Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Folytatódik az 1–2 forintosok gyűjtése

Győr-Moson-Sopron - Fizetni ugyan már nem lehet az egy- és kétforintosokkal, a forgalomból kivont érmékre számító szervezetek azonban nem állnak le a gyűjtéssel. Van olyan alapítvány, amely már most közel háromszáz kilónál tart – szerencsére már így kell mérni az adományokat.
Az elmúlt hetekben új mértékegységek születtek: az „egy befőttesüvegnyi apró" és az „egy kiló pénz" ugyan nem nemzetközi jelölés, mégis hűen jelzi az összegyűjtött egy- és kétforintosok nagyságrendjét.

Mivel a kétféle érme vegyesen kerül a gyűjtőedényekbe, a súlyból nem lehet pontos számokat megtudni, az azonban biztos, hogy egyforintosból 488, kétforintosból 322 adja ki az egy kilót. Amikor tavaly szeptemberben felröppent a hír az egy- és kétforintosok bevonásáról, sorra kezdtek jótékony célú gyűjtésbe a szervezetek, alapítványok.

Bár a megyénkbeliek hetekkel a nagy országos szervezetek után léptek, így sem panaszkodhatnak. Dr. Alexy Miklós, a megyei kórház koraszülöttosztályának főorvosa sem, a keddi „Nagy Pénzszámolás" ugyanis szívet melengető eredményt hozott: az OTP Bank győri igazgatóságának dolgozói, akik munkaidőn túl a szétválogatással segítették az Egészséges Újszülöttekért Alapítványt, 278 kilónyi aprópénzt szortíroztak. A város tíz pontján kihelyezett gyűjtőkből bejött több mint 100 ezer pénzérme közel 165 ezer forintot hozott az osztálynak, s a közeljövőben további ötven kiló aprót várnak.

Ennyi aprópénzt talán még nem láttak egy tömegben az OTP segítő munkatársai, de az érmeválogató automata sem, amelyen a koraszülöttosztálynak szánt forintok futottak át. Fotó: Krizsán Csaba

– Annyira sikeres a gyűjtés, hogy folytatjuk, hiszen nekünk már az is nagy segítség, ha évi 2–300 ezer forint befolyik. A szükséges műszerek ugyan milliós tételek, de például a kényelmes fotelok beszerzésében, amelyekkel a kismamáknak szeretnénk kedvezni, a kevesebb is sokat segíthet – mondta a főorvos.

A győri állatmenhelyet fenntartó Emberek az Állatokért Alapítvány tizenhat „urnát" helyezett ki szerte a városban, s március végéig biztosan kint is hagyják őket. Náluk számszerű összesítés még nem történt, de ötven kiló már biztosan megvan, s Nagy Péter, a menhely vezetője szerint akár a száz is összejöhet.

Megyénkből 56 szervezet 9 millió darab aprót vitt a jegybankba mintegy 4,5 millió forint értékben.

Hogy összesen hány szervezet gyűjt a megyében, nem tudni, de kórházi osztályok fejlesztésétől a beteg gyerekek felzárkóztatásig számos célra várják az aprópénzt, míg például a győri Jedlik-iskolában felújításra fordítják az összeget.  Az egyik győrszentiváni kisboltból 30 kilónyi felajánlás érkezett a megyei kórháznak, a győrsági iskolások 17 kiló érmét adtak össze a koraszülöttosztálynak, voltak, akik egy-két marék aprópénzüket személyesen vitték be a győri állatmenhelyre, de 34 kilónyi pénz összegyűlt a Kisalföld győri sajtóházában is. A segítő „apróversenybe" több önkormányzat is beszállt, Kapuváron, Lövőn, Balfon és Sopronban a polgármesteri hivatalban – s további hat helyszínen – Sopron és környéke mentőellátására gyűjt az „Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány".  – Tavaly közel 5 millió forintot tudtunk költeni eszközbeszerzésre – mondta el Lükő Péter, az alapítvány titkára. – Akkor a jövedelemadó egy százalékaiból és egy helyi cég promóciójának köszönhetően világszínvonalú eszközökkel gyarapodtak a soproni és a lövői mentők. Mindazonáltal magunk vásároljuk például a nyomtatópatront és a téli gumikat.

Bár a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes beváltási lehetőséget biztosít az alapítványok számára – nagybani mennyiségben és csomagolásban, díjmentesen, előzetes szétválogatás nélkül is beváltják az érméket –, eddig megyénkből csak egy szervezet élt a július végéig tartó lehetőséggel. További 56 szervezet 9 millió darabot vitt be a jegybankba mintegy 4,5 millió forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal Baloldal: kampány a népszavazásról

Győr - Régi Magyarország címmel a Fiatal Baloldal is kampányba kezdett két hete a közelgő… Tovább olvasom