Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Győr gyöngyszeme lehetne

A Frigyes-laktanya mellett az Árpád-tömb is megoldásra vár, tervek már vannak, de vállalkozó nincsen.
Kattintson a képre >>
Ilyen lehetne...
Rendkívül értékes, kihasználatlan területei vannak Győr belvárosának, az úgynevezett tömbbelsők.

Hajdanán számos szép elképzelés született a tömbbelsők rehabilitációjára, hasznosítani, megnyitni, átjárhatóvá tenni őket – mint például a Bécsi udvart. A jó emlékezetűek talán még nem felejtették el, hogy az említetthez hasonlóra tervezték a jóval nagyobb „Vasudvart" (a Baross út, Árpád út, Czuczor u. és Bajcsy-Zsilinszky út által határolt területet). Udvari pavilonokkal, s nem utolsósorban egy olyan többszintes mélygarázzsal, amiben az autókat automata liftrendszer hozta-vitte volna a megfelelő üres helyre. A vállalkozás financiális okokból (banki hitelezés) bukott meg.

Úgy tűnt, szerencsésebb lesz az Árpád-tömb (Árpád út–Baross út–Bajcsy-Zsilinszky út–Aradi vértanúk útja) rehabilitációja. Annak idején lapunkban is sokat írtunk róla. Tervei 2000-ben el is készültek – s azóta is úgy vannak...

Már sokat ráköltöttek

FÓRUMTÉMA
Ön szerint miért van az, hogy az elképzelések csak a tervek szintjéig jutnak el (persze a főok a pénzhiány), és a gyakorlatban már nem valósulnak meg? Vélemánye szerint ez az elképzelés is csak álom marad, vagy egyszer azért unokáink látni fogják...?

Fórum >>
A munkához az Inszol irányításával nagy lendülettel kezdtek. Az udvarból a leendő új létesítmények érdekében például eltüntettek néhány oda nem való toldalékot. Nem akarunk most mindent felsorolni, nem volt egyszerű eljutni addig, hogy a tervek érvényes építési engedéllyel is rendelkezzenek. Az időt és az energiát nem számolva mindez körülbelül 90 millió forintot emésztett fel. Senki nem gondolta, hogy ez kidobott pénz. A tervek impozánsak, a város szívének rendkívül értékes területéről van szó, a belváros gyöngyszeme lehetne. A megvalósításhoz a város önkormányzatának nem volt, nincs pénze – ám vállalkozók komoly fantáziát láthatnak benne. Nos: nem láttak.

Még csak érdeklődő sem akadt

Kattintson a képre >>
Ilyen most...
Az önkormányzat vagyonrendeletének megfelelően tavaly kétszer is meghirdette eladásra az érintett területet a kész tervekkel és jogerős építési engedélyekkel. A hirdetményi ár bruttó 530 millió forint volt. Még csak érdeklődő sem akadt!

Pedig közben számos vállalkozóval folytak beszélgetések (vagy inkább rábeszélési próbálkozások). Két fő kifogás került mindig szóba. Az egyik a beruházás magas költsége, amit növel az is, hogy viszonylag szűk helyen kell megvalósítani. A félmilliárd forint vásárlási költség mellé még úgy másfél milliárd lenne az építés.

A másik, s ez talán érdekesebb: a leendő új létesítmények eladhatóságát erősen befolyásolja az Árpád-tömböt körbevevő, maradó, magántulajdonban lévő épületek külső állapota. Magyarán: csúnyák azok a házak, rájuk férne legalább a külső renoválás, ennek költségeit azonban a lakások tulajdonosai nem tudják vállalni.
A próbálkozás nem ért véget, az eladást az önkormányzat újra megkísérli. Talán az is elképzelhető lenne, hogy a megvalósításra vállalkozó némi árengedményt kapna annak fejében, hogy külsőleg rendbe teszi a tömbhöz tartozó házakat, így is növelve a terület értékét.

Az unokáink sem látják?

S mi az, amit a beruházási program tartalmaz? Mélygarázst 2458 négyzetméternyi területen, összesen legalább 75 autó számára. Az új épületekben helyet kapna 20 üzlet, 6 iroda és 35 – akár luxuskivitelű – lakás, összesen majdnem négy és fél ezer négyzetméter alapterületen. (Az engedélyek természetesen rendelkeznek a beépíthető és a zöldterület arányáról is.) A vállalkozó értelemszerűen teljes jogot kapna a létesítmények hasznosítására, eladhatná vagy éppen bérbe adhatná azokat. Nem is az a kérdés, lát-e benne valaki fantáziát. Csak az a kétmilliárd körüli összeg... S ha már a bevezetőben azt említettük, vannak a belvárosnak igen értékes, jobb sorsra érdemes területei, csak úgy óvatosan szóba hozzuk: ilyen a Virágpiac melletti belső udvaros tömb is... Igazából az egész belvárost „átjárhatóvá" lehetne tenni, hangulatos bolyongásokra vonzóvá. De meglehet, ezt még az unokáink sem fogják látni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leierék vevők a laktanyára?

A Frigyes-laktanya szappanoperája a sokadik részénél tart, csakhogy a történet semmivel sem jutott előbbre: ugyanott tartunk most is, mint fél, sőt, tizenöt éve. Újabb szereplővel bővült a sorozat, a Leier-csoport ugyanis feltűnt a színen – értesült a Kisalföld. Tovább olvasom