Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Gábor gégerák és kemoterápia után megerősödve térhetett vissza munkába

Az otthoni szondatáplálás életeket menthet, hisz súlyos betegségek esetén, 25-30 kilós fogyás után a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges tápanyagokat.
Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tud a száján keresztül étkezni, ilyenkor a betegek egy szondán keresztül kaphatják meg a felépülésükhöz szükséges tápanyagokat. A terápia mellett a napi rutin és a családi környezet is segítheti a felépülés folyamatát, egyelőre mégis kevesen élnek az otthonápolás lehetőségével.

A magyar orvosok szerint a szolgáltatás csökkenti a kórházak leterheltségét és a kezelések költségeit, de nagyon pártolják a gyógyulás folyamatában betöltött szerepe miatt is. A szakma mégis bizonytalannak látja az otthonápolás elterjedésének jövőjét annak alacsony ismertsége miatt – derült ki a 15 éves Otthonápoló Szolgálat felméréséből.

Az orvosok megfigyelését alátámasztják a statisztikák is: Magyarországon tizedannyian élnek az otthoni szondatáplálás lehetőségével, mint Európa nyugati részén. Az évente több mint ezer páciensnek segítséget nyújtó szervezet szerint nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a terápiával hosszabb és teljesebb élet élhető, hiszen a szondatáplálás szinte észrevétlenül is történhet.

Egy kisgyereknek, egy ügyvédnek vagy akár egy sportolónak is szüksége lehet szondatáplálásra

Sokan azt hiszik, hogy szondatáplálásra csak idős emberek szorulnak, pedig bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy egyszerűen nem tud – a szükséges tápanyagok szempontjából – elegendőt enni. A daganatos betegek mellett a súlyos autóbalesetet vagy égési sérüléseket szenvedők és az emésztőrendszeri vagy az idegrendszeri megbetegedésekkel küszködők állapota is kritikusabbá válhat, ha túl sokat veszítenek testsúlyukból.

Az akár 25-30 kilós, hirtelen fogyás esetén a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges tápanyagokat, és így a gyógyulás is tovább tart vagy veszélybe kerül. Ilyenkor van szükség a szondára, amely kiválthatja a szájon keresztüli táplálást, hiszen közvetlenül a gyomorba vagy a bélrendszerbe juttatja a tápszert.

"Érdemes megfigyelni a betegtörténeteket, az érintettek életkorát és a gyógyulásuk folyamatát. Egy súlyos veleszületett betegséggel élő kisfiúval, egy balesetet szenvedő élsportolóval és egy középkorú ügyvéddel éppúgy előfordulhat, hogy nem képes hagyományos módon étkezni" – mutat rá a változatos esetekre Stelczné Berényi Tünde, az Otthonápolási szolgálat főnővére.

"Talán meglepő, hogy a bármilyen okból kórházba kerülők 40%-át érintheti az alultápláltság veszélye, 15-20 százalékuk esetében pedig már az első naptól kezdve indokolt lenne a tápszerek adása, hiszen – ha későn ismerik fel a problémát – a betegek akár 25-30 kilós súlyveszteséget is elszenvedhetnek" – mondta el Hoffmann Piroska, az Otthonápoló Szolgálat alapítója, egykori vezetője.

Az otthoni környezet is nagyon sokat segíthet a gyógyulásban

A 15 éves Otthonápoló Szolgálat Magyarország egyetlen szondatáplálásra szakosodott szervezete. 2001-ben, működésének elején csak 280, a tavalyi évben már több mint 1 000 táplálási problémával küzdő emberen segített.

2011-ben összesen 53 509-en részesültek otthoni szakápolásban, ami 2009-hez képest 7%-os növekedést jelent. Ebből csak 1-2 %-ra tehető az otthoni szondatáplálás, amely még mindig csak tizedannyi pácienshez jut el, mint Európa nyugati részén. A Szolgálat munkatársai szerint az otthoni környezetnek a betegségtudat leküzdésében és a felépülés folyamatában is fontos szerepe van.

"Gábor egy gégerák és egy kemoterápia után megerősödve térhetett vissza munkába, és javult a helyzete a súlyos betegséggel született Szabolcsnak is, aki szájzárral reagált, ha szülei kanállal próbálták etetni. Másfél év után a szondatáplálást választották, ezért a kisfiú szervezete végre megkaphatta a növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Mindketten teljesebb életet élhetnek, amiben a napi rutin és az otthon melege is nagyon sokat segít nekik." – említ konkrét eseteket a közelmúltból Stelczné Berényi Tünde.

"A szondákat nem úgy kell elképzelni, hogy egy cső lóg ki az emberből. Akár teljesen észrevétlenek is maradhatnak a ruha alatt, ami sokat segít abban, hogy az érintettek ne érezzék különcnek magukat."– tette hozzá.

Az orvosok szerint a kórházak kapacitáshiányára is megoldást jelenthet

A magyar orvosok háromnegyede is úgy látja, az otthonápolás egyik legfőbb előnye, hogy hozzásegíti a betegeket a teljesebb élethez és a gyógyuláshoz – derült ki a 435 orvos megkérdezésével készült felmérésből, amelyben a válaszadók az ellátórendszerre gyakorolt pozitív hatásokat is kiemelték.

A szakemberek szerint a szolgáltatás elterjedése tehermentesítené az egészségügyi személyzetet, és ezzel megoldást jelenthetne a kórházak súlyos kapacitáshiányára is. Közel kétharmaduk egyetért abban, hogy az egészségügyi kassza szempontjából kifejezetten előnyös lenne az otthonápolás elterjedése, sokuk mégis bizonytalannak látja a szolgáltatás jövőjét, mert túlzottan alacsony az ismertsége.

"Gyakran felmerül az a tévhit is, hogy a szondatápláláshoz szükséges tápszer költséges, pedig valójában jóval kedvezőbb árú, mint a készétel turmixolása, mind amellett, hogy biztonságos körülmények között könnyen biztosítható a standard, kiegyensúlyozott tápanyagbevitel – legyen szó kórházi vagy otthoni környezetről" – tette hozzá Hoffmann Piroska, aki szerint az adott tápszertől és a finanszírozási szinttől függ a betegek otthoni ápolásának költsége.

A készítmények betegtérítési díja általában nem haladja meg a napi 300 forintot. Az otthonápolás, így a nővérek látogatása is díjmentes.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kara Ákos államtitkár lett

Államtitkári megbízatása mellett folytatja munkáját, mint a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő… Tovább olvasom