Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hat fejlesztésre már van támogatás

Negyvenmillió forintnyi fejlesztést biztosan megvalósít a bakonyszentlászlói önkormányzat idén, miután a pályázati támogatásokról már tavaly kedvező döntés született.

Tartalmas év elé néz a bakonyszentlászlói önkormányzat, ugyanis több tavaly elnyert fejlesztés megvalósítása 2010-re húzódott át. Sebestyén Vince polgármester portálunknak elmondta: a regionális fejlesztési tanácstól 3,6 millió forintot nyertek el a Dózsa György utca felújítására, amelyhez 4,6 millió forintot saját pénzből kell hozzátenniük. A munkálatokra tavasszal kerülhet sor. Ugyanez igaz az öt új buszváróra és a kenyeri buszforduló rekonstrukciójára, ami 7 millió forintot kóstál, igaz, az önerő mértéke itt mindössze 10 százalék.

A sort folytatva: szintén tavasszal érkezik meg a pannonhalmi kistérségi társulás által elnyert kisbusz, amit Bakonyszentlászló használhat majd. A 24 személyes jármű értéke csaknem húszmillió forint, ebből 15 milliót fedez a támogatás. Az idei feladatok közé tartozik a nyári nagy esőzések által az utakban keletkezett károk helyrehozása is. Erre a regionális fejlesztési tanács ítélt meg 1 millió 450 ezer forintot. A településrendezési tervre kapott 2 millió 240 ezer forintot is ebben az esztendőben használják fel.

Sebestyén Vince
Sebestyén Vince

Sebestyén Vince kifejtette: számos pályázatuk függőben van. Az uniós vidékfejlesztési program falufejlesztési keretéből a régi egészségház és a volt gazdabolt felújítását akarják megvalósítani 11 millió forintból. Emellett a kultúrházat integrált közösségi szolgáltatótérré szeretnék alakítani 62,5 millió forintból. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból igyekeznek ehhez az elképzeléshez 50 milliós segítséget szerezni. Erre azért is szükség lenne, mert a beruházás nagyságrendje meghaladja a falu erejét. Saját forrásból csak kisebb ˝javítgatásokra˝ futja az épületen, tavaly például vásároltak tizenöt asztalt és átfestették, újrakárpitozták a 125 széket.

A képviselő-testület több nagy döntés előtt áll. A polgármester kifejtette, hogy 14 millió forintból szeretnék felújítani a Vak Bottyán parkot úgy, hogy működjön a valaha messze földön híres forrás, amelynek vize többféle betegségre jó hatással van. Ehhez azonban 1,9 millió forintért tanulmánytervet kell készíttetni, míg 4,8 millió forintért próbafúrást végeztetni – csak az utóbbi kedvező eredménye esetén van esély a beruházásra.

Sebestyén Vince polgármester elmondta, hogy idén a regionális fejlesztési tanács támogatásával és saját pénzből felújítják a Dózsa György utcát. Fotók: Krizsán Csaba
Sebestyén Vince polgármester elmondta, hogy idén a regionális fejlesztési tanács támogatásával és saját pénzből felújítják a Dózsa György utcát. Fotók: Krizsán Csaba

Ennél is nehezebb választás előtt állnak a képviselők a kalandpark ügyében. A 37 millió forintos projektre európai uniós támogatást kaptak, csakhogy – szóbeli közlés alapján – a várt 85 helyett csak a költségek 30 százalékát fedezik. Az ok: a bírálók vállalkozói alapúnak minősítették az idegenforgalmi fejlesztést. A partnerközségek (Románd, Bakonygyirót és Fenyőfő) ugyan elnyerték a maguk 85 százalékát, csakhogy a bakonyszentlászlói erdei akrobatikus akadálypálya jelentené az elsődleges turisztikai vonzerőt. Megjegyzendő: az írásbeli döntés a négy falura vonatkozóan egységesen 62,82 százalékos támogatásról szól, ami persze további kérdéseket vet fel.

Betelt az idősotthon. A bakonyszentlászlói önkormányzat legnagyobb tavalyi beruházása az idősotthon bővítése volt 10 férőhellyel 25 férőhelyesre. A 18 millió forintos összköltség kétharmadát fedezte a regionális fejlesztési tanácstól kapott támogatás. A szobák feltöltése november 1-jén kezdődött és december 1-jére megtelt az intézmény.

Az idei feladatok közé tartozik a nyári nagy esőzések által az utakban keletkezett károk helyrehozása is. 

Olvasóink írták

 • 1. szj 2010. január 07. 18:53
  „Gratulálok a polgármesterúr tenniakarásának!
  Látszik,hogy kitart a faluért.
  Gondolom nem kis munka van ez mögött.
  látszik,hogy kihasználja a pályázati lehetőségeket.
  Bizony vannak a környékünkbe olyan képviselőtestület ahol kétirányu a gondolatmenet.
  Azok a községek lemaradnak mint a borravaló.PL:(ROMÁND)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárommilliárd közmunkára

Közmunkások foglalkoztatására, ami 25 ezer embert érint, idén 13 milliárd forint jut az országban. Tovább olvasom