Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Győri szerzőtől: Honfoglalás másképp

Mi motiválta a magyar népet arra, hogy leváljon a kazároktól? Hogyan gondolkodtak honfoglalás kori törzsi vezetőink? Mi a törzsszövetség ideológiája? Mindez kiderül a győri Benkő László három részből álló családregényéből, a Honfoglalás trilógiából.
- Mindig szerettem a történelmi irodalmat. Ez a műfaj el van manapság hanyagolva, egyik kedvenc szerzőm, Kodolányi János óta senki nem írt ilyen témájú és stílusú könyveket. Úgy gondoltam, hogy én megpróbálom. Tudományosan nem írhatok, mert nem vagyok tudós, ezért gondoltam, hogy szépirodalmian fogalmazom meg a történetet – beszélt a Honfoglalás trilógia kezdeteiről a szerző, Benkő László.

Hozzátette: "Könyveimmel nem tanítani akarok, arra ott van az iskola. Én szórakoztatni, élményt adni akarok."

A három könyvből álló sorozatot (Táltosidők, Idegen tüzek, A megszerzett föld) Benkő László a honfoglalás kori irodalom másfél éven át tartó tanulmányozásával, a korszak kutatásával alapozta meg.

A történet ugyanis hiteles történelmi adatokra épül, a magyarok bejövetele előtti időket és a honfoglalást meséli el, s – bár populista a nyelvezete – a szóhasználat is segít, hogy ebben a korban érezzük magunkat.

Mégsem száraz olvasmány a regény, egy család három generációjának történetén keresztül eleveníti meg számunkra a történelmet.

– Azért ezt a kort választottam regényem alapjául, mert erről, ilyen stílusban korábban még senki nem írt. Egy könyvnek indult, de az első regény főszereplőjének fiával együtt megszületett a második, unokájával pedig a harmadik történet is.

A kötetekben nagy emberekről, uralkodókról kevés szó esik, mert hozzám, s úgy érzem, hogy az olvasókhoz is közelebb állnak az egyszerű, hozzánk hasonló emberek – nyilatkozta Benkő László.

A szerző már megkezdte a kutatást következő regényéhez, amely a kalandozások korába viszi el olvasóit.

Honfoglalás trilógia. Benkő László regénysorozata, a Honfoglalás trilógia köteteinek legújabb kiadása a Családi Könyvklub gondozásában a napokban került a könyvesboltok polcaira, de megrendelhető a http://honfoglalas.jobban.eu/ weboldalon keresztül is.

Olvasóink írták

  • 2. anikopeter 2011. december 24. 21:48
    „Benkő László: Táltos idők, Idegen tüzek, 2004-ben, A megszerzett föld, 2007-ben jelent meg.
    A trilógiát Ningbo-ban, a Kínai Népköztársaságban nyomtatták.”
  • 1. révfaluiszúnyog 2011. december 23. 20:26
    „Kár, hogy a szerző nem hallott még Szentmihályi Szabó Péterről, akinek életműve jelentős részét teszi ki a történelmi regényírás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri siker az Országos Trombitaversenyen

Sikeresen szerepeltek a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet hallgatói a III.… Tovább olvasom