Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Halivadékok millióit mentették meg

Győrzámoly - Csuti Róbert családjával halivadékmentő akcióba kezdett a minap az Alsó-Szigetközben. Több millió ivadékot juttattak vissza a Mosoni-Dunába.

– Egy horgász szólt be hozzánk, hogy a falu fölötti ártéren a júniusi árvízből visszamaradt, kiszáradásnak indult tocsogókban halivadékok milliói nyüzsögnek – mesélte a családfő.

A hallottak felidézték emlékeiben a júniusi árvizet: akkor is a horgászok hívták fel a figyelmét: a pontyok kiúsztak az ártérre és ott ívtak. A kiszáradó zárványokba szorult apró ivadékaik az elmúlt napokban halálos veszélybe kerültek. Csuti Róbert és családja nem sokat teketóriázott: a pocsolyákból az egy-másfél centiméteres vergődő jószágokat vödrökbe merték. Egy délutánjuk feláldozásával kishalak millióit juttatták vissza a folyóba. – Nyolcszor fordultam az autóval az ártértől a zsilip közeléig – idézte fel.

Csuti Róbert maga is szeret horgászni. Abban bízik, hogy jótettét jövőre jobb fogással hálálja meg a folyó. Mint mondja, a győrzámolyi szakasz halmegtartó képessége ugyan nem túl jó, bizonyos vízállásoknál azonban visszaúsznak a pontyok az ívóhely közelébe. A horgász, aki képes megfigyelni mozgásukat, nem csak a vakszerencsére alapozhat.

Olvasóink írták

 • 2. TancsKaszabell 2009. szeptember 01. 08:24
  „Nagyon köszönjük Csuti úr és családjának amit a vizeink élővilágának védelmében tettek !
  Tehát nem csak húshorgászok,haltolvajok vannak..........................üdítő a példa !
  Vizeinken manapság szabad rablás folyik már vagy húsz éve ! A vizek partjain duhajkodó fiatalok esténként,napközben strandolásra használják a stégeket,tüzet raknak a stégen.Na és a csúcs,szemét szerte szét dobálva mindenfelé.Se a tulajdonos se az üzemeltető nem tesz semmit!A rendőrség nem is jár arra,pedig
  mi mindent látna és találna...
  A horgászvezetők jó része nekem úgy tűnik csak érdekből teszi amit tesz,ingyenjegy,szabadjegy + telepítésekkor két-három ponty haza a konyhára + évente közös vacsora a feleségekkel együtt + egyhetes horgászüdülés a vezetőségi tagok részére. Mindezt persze az általunk befizetett éves díjakból finanszírozzák.Jól elvannak a mi pénzünkön !Évek óta ez a gyakorlat!

  Egy soproni horgász”
 • 1. janika 2009. augusztus 30. 12:54
  „Csuti úr és családja a ritka emberek táborába tartoznak! Példát vehetne tőle az a horgászszövetség, aki a dijazásért egy szalmaszálat sem tesz keresztbe, csupán a díjat emeli évente mindig nagyobbra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűbb égőkkel világítják ki a várost

Rosszabb a közvilágítási hálózat állapota, mint gondoltuk, viszont hamarabb megszokták a lakosok a véltnél, hogy mi végezzük az égőcserét. A többség hálás, hogy minden panasszal rögtön foglalkozunk – összegezte tapasztalatait a Vill-Korr. Tovább olvasom