Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Győri lett a Balaton kávéja - fotók

Győri lett a Balaton kávéja - fotók
Cseresznyepürét és tonikot is tartalmaz az a különleges ital, amely idén a Balaton kávéja címet viselheti. Győri barista készítette.
A III. Balatoni Barista- és Koktélbajnokságot vasárnap rendezték meg Gyenesdiáson, ahonnan összesen nyolc díjat hoztak el a győr-belvárosi Szomszéd Kávézó és Koktélbár működtetői, az oktatással foglalkozó Hungarian Barista Academy alapítói. Ők hárman kibérelték a dobogót a baristaversenyen Józsi Erik, Csóka Richárd és Horváth Jonatán sorrendben, pluszban néhány különdíjat is kiérdemeltek, emellett pedig Csóka Richárd Pelso Nova (magyarul: Új Balaton) fantázianevű italát választották a Balaton idei kávéjának.

Richárd a Kisalföldnek elmondta: ha nem érezte volna, hogy van esélye a sikerre, el sem indul a versenyen. A győztes ital hideg és shakerben készült egy adag eszpresszó kávéból, prémium cseresznyepüré, kevés citromlé és hat centiliter szénsavmentes tonik hozzáadásával. Díszítésként ehető százszorszépet használt hozzá.
A megmérettetésen az indulóknak 15 percük volt arra, hogy négy-négy adag eszpresszót, tejes és kreatív italt készítsenek, valamint prezentációt tartsanak, amelyben bizonyítják, hogy mindent tudnak az általuk felszolgált kávéféleségekről. Ennek az „összetett" versenynek az első három helyét szerezték meg a győriek.
Győri lett a Balaton kávéja - Fotó: Mészáros Mátyás
Józsi Erik lapunknak kifejtette: az elmúlt öt-hat év Magyarországon a kávékultúra fejlődéséről is szólt, amely Budapestről indult és mostanában ért el vidékre. Szerinte egyre nagyobb az igény a specialty kávék iránt, amelyek fogyasztói biztosak lehetnek abban, hogy a cserjétől a csészéig magas minőséget kapnak.

A szakember hozzátette: ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy a szocializmus idején, a vasfüggöny mögött hazánkat elkerülték a „kávéforradalmak" – hasonlóan ahhoz, ahogy a borkultúra is hanyatlani kezdett –, a kilencvenes évektől pedig úgy alakult, hogy az emberek a minőségi kávét kizárólagosan az olasz kávéval azonosították.
Ki a barista?

Az olasz barista szót jobb híján kávépincérként fordítják, valójában azonban ennél többről van szó. Olyan szakembert jelent, aki nemcsak a kávékészítés mestere, hanem ismeri annak hátterét is az egyes kávéfajták jellegzetességeitől a pörkölésig.

A győri Józsi Erik, Horváth Jonatán és Csóka Richárd végeztek a baristaverseny első három helyén. Fotó: Mészáros Mátyás

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárjelölés Győrben

A győri önkormányzat támogatásával folytatódik a Győri Rendőrkapitányság kerékpárjelölő program. Tovább olvasom