Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Győrben a polgármester hagyatéka

Győr–Szabadka - Bíró Károly hajdani városépítő szabadkai polgármester hagyatéka – leszármazottjai révén – Győrbe került. A családtagok időszaki kiállításra ajánlották fel a különleges anyagot.
Néhány héttel ezelőtt „Délvidéki villanások" címmel színházi előadással, kamarakiállítással színesített napot szentelt a megyei önkormányzat a szerbiai magyar, a vajdasági kultúrának.

A Kisalföldben megjelent tudósítás nyomán az utolsó magyar szabadkai polgármester, Bíró Károly Győrött élő leszármazottja látogatásra hívta Kara Ákost, a megyei közgyűlés alelnökét, a délvidéki program ötletgazdáját.

– Beszélgetésünkkor kiderült: dr. Dukavits Imre, a városépítő szabadkai polgármester dédunokája nagy örömmel vette, hogy a Délvidékkel foglalkozunk. Közben előkerültek a családi ereklyék, amelyek különleges dokumentumai, darabjai Szabadka több mint száz évvel ezelőtti történetének – idézte fel a találkozást Kara Ákos. – Többek között egy-egy festmény Bíró Károlyról és feleségéről, a szabadkai városháza építésének gazdag kódexe, korabeli fényképek, kézzel írott feljegyzések és ritkaságszámba menő teljes díszmagyar viselet. Lenyűgözött a látvány, de nagyon elérzékenyült vajdasági vendégünk, Dióssi Viola, az ottani Ifjúsági Fórum elnöke is, aki a látogatásra velem tartott. Megbeszéltük a családdal, hogy Perger Gyula, a megyei múzeum igazgatója rendezi, lajstromba veszi a ritka anyagot. Majd a hagyatékot esetleg Szabadkán, Bíró Károly városában, és Győrött, a következő délvidéki program keretében, a Xántus János Múzeumban egy időszaki kiállításon bemutatjuk a nagyközönségnek. Ez a tárlat tovább bővíti, gazdagítja azt a kulturális kapcsolatot, amelyet a Mediawave és a Műhely folyóirat, Hartyándi Jenő és Villányi László már évek, évtizedek óta ápol a Vajda-
sággal.

Az utolsó magyar polgármester
Dr. Bíró Károly Szabadka utolsó magyar polgármestere 1902 decemberében került hivatalába. Számos jelentős építkezés – így az új városháza és a palicsi gyógyfürdő – fűződik nevéhez a vajdasági városban. Egy helyütt megemlítették róla: a városi közgyűlés ülései az ő polgármestersége alatt mindig békések voltak, minden problémát nyíltan a képviselők elé tárt és nem gyakorolt rájuk nyomást a véleménynyilvánításkor.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legnépszerűbb keresztnevek

Jázmin, Liza, Marcell, Ábel, Noel, Blanka – a Kisalföld fotóriportere tegnap, két nappal anyák… Tovább olvasom