Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Harmincmillió a győri állatkertnek?

Tapírház és törpevíziló-otthon épülhet állami támogatásból a győri vadasparkban, ha elnyerik a pályázatot.

Európa legszigorúbb hasonló jogszabályának számít az a négy éve született magyar minisztériumi rendelet, amely szabályozza az állattartás körülményeit az állatkertekben és magángyűjteményekben. Ebből a szempontból jól állunk, hiszen az EU csak ajánlásokat fogalmaz meg az állatkertek szabályozására, konkrét előírásokat nem, s több uniós tagállamban még nem is létezik hasonló rendelet.

A magyar jogszabály megalkotásakor a törvényhozók szakítottak a „hagyományokkal", és a szigorú előírások mellé komoly pénzalapot is létrehoztak, amelyből a vadasparkok pályázati rendszerben – minimum húsz százalék önrész biztosításával – nyerhetik el a fejlesztésekhez szükséges pénzt, vagy legalábbis annak egy részét.

A győri Xantus János Állat-kertnek eddig minden évben megítélték azt az összeget, amelyre pályázott, így valósulhatott meg több nagy beruházás, például a 2003-ban elkészült csimpánzház vagy a zsiráfok egy évvel később átadott lakhelye.

A 2005-ben nyert pénzből jelenleg is folyik a terráriumház átalakítása, melyet tavasszal láthatnak először a látogatók.

dr. Andréka György
Idén a legsürgetőbb fejlesztés a tapírház és a törpevíziló otthonának felépítése, amely azért is fontos, mert így Mandula, a tapírlány és Dona, a Győrben felcseperedett törpevíziló végre párra találhat, s ha minden jól megy, szaporodhat is az állatkertben. A beruházás összköltsége 60 millió forint, ennek felét állami támogatásból, felét önerőből fedezné a zoo. A pénz odaítéléséről május körül döntenek, s ha minden jól megy, idén ősszel elkezdődhetnek a munkák.
– Ha a beruházás megvalósul, akkor elmondhatjuk, hogy az európai uniós, sőt, még annál is szigorúbb normáknak száz százalékban megfelel a győri állatkert – mondta dr. Andréka György, az állatkert igazgatója, aki a Magyar Állatkertek Szövetségének titkáraként maga is tagja a pályázatot elbíráló bizottságnak.

A kulturális tárca pályázati támogatására, amely idén összesen 300 millió forint, elvben bármilyen önkormányzati és magángyűjtemény pályázhat, de a feltételek olyan szigorúak, hogy azokat eddig – a fővárosi Tropicarium kivételével, amely tavaly nyert először – csak önkormányzati fenntartású intézmények tudták teljesíteni. Az elmúlt négy évben a tizenegy magyar állatkert mindegyike hozzájutott jelentős összeghez, ebből valósult meg többek között a budapesti fókató vagy a veszprémi oroszlánkifutó.

Most először télen is nyitva

Idén először télen sem kell nélkülözniük a gyerekeknek a vadállatok látványát, hiszen a győri állatkert egész télen nyitva tart. Az igazgatótól megtudtuk, hogy ez többletköltséget nem jelent a fenntartás szempontjából, a látogatóknak pedig érdekes élmény lehet a téli park látványa, különösen, hogy tavaly duplájára nőtt az állatkert területe. Az új, erdős részeken, a sétálóösvényeket leszámítva, megmaradt az igazi erdei hangulat, s bár az állatkert melegkedvelő lakói beszorultak téli otthonukba, így is van látnivaló. A tevék, lámák, zebrák, medvék, skót-felföldi marhák jól bírják a hideget, s Póla, a csimpánzkölyök is látható „gyerekszobájában".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészültek a csatornajavítással

Nem csütörtök, hanem csak péntek estére, de elkészültek a bácsai csatorna javításával. Tovább olvasom