Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Győr-Abda kerékpárút: végre elkezdődött az építés! - fotók, videó

Az építésnek most már látható nyomai is vannak: a munkálatok jelenlegi leglátványosabb része a 1-es főút, Győrhöz közeli részén történik.


Mint arról portálunk többször beszámolt, közel 227 millió forintot nyert Győr és Abda közös pályázattal az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programjában.

Tavasz elején úgy tűnt, hogy a körülbelül 3,2 kilométeres új szakaszt legkésőbb december végéig megépítik.

A beruházás rajtja azonban hónapokig csúszott - az okokról ide kattintva olvashatnak bővebben -, majd szeptember végén hivatalosan is útjára indulhatott a kivitelezése a Győr és Abda között épülő 3 kilométeres kerékpárútnak.

Az építésnek most már látható nyomai is vannak. A kisalfold.hu munkatársai az 1-es főút mentén található, Győrhöz közeli kereskedelmi telep szomszédságában készítettek felvételeket a munkálatokról.


Videó: Cseh Róbert.


Az új telekhatároknak megfelelően kerítéseket helyeztek át, a vámház
bejáratánál a bekötőút betonszegélye pedig már mutatja, hol fog vezetni a bicikliút.


Fotók: Cseh Róbert.

A Nép utca és a vámház között még érintetlen a bozót, de a földmérők munkájának a nyomai felfedezhetőek csakúgy, mint Abdától a meglevő bicikliúton és a régi hídon át annak keleti végéig, illetve azon túl a fák között is.

Az első `kapavágások´ után. Fotó: Tudósító.
Az első `kapavágások´ után. Fotó: Tudósító.

Fotó: Tudósító.
Fotó: Tudósító.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. aghla 2012. október 11. 07:43
  „1. Nem vagyok mérnök.
  2. Nagyra becsülöm a kétkezi munkát.
  3. Megvetem a névtelenül sértegetőket. Ha közben kijózanodott, elég lesz egy "Elnézést!" is.”
 • 35. háté 2012. október 10. 22:55
  „Ne okoskodj- Hofi megmondta!
  Olvasni sem tudsz! - felkiáltó jel a mondatnak szól és nem számnak!
  Ezért van itt az ország, mert ilyen mérnököcskék vannak, szégyen. -ja, meg illet volna kiírni, a kerékpár út nem a civileknek épül, hanem a mérnököcskéknek!
  Látod ilyenek vagytok, valaki leírja az igazságot, megvilágítja a hülyeséget, az már csak talicskatologató, vagy sofőr lehet!

  Egyébként 2.000m2 egy hét alatt, 7-8 ezerm2 hosszú hónapok alatt, azért van különbség Józsi!
  Van a kerékpár út, amit csinálnak jó mélyen, hogy az esőlevet elvezesse,..-van a kerékpársáv, amit a bicikli kereke hagy, és van a kerékpárbarát út, ahol barátaim tekernek!”
 • 34. aghla 2012. október 10. 21:36
  „Igaza volt a a nyugdíjas mérnöknek. Mit lehet kezdeni egy durva, gyáva névtelennel? Semmit.

  Valószínűleg talicskát vagy teherautót tologatott néhány külföldi építkezésen ahol a főnökei megmondták mit hogyan csináljon. Azt hitte érti amit lát maga körül, az fel sem merült benne, hogy egy folyó ártere más mint egy köves terület. Olyan fogalmakat használ amit maga sem ért, ráadásul nem tudja kétszer azonos módon leírni. Az már csak hab a tortán hogy a terület nagyságát felkiáltójellel jelöli mintha annak bármi köze lenne a teherbíráshoz.
  Nem vette észre mennyit drágult 16 év alatt a kőolajszármazék, szerinte az aszfalt olcsóbb mint a homok.
  Unterhaching -ha ott volt egyáltalán (ezt is rosszul írja) -területén kerékpárútak, kerékpársávok, kerékpárbarát utak futnak. Vajon tudja melyikről beszél?”
 • 33. háté 2012. október 10. 20:32
  „30. aghla - okoska vagy, de a hülyék közül. -mielőtt hasra esnél! 1996 Bécs Swecháti repülőtér melletti gázfogadó placc kb: 2.000m2!
  Szűz föld, elsimították, három napig úthengerek jártak fel-alá, majd 3-réteg, naponta 7cm,-azaz hét-centiméter aszfalt, összesen 21cm és másnap kamionok jártak rajta!
  Játszótér, park Bécsújhely,- kerékpár út München- Unterhahing között, szűzföld úthenger, és aszfalt!
  Bécs 99-lakásos társasház!- egy azaz-egy nap alatt leraktak a kurdok/törökök/ 300m2 parkolót, térkővel!
  Józsi,-hát ébredj föl!”
 • 32. aghla 2012. október 10. 09:58
  „ATXadmin
  A stílus sokat elárul Önről!

  Itt a felső talaj eltávolításáról volt szó-ha elolvasta egyáltalán.
  A kalákában épülő falusi házak munkásai is tudják hogy stabil alapot 50-80 cm mélyen lehet találni, erre lehet közvetlenül betont vagy a szint emelése érdekében egyenletesen tömörödő anyagot fektetni. Nem vagyok szakértő ezért a továbbiakban erről nem vitatkozom.”
 • 31. ATXadmin 2012. október 10. 09:17
  „30. Minden utat így építenek itthon és külföldön is, ugye ezt nem gondolod komolyan???nézz meg egy magyar utat és nézz meg utána egy külföldit és ugyan ezt játszd el úgy, hogy építés közben nézed és meglátod mennyi a különbség!!!!
  addig meg ne beszélj hülyeséget...............”
 • 30. aghla 2012. október 10. 08:00
  „háté
  Minden utat így építenek itthon és külföldön is. A műszaki, mérnöki kérdésekbe civilként beledumálni rendkívül káros. Erre mondta a kerékpáros konferencián egy nyugdíjas mérnök hogy a civilikkel szóba állni egyenlő az értelmetlen veszekedéssel.
  El kell határolni a civil igényeket, takarékossági szempontokat megfogalmazó értelmes párbeszédet a fröcsögéstől, akkor van esély arra hogy meghallgatják.
  A tervezőktől azt kérném figyeljenek oda azokra akiknek építenek, akiket szolgálnak. Nekik majd sokkal jobb érzés lesz úgy nyugdíjba menniük hogy érzik a közmegelégedést azzal kapcsolatban amit évek alatt alkottak!”
 • 29. humer 2012. október 10. 07:56
  „ATXadmin: 100 szor inkább építsenek települések közé kerékpárutakat, mint a szűk városi részekre. Egy ilyen építkezés hosszú nagyon sokmindenre kihat: társadalom, egészség, várható élettartam, stb. Ezért fontos nekünk kerékpárosoknak, hogy legyen jó pl. a nyomvonal, a kivitelezés minősége, vezessen is valahová.
  Nézd meg Dániát, Hollandiát. Esőben, hóban mindenki kerékpározik, a városokban vannak gépjárműmentes védett területek, illetve sok osztott felület. Mert tőlünk nyugatra már rájöttek, hogy pl a túlzott motorizációtól erőteljes hanyatlás következik...
  ha ezt megépítik, az kb olyan lesz, mint a Győr-Sopron autópálya: itt-ott 5-6 km jó minőség, majd a szakaszok között hosszú szenvedés, baleseteveszély...”
 • 28. ATXadmin 2012. október 10. 06:35
  „27, ez a magyar építősdit játszó ipar egy kalap sz*r ezek nem képesek értelmes minőségben bármit is megépíteni,
  23., nem vagyunk keserű szájízűek szerintem......csak reálisan nézzük, de most tényleg használja majd 30 ember?
  és már megint olyanra költenek ami kfontos. 227 milliót kidobtak az ablakon.”
 • 27. háté 2012. október 09. 22:49
  „"Felárkolják" a kemény,-szűz földet40-50cm-mélyen, majd laza homokkal "tömítik" ! -röhej! - avagy, így megy a számolosdi, a zsebbe.
  És? és az összes lé ráfolyik a kerékpárútra!
  Nyugaton miért építik a kerékpárutakat gond nélkül az eredeti talajra?- mert ott nincs rá ennyi pénz.”
 • 26. humer 2012. október 09. 22:42
  „@ekkenekepen: 7 km-t 15-30 perc alatt lehet megtenni edzettségtől függően. Mivel most senki nem járhat arra kerékpárral, abból ne vonj le következtetést, hogy ezután sem fognak.
  Mivel jelenleg is járnak be a városba ennél nagyobb távolságokról is rendszeresen, ezért Börcs, vagy Öttevény is potenciális kiindulópont lehet a 12-15km távolságukkal (40-60 perc).

  A szakadó eső és a szembeszél együtt azért elég ritka, sokkal több a normális kerékpározható idő kb 200-250 nap/év.

  @tkrs9980: a pinnyédre vezető híd a régi rábca mederben nem fogja a kerékpáros közlekedést megoldani, csak 400 méterrel arrébb egy újabb átjáró épül, még jóval pinnyéd előtt.”
 • 25. tkrs9980 2012. október 09. 21:16
  „Pinnyéd nem téma már, a Dózsa pálya mellett a Honda szalon helyén , a Bercsényi liget folytatásaként épül ott egy út ha jól tudom.Igy Pinnyéd kerékpáros közlekedése megoldódik.”
 • 24. ekkenekepen 2012. október 09. 18:35
  „5. aghla 2012.10.09. 08:56
  Szerinted hányan fognak tekerni 7 km-t szakadó esőben, szembeszélben nagyokos?
  Jár majd rajta 30 ember jóesetben rendszeresen, a többi ott terpeszti a <moderálva>ét tovább a kocsiban EGYEDÜL.”
 • 23. Kftimi 2012. október 09. 16:05
  „6.

  én már rájöttem, az ide kommentelők keserű szájízű, ráérő nyugdíjasok. Nem is kell figyelni. Normális emberből sokkal több van. Csak nem foglalkoznak ilyen fórumokkal :D”
 • 22. lacivélemény 2012. október 09. 15:19
  „Végre!
  Alig várom már, hogy kipróbálhassam!”
 • 21. gonzo 2012. október 09. 13:31
  „11.Apa,én az 1-esen nem a rendőrtől félek,hanem hogy a gyerekeim mondhatják-e még nekem,hogy apa....(és itt a sír feletti "apázás" nem számít.)Bocs a viccet a nickeddel:)
  Többen keverik itt a szezont a fazonnal.Ez az út nem elsősorban a turistáknak épül.Ezért vezet a lehető legrövidebb úton.(A turista tekerhet a természetben most is,igaz,hogy nem aszfaltcsíkon,de ez egy másik történet.)Győr határában meg eldönthető,hogy irány a <moderálva>lapos,vagy választom a régi soproni utat(ott csak néha ront ki rád néhány kutya,ha időben felkészülsz kövekkel nincs semmi baj...:))
  Az,hogy ilyen mélyre kerül tényleg egetverő állatság,aghla nagyon jól leírta miért.”
 • 20. Goldmund 2012. október 09. 13:25
  „Abszolút privát vélemény:
  Kb. 6-8 évvel ezelőtt néhányszor bicajoztam Abda és Győr között. Bevallom, általában Abda felől jöttem, tehát a túlsó oldalról nem nagyon akarok véleményt mondani. Viszont az Ikrény felőli oldalon menve nekem teljesen biztonságos volt a főút mellett legalább 1 m-re tekerni. Legalábbis a repülős étteremtől befelé biztosan emlékszem, hogy nagyon széles sáv volt a fehér csíkon kívül, és maga az autós sáv is széles volt, tehát mindenki szépen elfért egymás mellett. Ráadásul nem is zötyögtem rajt. Magam is elcsodálkoztam, mert előtte kicsit tartottam ettől a szakasztól, hiszen a köztudatban veszélyes helyként van elkönyvelve. Aztán a Radnóti-szobornál természetesen rámentem a régi útra és a remek minőségű aszfalton tök egyedül hajtottam az újvárosi temetőig. Asszem akkor olyan tábla volt kirakva a főúton, hogy biciklivel behajtani tilos, kivéve célforgalom. Nos, ez utóbbi kitételt értelmeztem rugalmasan - és állítom, hogy biztonságos volt ott tekerni.
  Az, hogy a Nép utcai letérésnél sötétben időnként egy kivilágítatlan bicajos vakon eléje hajt a szemből (Béke híd felől) nagy sebességgel jövő autósoknak és őt elgyúrják - emiatt szerintem nem kéne azt mondani, hogy Abdáról veszélyes Győrbe betekerni.
  Ugyanakkor nyilván zajos-büdös élmény ott tekerni, ezért ha abból indulunk ki, hogy biciklivel kirándulni is jó, akkor a Rábca-töltés a legjobb útvonal, az előbbi verzió pedig akár a főút szélén, akár a most megépülő kerékpárúton abszolút felejtős. A töltés egyébként nekem jelen állapotában is megfelelő bicajozáshoz, úgyhogy sok értelmét nem látom az egész bickliútnak - de ez hangsúlyozottan privát vélemény.

  Inkább azt kéne megoldani, hogy aki eljutott az újvárosi temetőig (akár pl. a vasút környéki kiskertektől), az hogyan jusson el gyorsan a belvárosig. Valami normális fölvezetés kéne a Béke híd járdájára.”
 • 19. ccc 2012. október 09. 13:19
  „nem értem :-)
  a munkába tekerő manus könnyebb, mint a túrista? A pinnyédi töltés már rég nem látja el valós feladatát......
  Mindegy, már niztos, hogy ott lesz ahol építik, az idő meg eldönti, hogy jó helyre került-e.”
 • 18. aghla 2012. október 09. 12:53
  „Bali 84
  Sokkal többe kerül a gáton. A földalap mindenhol megvan magasabban vagy alacsonyabban.
  A lényeg az út kavics/kő alapja, attól függ ugyanis a teherbírás. A gáton csak olyat enged a szabvány ami a vízügy gépeit is elbírja az aszfalt töredezése nélkül. A külön vezetett kerékpárút ezzel szemben jóval kisebb teherbírású kell legyen, ezért olcsóbb. Ilyenkor csak a kereszteződésekben erősítik az alapot, ami burkolatváltás formájában jól látható mindenhol.
  A Tisza-tó mellett turisták bicikliznek szórakozásból, itt pedig munkába tekerő abdaiak fognak akik nem szívesen kerülnek naponta 2 km-t.”
 • 17. Bali84 2012. október 09. 12:03
  „Ha a Tisza-tó körül teljes egészében meg tudták oldani akkor itt is kivitelezhető lett volna. Szinte biztosan nagyságrendekkel kevesebbe került volna, ugyanis lényegesen kevesebb földmunkára lett volna szükség. Hisz rendelkezésre áll egy komoly útalap.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh József reagálása: az aláírásgyűjtés üzenete egyértelmű

"Nem értem, hogy lehet ennyire semmibe venni a szakmai és a lakossági véleményeket" – így… Tovább olvasom