sem tud a szülő.

Titkos örökbefogadás útján került be a fertőszentmiklósi Sövegjártó családba a most 9 éves Zselyke Sába, majd 2011-ben egy akkor két hónapos kisfiú is: Regő Jutocsa. Sövegjáró Gábor felesége ezután hagyományos nevelőszülő lett, s egy másfél éves kislánynak is gondját viselik. Így négy gyermek él egy fedél alatt, hiszen még ott van a 11 éves, vér szerinti gyermek, Lázár Mór.

– Nincs jelentősége a gyerekek között, hogy ki az örökbe fogadott és ki nem, de ha kell, nyíltan kezeljük a kérdést – mondja érdeklődésünkre az apuka. – A kilencéves Zselykét érdekli a dolog, már az óvodában is szembesülnie kellett az igazsággal, amikor egy közös tablóhoz nem tudott magáról csecsemőkori képet vinni. Mert tizenhat hónaposan került hozzánk. Nem zúdítunk rá mindent egyszerre, de amint kérdez, azonnal válaszolni kell – vall közös életükről Sövegjártó Gábor. Talán nehezebb pillanat lesz a testvérek számára, amikor a nevelt kislány örökbefogadókhoz kerül.

– Megmondtuk nekik, hogy őt előbb-utóbb elviszik oda, ahol nagyon jó lesz neki. De bevallom, nem tudjuk, hogyan fogadják ezt, mert ő az első nevelt gyermek a családban.

Számokban. Idén 16 jogerős döntés született a megyében, ezen belül 7 titkos és 9 nyílt örökbefogadást engedélyezett a Győrött működő járási gyámhivatal. A titkos örökbefogadók közül háromhoz kerülhetett újszülött baba, ketten 1 évesen leltek új otthonra, s akadt egy 2 éves és egy 5 éves is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unaloműző tábor, film és foci

Szociális tábor, ingyenes foglalkozások, tartalmas időtöltés felnőtt felügyelettel. Őszinte… Tovább olvasom