Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Harminc hibrid buszra pályázik a győri Városháza

Az októberi közgyűlésen a multifunkcionális csarnok mellett az új uszoda is terítékre került. 1,2 milliárd forinttal várhatóan kevesebb iparűzési adó folyik be Győr kasszájába idén.


11.43

Az októberi közgyűlés véget ért. Szép hétvégét kívánunk Olvasóinknak!

11.40

21 igennel, vagyis teljes egyetértésben a képviselők megszavazták a hibrid buszok pályázati anyagát. Rendkívüli közgyűlés ebben a témában nem lesz.

11.24

"Nem tudom elfogadni, hogy a Városháza padlása lassan tele lesz méregdrágán vásárolt tanulmányokkal, miközben a győri tömegközlekedésből több mint 500 ezer kilométert csak úgy kivágtak nyáron.

Azt szeretném kérni, hogy a közgyűlést tiszteljük meg azzal, hogy ilyen hangsúlyos témákban igényesebb előterjesztéseket készítsenek" - mondta Neupor Zsolt.

Borkai Zsolt válaszában leszögezte: "ez a pályázat még az uniós források felhasználásról készített 2010-es magyar előirányzat alapján történik, vagyis azt akarja megpiszkálni, amit Önök készítettek anno elő".

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint "a pályázatot most kell benyújtani, különben kifutunk az időből, ezért tűnhet talán valamelyest kidolgozatlannak az előterjesztés. Az előterjesztésben olvasható elvek azonban mind-mind szerepelnek hosszútávú célkitűzéseinkben, amelyek eddig is nyilvánosak voltak".

11.18

Győr harminc hibrid autóbusz beszerzésére adna be uniós pályázatot. A projekt 11,1 milliárd forintba kerülne, a város önrésze 600 millió forint lenne.

Kun András szerint "ez annyira lényeges napirendi pont, hogy akár rendkívüli közgyűlést is megérdemelne projektoros kivetítéssel".

A szocialista képviselő szerint "az sem teljesen világos, s nem derül ki az előterjesztésből, hogy ez a projekt mennyi pénzébe kerülne az önkormányzatnak".

Borkai Zsolt szerint "ez a beruházás pontosan költségcsökkentést idézne elő, amellett, hogy a buszok környezetkímélő hatását sem lehet megkérdőjelezni".

11.17

Az októberi győri közgyűlésen öt új utcanév született. Az új utcák Bácsán, Ménfőcsanakon és Révfaluban találhatóak, bővebb részletekért ide kattintsanak.  

11.16

A Győr-Szol durván 6,5 milliárdos törzstőkéjét 109 millió forinttal megemeli a Városháza, mely a pénzinjekció révén 6,67 milliárd forintra emelkedik. A tőkeemelés az újvárosi városrehabilitáció miatt szükséges.

11.14

Még mindig a Győr Projekt Kft. van fókuszban a győri közgyűlésen: a szóban forgó társaság közel 62 millió forintos támogatást kap a Városházától.

Az előterjesztés szerint ennek oka, hogy a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezéséhez kapcsolódó fejlesztési, bonyolítói feladatok ellátása, a szociális rehabilitáció újvárosi megvalósulása, a Belváros funkcióbővítő fejlesztése, valamint az új Győr Aréna létesítése és a meglévő Magvassy sportcsarnok bővítése csak így biztosított.
11.10

A Győr Projekt Kft., mint az Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társasága, közbeszerzési eljárást folytat a Győr Aréna multifunkcionális csarnok kivitelezésének ügyében.

A közbeszerzési eljárás lezárása után lehetőség nyílik arra, hogy a közbeszerzésen nyertes ajánlattevővel a Győr Projekt Kft. megállapodást kössön a multifunkcionális csarnok kivitelezésére. A beruházás teljes összegében állami forrásból valósul meg: 2014. évi állami költségvetés tervezetében a beruházás forrásaként 4,9 milliárd forint szerepel.

Tekintettel arra, hogy a 2014. évi állami költségvetés elfogadására feltehetően a megállapodás megkötésének tervezett időpontjáig nem kerül sor, a megállapodás megkötéséhez szükséges, hogy az önkormányzat előzetes kötelezettséget vállaljon a kivitelezési megállapodás megkötése és a 2014. évi állami költségvetés elfogadása között elvégzett kivitelezési munkák forrásának biztosítására.

Ezért 1,75 milliárd átmeneti forrást biztosít az önkormányzat a jövő évi állami költségvetés elfogadásáig elvégzett kivitelezési munkák fedezetének átmeneti biztosítására 1,75 milliárd forint erejéig a Győr Projekt Kft. részére.

11.08

A győri fedett uszoda építésére a tervezéskori elképzelésekkel szemben mégsem az győri önkormányzat beruházásában valósul meg: a fedett uszoda építése a Győr Projekt Kft. által, a Magyar Állammal kötött finanszírozási megállapodás alapján a Magyar Állam finanszírozásában épül meg.

10.57

Neupor Zsolt azt is felvetette, hogy a "panelprogram folytatása mindenképp szükséges volna Győrben".

Borkai Zsolt úgy válaszolt, hogy "a 2010-ig kiírt pályázatok az állam részéről lufinak bizonyultak, hisz a pályázatoknak nem volt valós fedezete, s a mai napig ez okoz komoly gondot".

10.54

Dr. Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester Kun Andrásnak adott válaszában arról szólt, hogy "a vastagbélrák megelőzése érdekében és a győri Szívkatéterezés Alapítvány támogatására idén nem 20 millió forintot adtunk a Petz-kórháznak, hanem 35 milliót".

10.47

Kun András (MSZP) nem tudja elfogadni az előterjesztést. Példának többek közt az ellenzéki képviselő azt említette, hogy "a Petz-kórháztól 20 millió forintos műszeradományt készülnek elvenni".

"Vannak olyan kis tételek a listán, amelyekben a logikát nem találom. Kezdeményezem, hogy a kérdést ne zárjuk le most, s vitassuk meg újra" - zárta szavait Kun András. 

10.45

Neupor Zsolt (DK) azt nehezményezte, hogy "az elvonások miatt a hiányszakmákban tanuló diákok ösztöndíját is meg akarják vágni, pedig ez az utóbbi évek egyik leghasznosabb ösztöndíjrendszere volt".

10.43

Borkai Zsolt előterjesztése szerint indokolt az iparűzési adó bevételi tervszámának csökkentése az idei költségvetésben. A szeptemberi
adófizetési határidőre teljesített befizetésekre, a jelentősebb adózókkal összefüggésben rendelkezésre álló információk alapján ugyanis év végére mintegy 1,2 milliárd forint összegű bevétel-elmaradás várható.

A költségvetés egyensúlyának biztosítása végett - a bevételi előirányzat-mérsékléssel összhangban - a kiadási oldal is csökken. Ennek érdekében elsősorban ez évi kiadási megtakarítások zárolását javasolja Borkai Zsolt. A szóban polgármesteri intézkedés a következő beruházásokat érinti.

10.38

Nem várt "közjáték" az óvodai vezetői kinevezések szavazásakor: Hengster Zsuzsanna három győri óvoda esetében is pályázott vezetőnek, de sehol nem választották meg. A pályázó szerint a pályázati anyagának számos része felett "átléptek" a bíráló bizottságok, s nem vették figyelembe.

Borkai Zsolt azt válaszolta, hogy "más időpontban szívesen meghallgatja a panaszokat, de a közgyűlés munkáját most folytatni szeretné". 

10.35

Továbbra is intézményvezetőkről döntenek a képviselők. Tíz győri óvodában (Bartók Óvoda, Bisinger Óvoda, Gyárvárosi Óvoda, Kovács M. Óvoda, Lehel U. Óvoda, Márvány Óvoda, Ménfőcsanaki Óvoda, Nagybácsai Óvoda, Sün Balázs Óvoda, Szentiváni Óvoda) szavaztak bizalmat többnyire a régi-új vezetőknek öt évre.

10.33

A Fogyatékosok Átmeneti Gondozóháza intézményvezetőjének Bognár Gyöngyit választották meg a képviselők.

Az öt évre megválasztott vezető az egészségügyben 32 évet dolgozott, ebből 22 évet a Pszichiátriai Osztályon szociálpolitikusként, majd 10 évet a kórház igazgatási osztályán minőségbiztosítási osztályvezetőként. 2011 óta az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményben minőség biztosítási referensként dolgozott. Idén május elseje óta a Fogyatékosok Átmeneti Gondozóháza megbízott intézményvezetője volt.

10.29

Meglehetősen "fagyos" hangulatban ért véget az E.ON éves beszámolója. Borkai Zsolt azzal "búcsúzott" az E.ON képviselőitől, hogy "remélhetőleg sikerül kijavítani az említett hibákat, s akkor legközelebb mindenkinek sokkal kellemesebb pillanatokban lesz része"

10.25

Németh Árpád szerint "nem elég, hogy a szolgáltató és az önkormányzat földkábeleket szeretne látni Győrben, ehhez az épületek tulajdonosainak is hozzá kell járulniuk, hiszen így a ház falát ki kell vésni".

10.21

Németh Árpád, az E.ON másik képviselője szerint "Győr térségében kevesebb hiba fordul elő, mint országszerte. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy a város állandóan fejlődik, sok a beruházás".

10.13

Tóth Csaba, az E.ON képviselője szerint "az ügyfélszolgálati rendszer nehézségét az is okozza, hogy a közvilágítás meghibásodása esetén a Vill-Korr felé kell a győrieknek bejelentést tenniük."

Borkai Zsolt válaszában azt mondta, hogy "a Vill-Kor kizárólag az aktív elemek hibáját javíthatja, a passzív részekhez nem nyúlhat. Márpedig az esetek nagy részében a passzív elemekkel van baj: nem egy-egy égő nem világít, hanem a szakaszok nem működnek".

Győr polgármestere hozzátette: "a passzív szakaszok javítása általában nagyon hosszú időt vesz igénybe, ezen szükséges változatni".   

10.09

Az E.ON napirendi pontja több hozzászólást is eredményezett: Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) kevésnek tartja a tényadatot a beszámolóban, Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) és Rózsavölgyi László (Fidesz-KDNP) pedig rossznak és rendkívül hosszúnak látja a szolgáltató hiba-bejelentési rendszerét. Radnóti Ákos szerint Adyvárosban előfordultak olyan hálózati hibák, melyek hónapokkal később is megkeserítették a helyiek életét.

Hasonló a problémája Simon Róbert Balázs alpolgármesternek (Fidesz-KDNP) is, aki szerint a Levendula utcában "több mint inkorrekt a szolgáltató hozzáállása, s évek óta nem elégíti ki a város jogos igényeit".

Kun András (MSZP) azt kérdezte, hogy "légkábeleket mikor váltják ki Győrben földalatti kábelekre"?

10.07

Az első napirendi pontban tájékoztatót hallgatnak meg a képviselők Győr villamos energia ellátási rendszerének helyzetéről, fejlesztésekről, korszerűsítésekről.

Az előterjesztésből kiderül, hogy az E.ON 2012-ben 380,7 millió forint értékben végzett beruházásokat a megyeszékhelyen, míg 2013-ban várhatóan ez az összeg 310,3 millió forint körül alakul. Az idei E.ON beruházásokra hétfőn külön cikkben visszatérünk.

10.03

Az októberi közgyűlés elkezdődött: az ülés határozatképes. 

8.29

Az októberi győri közgyűlést 10 órától online tudósítjuk a Városházáról.

Ide kattintva olvashatják előzetesünket arról, hogy a 2017-es Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezéséhez kapcsolódó fejlesztési feladatok ellátására életre hívott Győr Projekt Kft. önkormányzati támogatásra számíthat a pénteki ülésen.

Új utcanevekről szintén döntenek a képviselők.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. urbaniastapista 2013. október 20. 20:40
  „Ennek az egésznek egy kicsit olyan szaga van, hogy valaki kitalálta, hogy még gyorsan el kell költeni valamire egy rakás pénzt az EU keretből 2014-ig. Ezt lehet gyorsan, hát akkor ezt. Szükség van rá? Az másodlagos, a fő, hogy pénz mozogjon ....”
 • 26. háté 2013. október 19. 21:26
  „25. Hedon - nem jártál Szabadhegyen évek óta? - a normális élet biztosítása, a forgalom kivezetése, bizony önkormányzati dolog, és nem a folyómederbe kellene az idegenek sétányt építeni, és mélygarázst!”
 • 25. Hedon 2013. október 19. 20:34
  „# 24. háté

  "22. Hedon - nehogy nagy pofára esés legyen! -csak hazugságokat tud főnököd ígérni!"

  Nem lesz, sőt láthatóan komolyabb kihívója sem. Ahol Balogh Jóska reaktiválása az
  egyetlen alternatíva ott nagy lehet a gond. Borkai jövőre is simán 65% fölött fog nyerni.

  A 82-es főút kivezetője pedig nem kardinális kérdés. Teherforgalma minimális
  nincs mit elvezetni róla. Hiba lenne most azzal foglalkozni, ráadásul nem is "önkoris"
  lévén állami kezelésű és fenntartású útról van szó.
  A győri keleti elkerülőt pedig jövőre kezdeni fogják.
  A Győr-Csorna-Szombathely autóút benne a csornai elkerülővel pedig már gőzerővel épül.”
 • 24. háté 2013. október 19. 18:59
  „22. Hedon - nehogy nagy pofára esés legyen! -csak hazugságokat tud főnököd ígérni!
  Ennyi lóvét eltapsolni, maga-mániás, építkezést a győriek kárára elkövetni gyalázat. az idegeneknek épít mélygarázst, folyómederbe sétányt, míg a mellékutakon keréktörés nélkül alig lehet közlekedni, a 82-es kivezető utat nem képes megépített-ni.”
 • 23. Búzakörte 2013. október 19. 10:58
  „22. Akár a Népszava 1952-es számába is írhatott volna maga félbolond. Menjen ki a jelenleg piacnak nevezett Gulágra és beszélgessen a győriekkel s a piacosokkal. Aztán tegyen egy kört a belvárosban és magáninterjúvolja meg a boltosokat, szolgáltatókat és vendéglősöket.”
 • 22. Hedon 2013. október 19. 09:31
  „Nagy a baj, a pánik, piros szeműeknél ami persze érthető!

  A teljesség igénye nélkül épül:
  - Új uszoda (végre mi is kapunk állami támogatást)
  - Új sportcsarnok (szintén állami pénz)
  - Dunakapu tér
  -Likócsi árvízkapu+híd
  -Pinnyédi új híd
  - Újváros megújítása (rehabilitációja)
  - Városi folyópartok átépítése
  - Belváros megújítása II. ütem.
  - stb. stb.
  Nos elvtársak a 2014-es polgármesteri választás már most (rég) eldőlt.
  Lehet készülni 2018-ra de inkább 2022-re.”
 • 21. Csetneky 2013. október 18. 23:13
  „19. Abalajobb

  Hol vetted az anyagot, aminek a hatása alatt állsz? Adjál belőle bimbónak is, ő biztosan nagyra értékelné! :)

  Egyébként komolyra fordítva szerinted kik a demokratikus oldal? <moderálva> Sok sikert!”
 • 20. Abalajobb 2013. október 18. 21:29
  „15. 14. Egy kicsit drágán vásárol Győr. Jut is, marad is ...”
 • 19. Abalajobb 2013. október 18. 21:25
  „Ha Borka függetlenként inmdulna - és nem a pártállami fidesz jelöltjeként - meggondolnánk, hogy rá szavazzunk. Így vereséget fog szenvedni, mert a demokratikus oldal jelöltje elsöpri.”
 • 18. urbaniastapista 2013. október 18. 20:35
  „http://onkormanyzat.gyor.hu/kozgyules/143.html
  Az utolsó besunnyogott előterjesztés azt írja, hogy 1,7 milliárd forint intermodális csomópont tervezésére,
  aztán 2 milliárd az elővárosi közlekedés fejlesztésének tervezésére, majd 7,5 milliárd a 30 hibridbuszra, zéró emissziós zóna, blablabla...
  Arról, hogy mit és hogyan képzelnek el, semmi információ.
  ?
  A tervezéseknél a zéró önrész = kuss a helyieknek?”
 • 17. mir 2013. október 18. 20:00
  „Viszont az mti hír szerint meg nyertek a pályázaton itt meg azt írják, hogy pályáznak. Akkor most mi van?”
 • 16. mir 2013. október 18. 19:57
  „OK az indexen olvastam, hogy 7,5 milliárdot szánnak buszokra a maradék 3 milliárd másra megy”
 • 15. mir 2013. október 18. 19:48
  „Kecskeméten 25 hibrid buszt vesznek 6.5 milliárdért.A 30 db ott nem kerülne 8 milliárdba. A Mercedes szállítja le nekik. Itt meg 30 buszra 11 milliárdot szánnak?”
 • 14. pista42 2013. október 18. 19:37
  „Ha jól olvastam, akkor a 30 busz 11.5 milliárdba kerül. Ha elosztom ezt 30-al, akkor 1 db 370 millió Ft.
  Na ne ! Ezt senki nem gondolja komolyan. Egy ilyen busznak 100 millió alatt kell lennie.Nem is olyan régen mondta
  a Miniszterelnök Úr, hogy mi szegény ország vagyunk.Akkor meg miért szórjuk a pénzt? Vegyünk egy köznapi példát :
  A jómódú vállalkozó stb... csak márkás dolgokat vesz .Egy ingért nem restell kiadni 150-200 e. ft-ot. A kevesebb pénzű
  ember megelékszik 1500-2000 Ft-os inggel. Hát ezt kell alapul venni ország szinten is.Ne akarjuk megjátszani a gazdagot.”
 • 13. oPTiKa 2013. október 18. 16:49
  „asvel, az az állami pénz kinek az adójából van?

  Borkai miatt törvényt módosítottak (hogy lehessen polgármester), de pénzügyekbe nincs beleszólása. Persze. Hacsak nem bábfigura...”
 • 12. urbaniastapista 2013. október 18. 14:24
  „Az már milyen, hogy a város hitelezi az államot az uszodaépítésnél?
  Mi lesz, ha nem akarják majd egyszer csak megadni? Befejezik a győriek pénzéből, vagy ott hagyják félig készen?
  A hibrid buszok jó ötlet, tényleg nagyon kormolnak a mostaniak. Lecserélnek a kb. 100-ból 30-at, de gyakorlatilag az összes busz a Belvároson keresztül jár, vagyis csak részben sikerül megoldani a problémát. Ráadásul hibrid buszt csak importálni lehet, magyar gyártó nincs, így valamelyik öreg EU tagot fogja gazdagítani a projekt. Jó esetben nem egy elavult konstrukció jut majd ide.”
 • 11. asvel 2013. október 18. 14:01
  „6. Madarász 2013.10.18. 11:02

  Az az apró probléma, hogy kevered a dolgokat..
  A multifunkcionális csarnok 100%-ban állami pénzből épül, ennek költségét az országos költségvetés biztosítja, azt nem költheti el a város másra, még ha jobban szüksége is lenne rá...”
 • 10. háté 2013. október 18. 13:25
  „A műlovas p.mester, elmondja a saját elképzeléseit a Kisalföld mai számában! - kinek tetszik a Széchenyi tér? a narancsos sleppnek, mert nem merik elmondani véleményüket!
  A Dunakapu téri műemlékrombolással, idegeneknek építendő mélygarázzsal, bebizonyította p. mester, neki annyi Győr és polgárai, mint Oroszlánynak a kisegér éhesen, - felejthető, említésre sem érdemes!
  Megalázza műlovas a győrieket, mint oláhok a Székely, a tótok a Felvidéki testvéreink!”
 • 9. háté 2013. október 18. 13:16
  „Fölösleges, beteges megalomániás beruházások, mélygarázs, multicsarnok, de egyáltalán minek ifjúsági fesztivált rendezni, 1,3km hosszú- 150m széles evezőpályát, stb. építeni!
  Itt az újabb pénznyelő: - Győr Projekt Kft.- ellenőrizhetetlenül, narancsködben eltüntetik,- törvényesen, és jogilag fedhetetlenül a lóvét!
  Miközben, áldatlan állapotú mellékutakon járnak a helyiek, semmibe veszik a Győrieket, csak az idegenek számítanak!
  A BoBo Kft-t, és holdudvarait fel kel számolni Győrben, hogy visszakapjuk városunkat!
  - narancsködösök mellőzzenek!”
 • 8. borsmenta 2013. október 18. 12:11
  „"nem elég, hogy a szolgáltató és az önkormányzat földkábeleket szeretne látni Győrben"

  De nem ám... kb. a nyolcvanas évektől jobb helyeken földkábelt használtak, vagyis kis odafigyeléssel már az Ergényin is eleve így kellett volna kialakítani. De még az új építéseknél is ritka.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabdacsarnok épül az apátsági Hospodár kertben Pannonhalmán - fotók

A beruházásra a bencés öregdiákok eddig 29 millió forintot gyűjtöttek össze a jövő generációi… Tovább olvasom