Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Futballal a rasszizmus és a megkülönböztetés ellen

Győr - A 9 éves múltra visszatekintő „Futballal a rasszizmus ellen" mozgalom célja, hogy a legnépszerűbb sporton, a focin keresztül ráirányítsa a figyelmet a rasszizmus térhódítására, s egyben a sport nyelvén tiltakozzon is ez ellen. A győri Kossuth-iskola öt éve tagja a mozgalomnak.
Sztojkáéknál mindkét fiú: az ötödikes Tomi és a nyolcadikos Ferenc Máté is rúgja a bőrt, s évente indulnak a bajnokságon. Iskolájukon kívül a Dózsában és az ETO-ban is sportolnak, mint mesélik, ez rendkívül sok sikerélményt és örömöt nyújt az életükben. Példaképeik is akadnak Ronaldo és több edző személyében, Kulcsár Zsolt pedig Feri kedvenc edzője. Meglehet, a fiúk pályaválasztása is némiképp a sporthoz kapcsolódik – Ferenc 4,2-es átlagával a Fehér Miklós Kollégiumba, Tomi pedig a Krúdyba készül.

Egyszóval fociban és a sport szeretetében Sztojkáéknál teljes az egyetértés.

Bán Éva főszervező lapunk érdeklődésére elmondta, a FARE a rasszista megmozdulások ellen szervezi évről évre a tornákat, s a Bajnokok Ligájában pályára lépő futballistákon is ott van a mozgalmat jelképező, fegyelemfelhívó karszalag. A prospektusok, újságcikkek mellett legalább ilyen fontos, hogy beszéljenek a témáról a gyerekeknek, akik így megértik: a játékban mindenki egy és mindenki barát. Tavaly pólókat festettek, plakátokat készítettek és állítottak ki, s híres játékosokat is meghívtak az iskolába.

Hihetnénk, hogy a téma messze áll a gyerekektől, de sajnos nem így van. Naponta hallják, értékelik a megkülönböztetésről szóló híreket, vagy éppen őket, netán hozzátartozóikat éri kirekesztés, megkülönböztetés.

– Összetett, komoly téma ez, amelyről tanórákon, de azon kívül is muszáj beszélni – vélekedett Németh Zoltán, a Kossuth-iskola igazgatója. – Mindenesetre évente pályázunk a bécsi székhelyű FARE-irodához, hasznosnak érezzük mind az elméleti előkészületet, mind pedig a sportprogramokat, egyszóval a pályán a helyünk.

Olvasóink írták

  • 1. joco 2008. november 27. 05:36
    „Hát ha tényleg lenne is "közönsége" a focinak, érthetö lenne a "mozgalom" célja, de ott "tiltakozni" ahol leginkább azok vannak jelen-10-20 vagy 100-an- akik maguk is rasszisták?.Ezt az NB-s "szintre" irtam, mert egyes "falusi" -bocsi megyei szinten- többen vannak a mérközésen, és a "szokásos" hüly(j)e vagy biro"-n kivül sértö kifejezés nincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zöldből hasítanak ki parkolókat

Győr-Olvasói kérdés - Győrben a Kassák Lajos utca 8. és 13. számú házaknál 14 parkolóhely építésébe… Tovább olvasom