Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fókuszban az utak és Győrszentiván

Győr - Utak, utak, utak – leginkább e három téma körül forgott a csütörtök esti győri közmeghallgatás. A felszólalók több mint egyötöde Győrszentivánról érkezett.

A városházi emlékezet szerint még soha nem volt olyan, hogy az évente egyszer megtartott közmeghallgatás este kilenc óra előtt befejeződött volna – egészen most csütörtökig. Az idei esemény szokás szerint délután öt órakor kezdődött és alig több mint három óra elteltével véget is ért. Ezúttal 28 állampolgár 31 ízben szólalt fel, ami viszont meghaladja az elmúlt évek adatait. Összehasonlításképpen: tavaly 27-en, tavalyelőtt 22-en, 2005-ben 26-an, 2004-ben 25-en kaptak szót.

Másfél milliárdos program

Az ülés elején Borkai Zsolt röviden ismertette a város tervezett fejlesztéseit. Beszámolója nem tartalmazott meglepetést: többek között a Széchenyi tér rekonstrukciójáról, a Szigetet Révfaluval összekötő híd szükségességéről, Újváros rehabilitációjának megkezdéséről, a másfél milliárd forintos útfelújítási programról, a Graboplast-gyár előtti körforgalom megépítéséről beszélt.

Elmondta azt is, városüzemeltetésre annyi pénzt szánnak, mint tavaly, és hogy az intézményhálózat működtetését is igyekeznek szinten tartani. Kiemelte a kultúra és az idegenforgalom erősítésére tett erőfeszítéseiket.

A jelenlévők többsége az áldatlan közlekedési helyzettel foglalkozott.
A legtöbben – például Ponty Viktor, Kiss Adrienn, Udvardi Ernő – a győrszentiváni állapotokat kritizálták. Bartha Gusztáv, az útkezelő szervezet vezetője elmondta: idén kétszázmillió forintot szánnak a városrész útjaira. Megemlítette azt is: a francia Colas cég elvállalta a Vasút sor burkolatának teljes felújítását.

Csepi László a Kálvária út szervizútjának felújítását kérte. Havasrétiné Méri Judit azt mondta: a Rába kettős híd és a Híd utca találkozásánál jó lenne körforgalmat építeni. A Gárdonyi-iskola szülői munkaközösségi képviselője a Külső Baross út és a Wesselényi utca kereszteződésének balesetveszélyességére hívta fel a figyelmet. Pásztor Viktor azt kérte, hogy fejezzék be a szabadhegyi Pattantyús utcát. Kovács Gyula többek között a Kosztolányi utca rossz állapotát hozta szóba. Balla Jenő, a Jancsifaluért Egyesület elnöke és Reuter György, a Győri Civil Kontroll Egyesület elnöke azt mondta: Likócs útjaira tizenhét éve nem kap pénzt útfejlesztésre. Külön hangsúlyozta a Régi Pesti út katasztrofális állapotát és az Audi-csomópont hatalmas forgalmát. Az adyvárosi György László a Szauter utca meghosszabbítása melletti növénytelepítést találta kevésnek. Szoláry Csabáné a 83-as főút gyirmóti csomópontjának balesetveszélyességéről beszélt.

Kovács Sámuelné többek között azt kifogásolta, miért nincs Kisbácsán gyógyszertár. Borkai Zsolt azt válaszolta, ehhez vállalkozó kellene. Fotó: H. B. E.

A válaszokban ígéret hangzott el a Kosztolányi utcai és Kálvária utcai szervizút javítására. Prédl Antal, az útkezelő szervezet helyettes vezetője arról tájékoztatott, hogy a Baross út–Wesselényi utca kereszteződése az államhoz tartozik, de az eddigi kisebb fejlesztéseket a város végezte el. Bartha Gusztáv kifejtette, egyelőre nem reális a Híd utcánál körforgalom építése – ami 80–90 millió forintba kerülne –, mert az ottani fejlesztéssel meg kell várni a szigeti hidat. Elmondta azt is, hogy a Régi Pesti út felújításának kész tervei vannak, s az ottani vállalkozókkal egyeztetnek, milyen mértékben tudnak hozzájárulni a munkálatok költségeihez. Borkai Zsolt úgy válaszolt, hogy idén tervezik a gyirmóti csomópont korszerűsítését. Elhangzott: ebben az évben megtörténik a Fehérvári út Ipar és Mészáros Lőrinc utcák közötti szakaszának rekonstrukciója.

Több fürdőbérlet lesz

A felszólalók jó néhány más problémát is felvetettek. Az Arrabona Nyugdíjas Egyesület nevében szóló Nagy Péter, valamint a Nyugdíjasok Győri Érdekvédelmi Egyesületének vezetője, Nagy Sándorné egyaránt a nyugdíjasok számára biztosított  fürdőbérletek számának emelését kérte. A polgármester ígéretet tett arra, hogy idén száz helyett kétszázat adnak.
Nagy György a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körüli rendetlen állapotokról, valamint a Ménfőcsanak és Koroncó közötti szemétkupacokról ejtett szót. Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója válaszában leszögezte: millió próbálkozásuk volt arra, hogy megelőzzék illegális lerakók képződését, mind sikertelen. Szerinte a helyzet javulása az új hulladékgazdálkodási rendszer elkészülte után, 2009 végétől várható. Úgy vélte, akkortól javulhat a szelektív gyűjtők környezete is. A szakember egy másik, a téli sózást bíráló kérdésre azt mondta: ha kőzúzalékkal váltanák ki a sót, legfeljebb a csatornákat tudnák eltömíteni, a környezetbarát vinaszt pedig nem kedveli a lakosság.

Túlzott díjemelések?

A Móricz Zsigmond rakparton lakó Juhász Sándor a lakbéremelést, Rétai György az ivóvíz- és csatornadíj drágítását kifogásolta. Janicsek Tibor, az Inszol Zrt. vezérigazgatója úgy felelt: az emelés mértéke 2004 óta a helyi rendelet értelmében megegyezik azzal, amennyivel az öregségi nyugdíjminimum nő. Most ez 6 százalék volt. Tőke László, a Pannon-Víz zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy tavalyelőtt nem változtak, tavaly pedig csak 4 százalékkal nőttek, ezért volt szükség most nagyobb „ugrásra".

Péter Imre a tavalyi 119 százalékos hődíjemelést felemlegetve arra volt kíváncsi, mikor érzi a lakosság a Győri Hőszolgáltató Kft. gázmotoros erőművének a hasznát. Rákosi Zsolt, a Győrhő osztályvezetője úgy válaszolt: a 2007-es emelés oka a gázár-támogatási rendszer megváltozása volt. Hozzátette: az általuk értékesített villamos energiából származó 400 millió forint segítségével tartják országos viszonylatban is alacsonyan a távhő árát.

Nagy Szabina a disznószállások helyére tervezett Táltos-tanyát dicsérte, külön kiemelve a majdani lovaglási, íjászati lehetőséget. Borkai Zsolt erre azt mondta: pályázati pénz és komoly költségszámítások szükségesek a beruházáshoz.

Végleg Győré lesz a gyűjtemény

A győri közgyűlés a közmeghallgatás előtt egyhangúlag felhatalmazta Borkai Zsolt polgármestert, hogy Demján Sándorral, a Vasilescu Alapítvány kuratóriumi elnökével közjegyző előtt aláírja a Vasilescu-gyűjtemény ajándékozási szerződését. A XX. századi magyar képzőművészetet reprezentáló egyik legszínvonalasabb, a volt zsinagógában látható kollekció eddig tartós letétként volt a városban, a kontraktus megkötésével jövő kedden kerül az önkormányzat tulajdonába. A testület a műtárgyak őrzésével és kezelésével a Városi Művészeti Múzeumot bízta meg.

Olvasóink írták

  • 1. bujtor 2008. január 25. 16:08
    „Ponty Viktornak,inkább tenni kéne valamit,nem kritizálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápai reptérfejlesztés Győrnek is jó lehet

Győr - Az MSZP győri szervezetének vezetőivel, szocialista képviselőkkel találkozott tegnap a… Tovább olvasom