Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Gyászoló győri férj - 47 ezer forint öröklési illetéket kellene fizetnie a totálkáros roncsért

Tavaly szeptemberben tragédiával végződött egy győri házaspár nászútja: a feleség elhunyt közlekedési balesetben. A totálkárosra tört Suzuki után a férj 47 ezer forintos gépjármű öröklési illetékről szóló fizetési meghagyást kapott április közepén.

Ahhoz, hogy az emberileg és erkölcsileg egyaránt vitatható gépjármű öröklési illeték törvényét megértsük, fel kell idéznünk röviden a tragikus balesetet.

Tavaly szeptember 9-én egy fiatal győri házaspár, Stangl Sándor és felesége Kelet-Magyarországra indult nászútra három héttel az esküvőjüket követően, de sajnos nem értek célba.

A 44-es főúton, Szarvas közelében jártak a győri nászutasok Suzukijukkal kora délután, amikor egy Skoda Octavia sofőrje áttért a menetiránya szerinti baloldali forgalmi sávba és ott frontálisan ütközött a házaspár autójával.

A Suzukit vezető feleség olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy helyszínen belehalt a sérüléseibe, míg az ütközést csodával határos módon túlélő férjét a mentők kórházba szállították.


A totálkárosra törött Suzuki a tragédiát követően. Fotó: MTI.
A totálkárosra törött Suzuki a tragédiát követően. Fotó: MTI.

Fizetési meghagyás 46 728 forintról

"A feleségem haláláról, a minket ért tragikus balesetről nem nagyon akarok beszélni, annyit szeretnék csupán megjegyezni, hogy a szarvasi rendőrök végig rendkívül tisztességesen álltak hozzánk, s ezért köszönet jár nekik. Mónika elvesztése, hiánya a mai napig szörnyen fáj, a lelki sebek nem akarnak gyógyulni.

Ezeket a fájó sebeket tépte fel az adóhatóság április 18-án érkező levele, miszerint a balesetben totálkárosra tört autónk után gépjármű öröklési illeték címén 46 728 forintot kell befizetnem" – kezdte a kisalfold.hu-nak Stangl Sándor.

"Az első döbbenet után nem igazán értettem mire vélni a fizetési meghagyást, hisz a tragédiát követően a szarvasi rendőrök rögtön kivonták ideiglenesen a totálkárosra törött Suzukit a forgalomból.

A januári hagyatéktárgyaláson pedig nem csupán én és a feleségem szülei állítottuk, miszerint a roncs oly mértékben rongálódott, hogy értéke nulla forint, hanem a győri jegyzői hivatal is" – folytatta Stangl Sándor.

Mint az adóhatóság fizetési meghagyásának indoklásából kiderül: a gépjármű öröklési illetéket a jelenleg érvényes adótörvény szerint nem az autó értéke alapján, hanem a motor minden megkezdett köbcentimétere után 36 forinttal felszorozva kell kiszámítani.

"A gépjármű öröklési illetékét megszabó törvényt mélyen igazságtalannak és embertelennek érzem"

"Miután megkaptam az adóhatóság levelét, érdeklődtem arról, hogy milyen lehetőségeim vannak, hisz abszurdnak éreztem a helyzetet. A megyei adóhatóság munkatársai korrekten álltak az ügyemhez, javasolták, hogy adjak be méltányossági kérelmet, utóbbi egyébként szintén illetékköteles.

Arról tájékoztattak, hogy ha a balesetet követően közvetlenül kivonattam volna az autót a forgalomból, akkor a törvények szerint nem kellene az öröklési illetéket megfizetnem.

Tán nem elhanyagolható tény, hogy az autó kivonatására nem csupán azért nem volt lehetőségem, mert súlyos sérülésekkel kórházban feküdtem, de azért sem, mert a Suzuki a feleségem nevére volt íratva, azaz jogilag is képtelen lettem volna ezt megtenni.

A méltányossági kérelmemben is többek közt erre hivatkoztam" – közölte Stangl Sándor.

"Végszóként szeretném leszögezni, hogy nem az adóhatóság munkatársaival van bajom, ők kénytelen-kelletlen a jogszabályok szerint járnak el.

A gépjármű öröklési illetékét megszabó törvényt azonban mélyen igazságtalannak és embertelennek érzem, s remélem, erre most lesz lehetőség a közvélemény figyelmét is felhívni" – zárta szavait a győri férfi.

Az adóhatóság elfogadja a gyászoló férj méltányossági kérelmét

A kisalfold.hu a szóban forgó ügyben megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatóságát, ahol azt a rövid tájékoztatást kaptuk, miszerint a gyászoló győri férj méltányossági kérelmét el fogják fogadni cikkünktől függetlenül, de erről bővebb tájékoztatást nem adhatnak, mivel ezek az információk adótitoknak minősülnek.

Más forrásokból úgy értesültünk, hogy az adóhatóság jogászai többször is jelezték már a finoman fogalmazva is ellentmondásos gépjármű öröklési illetéket megállapító paragrafust a parlament illetékes szakbizottságánál a politikusoknak, de az újabb és újabb adótörvények elfogadásánál valamiért egyelőre nem sikerült ezen változtatni.Mennyit ér egy ártatlanul elhunyt ember élete?

A szarvasi bíróság pár hete tárgyalta a frontális ütközést előidéző autó sofőrjének büntetőperét. A jogerős ítélet szerint egy év nem letöltendő börtönbüntetést kapott három év próbaidővel.

Az ítéletben indoklásában a bíró kiemelte: korábban nem követett el bűncselekményt a baleset okozója, aki együttműködött a hatóságokkal, s elismerte végzetesnek bizonyuló hibáját is.


Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. yuing 2011. május 28. 17:56
  „Felháborító!!!!Ezt a törvényt értelmes "emberek"????szerkesztették??????????????”
 • 22. surdilovics69 2011. május 26. 00:25
  „no comment”
 • 21. geza11 2011. május 25. 22:39
  „A Jusztis Laci műsora a "magyar" ATV-n szinte csak ilyen (vagy még cifrább) esetekkel foglalkozik...
  800ezer köztisztviselő, közalkalmazott országa vagyunk. Termelnek témát rendesen...”
 • 20. wgyk 2011. május 25. 19:27
  „öröksoproni hozzászólásához.Figyelmesebben olvasd el a címet !!!
  aki tud olvasni”
 • 19. AranyKözépút 2011. május 25. 18:22
  „MI ebből a tanulság??
  Haldokló, vagy betegeskedő kocsitulajdonos apukával a kocsit eladatni, a pénzt eltenni, úgy , hogy az APEH ne is lássa. Másképp fizethetünk...SZÁNALOM!”
 • 18. kishektor 2011. május 25. 17:41
  „Az illeték jogtalanságát a NAV legalább korrigálta, DE a szarvasi bíróság ítéletét ki fogja kiigazítani ??
  Ez legalább annyira felháborító mint az illeték !!!”
 • 17. Hyppolit 2011. május 25. 16:30
  „Nem értek a joghoz, van bizonyosan gépjármű öröklési adó. Viszont hiába kutattam, hiába kerestem, de "gépjármű-roncs öröklési adó" kifejezést sehol sem találtam! Arról nem is beszélve, hogy ebből adódóan forgalomban nem létezőt!"Gratula" a jogszabály alkotóinak!”
 • 16. bősárkányi 2011. május 25. 16:22
  „Szerintem ott lehet a jogszabály kifinomulatlansága, hogy miután az örökös a nevére kénytelen iratni a gépjárművet, az már átiratási illeték alá esik, nem közvetlenül az öröklés az adó-, illetékköteles.
  Az örökös az új tulajdonos, aki kötelezve van a nevére iratásra, úf forgalmi kiállátására, gépjáműszerzési illeték megfizetése alá esik.
  Bizony nem mindegy hogyan szerez vki gépjárműtulajdonjogot, vásárlással, vagy örökléssel.
  A véglegesen kivont gépjármű megszerzése biztosan nem illetékköteles, de köszönöm, kinek jut ilyen eszébe ilyen tragikus körülmények között.”
 • 15. háté 2011. május 25. 15:37
  „Fizetett gyászhuszárok törvényei, narancs ködbe vész az ész.”
 • 14. janika 2011. május 25. 12:46
  „E cikk nagyon is tanulságos! Rejtve ugyan de közzé teszi a fehérgalléros bűnözést! Hisz nemcsak azok matolvajok akiket üldöznek, hanem zok mis akik akik embertelenen rendeleteket gyártanak a pénz bezsebelésre, az embertársai ily módon történő kifosztására.”
 • 13. bojtár 2011. május 25. 11:48
  „2011 Magyarország én így szeretlek.”
 • 12. polgar79 2011. május 25. 11:22
  „Sajnos autóra nem vonatkozik az egyen ági öröklés.Mi annó egy lada samara miatt fizettünk iszonyatosan sokat. Átíratás,illeték.Ja és ez egy 30 éves autónál ugyanúgy 36Ft mint egy 1 évesnél mert ügye a motorűrtartalmat nézik.
  3-szor annyit fizettünk kb. mint amennyit az autó ér.Ez a szégyen.”
 • 11. steak75 2011. május 25. 11:18
  „nos ezért,és a többi szemét húzásáért utálják az apeh-et soha semmi körülmény nem számít,csak a nép
  sarcolása. ja meg ezek akarnak 40 évesen nyugdíjba menni!”
 • 10. Liv66 2011. május 25. 11:03
  „Az egyenági rokonok között nincs örökösödési illeték, de a feleség/férj nem az.....sajnos ott fizetni kell még akkor is ha együtt kapartátok össze......”
 • 9. Stewe 2011. május 25. 10:08
  „"A kormány eltörölné az örökösödési illetéket egyenes ági rokonok között."
  peeersze, majd a legbiztosabb bevételekről fognak lemondani.”
 • 8. igazszó 2011. május 25. 09:58
  „Ha egy bűnözö meghal, akkor lezárják az ügyet! Nincs feleősségre vonás, nincs kártérítés, nincs semmi....mindent elsimítanak...és ez a legtermészetesebb?
  Nem kegyetlen ez az eljárás? Továbbra még feltépni a leki sebeket is? Miért nem lehet emberi módon lerendezni? Miért kell még más tragédiájában is a hasznot húzni? Ha egyszer totálkáros a kocsi, és nincs, a kocsinak is megszünt az élete, a tulajdonosa meghalt, akkor miért nem lehet leírni, megszüntetni, és meddig lehet sárba taposni egy embert, hogy soha többé felállni se tudjon?”
 • 7. pret 2011. május 25. 09:56
  „Tavaly még a fiúk azt mondták: "A kormány eltörölné az örökösödési illetéket egyenes ági rokonok között."
  Na ebből sem lett semmi. Az adóhatóságnál pedig a jogászok azt csinálják amit felülről utasításként kapnak, ha jogosszerű, ha nem. Tudom, családban van a dolog...”
 • 6. öröksoproni 2011. május 25. 09:32
  „Már megint nem jó a cím: "kellett volna fizetnie" - így lenne helyes, hiszen utánajártak és megtudták, hogy el fogják fogadni a méltányossági kérelmet.”
 • 5. mc 2011. május 25. 08:06
  „Ezt hívják szemellenzős baromságnak.

  Ha luxusautóról lenne szó, ott talán szemérmes kibúvót is megtalálnák?”
 • 4. kisember1 2011. május 25. 07:11
  „Ez borzasztó.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázhúszmilliós körforgalom Nyúlon

Nyúl nagy fába vágta fejszéjét: ötágú körforgalmi csomópont kiépítését kezdeményezték a település bevezető részén. Tovább olvasom