Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Gazdaháború dúl Enesén - ˝Rám húzta a traktor kormányát˝ - fotók

Tizenkét dühös ember állta el az ikrényi Inícia Zrt. traktorjának útját szerda délben Enese határában.

A gép az őszi árpát takarította be az állami szántón, ám a nemzeti földalap tavaly – a bérleti szerződés lejártával – nem az ikrényi cégnek, hanem a tizenkét környékbelinek adta művelésre a földjét.

Az affér nem volt előzmény nélküli: „folyamatosan fenyegetett bennünket a cég vezetője, hogy ti bevetitek a földet, mi meg majd learatjuk. Nem hittem, hogy tényleg meg meri csinálni" – mondta Horváth László, az egyik földbérlő, Horváth Adél édesapja. A gazdák mindenesetre korábban egy biztonsági céget bíztak meg, amely vigyázta a területet. Ők szóltak, hogy a kombájn dolgozik a földeken.

„Idehajtottam, s szóltam a vezetőnek, hogy azonnal álljon le – addigra már vagy tíz hektáron végigmentek, s lesilózták. A sofőr azt mondta, az Inícia tulajdonosának, Andrew Hunternek utasítását kell végrehajtania. Megjelent Hunter is, lelökött a gépről, s ha nem ugrok el, végigmegy rajtam. A vőm elé állt az autóval, majdnem rajta is keresztülment. Nemcsak lopásért, hanem ezekért is feljelentem" – mondta Horváth László.

Andrew Hunter tagadta az incidenst.

Végül azért sikerült megállítani a gépet, a többi érintett gazda is megérkezett, Németh Gergely megyei agrárelnök a rendőrséget is kihívta. „Békíteni jöttem, mert ha nem lesz megegyezés, itt véres háború lesz, s az semmi jóra nem vezet" – mondta.Gazdaháború dúl Enesén. Fotók: Bertleff András

A legnagyobb kár a Márkus–család területében esett. Márkus Imre szerint "megkötöttük az állammal a szerződést, fizettük a bérleti díjat, beültettük a területet, s három hét múlva lehetett volna betakarítani az árpát. Eddig csak befektettünk, most végre pénzt hozhatna, s állatok takarmányozására is használtuk volna. Most vásárolhatunk gabonát. Nem hittem volna, hogy ez megtörténhet."

„Nem a gazdákkal, hanem a magyar állammal és a földalapkezelővel háborúzom. Több pert is indítottam ellenük, mert nem fogadom el, hogy ezeket a területeket már nem én bérlem – erre előbérleti jogom volt. Birtokvédelmet kértem és kaptam az enesei jegyzőtől erre a területre. A kúriai döntés is nekünk kedvezett, ám a végrehajtására nem volt mód, így most uniós jogi fórumra viszem az ügyemet" – közölte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai és nemzetközi gyakorlatokon a győri katonák

Komoly szakmai kihívás előtt áll az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, hiszen a következő… Tovább olvasom