Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Fogolyszökés a fogdából

A megyei főkapitányság fogdájából három, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított szökött meg kedden hajnalban, miután kibontották zárkájuk téglafalát, majd a tetőre mászva eltűntek a pirkadatban.
Közülük kettőt már délelőtt elfogtak, harmadikuk még szökésben van. Három, különböző súlyú bűncselekményért előzetes letartóztatásban lévő fogoly nem várta meg, míg ügyükben befejeződik a büntetőeljárás, a szellőzőablak mozgatására hivatott vasrúddal kibontották a még szocialista időszakban épített győri rendőrségi fogda falát. Nem volt nehéz dolguk, különösen, hogy egyiküknek kőműves a szakmája, s annak idején az építők is kispórolták a kötőanyagot. A téglákat könnyen kimozdították a helyükről és egy 40 centis lyukon keresztül kimásztak a 11-es cellából, majd a tetőn keresztül eltűntek.

Kettőt gyorsan elfogtak

– Az előzetesen fogva tartott három gyanúsított hajnali három és négy óra között szökött meg a megyei rendőr-főkapitányság fogdájából. Az elfogásuk érdekében tett azonnali intézkedésnek köszönhetően már a délelőtti órákban sikerült elfogni két szökevényt. A harmadik férfit még keressük, ellene országos körözést adtunk ki, jelenleg is több mint száz rendőr kutat utána – tudtuk meg a győri rendőrkapitánytól, dr. Holló Sándor alezredestől.

Mulasztott a szolgálat

Arra a kérdésünkre, hogy miként szökhettek meg a gyanúsítottak a jól őrzött fogdából, a kapitány a következőket válaszolta:
– Amellett, hogy a fogda egy régi konstrukció, az elsődleges vizsgálatok szerint a fogdaszolgálat mulasztása is jelentősen hozzájárult a szökéshez. Szabályzat írja elő, hogy milyen időközönként kell ellenőrizni a fogva tartottakat, s az eddigi adatok szerint itt történt a mulasztás. A videofelvételek értékelése és a riasztórendszer ellenőrzése folyamatban van – magyarázta Holló alezredes.
A három férfi egyike, a drogügyleteiért előzetesben lévő F. Bálint mögött már reggel fél hétkor ismét kattant a lakat.

A trió legveszélyesebb tagja az a lengyel D. Janucik, akit mintegy hatvanrendbeli autópályás rablással gyanúsítanak. Az ő, illetve bandája nevéhez fűződik például Michael Leier Mercedesének, illetve egy osztrák hölgy BMW terepjárójának az elrablása is. Ügyeikről a Kisalföld rendszeresen beszámolt. Janucikot fél 10 körül fogták el Vámosszabadi térségében egy szántóföldön. Információnk szerint őt a Duna túloldalán útlevéllel várták.

Fegyverhez juthat

A legveszélyesebb, lengyel bűnözőt Horváth László, Csala Zsolt és Varga Balázs kerítette kézre.
A harmadik szökevény Rácz László, aki ellen betöréses lopásért, illetve súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás, a rendőrség szerint veszélyes lehet, mivel vannak vadász barátai, így könnyen fegyverhez juthat. Őt feltehetően még azért nem sikerült elfogni, mert nagy a helyismerete a környéken.

Ráczot éppen – mint lapunk megírta – a családja ellen elkövetett bűnei juttatták rács mögé. Egyszer már felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de szabadulása után két nappal ismét előzetesbe került, ahonnét most megszökött. A Kisalföld szerette volna megszólaltatni a feleséget is, de látható félelmében nem nyilatkozott.

Öttevényi trió sikere

A lengyel bűnözőt az öttevényi körzeti megbízotti hármas fogta el. Mindhármukat pihenőről riasztották az ügyeletről, hogy kutatásban kell részt venniük.
– A keresés közben láttuk a learatott szalmarendek között, hogy valaki bujkál. Kollégáimmal elindultunk az egyik oldalról, hogy bekerítsük az illetőt, aki még a kanálison is átgázolt. mi megkerültük a kis hídon és elévágtunk – emlékezett a lengyel szökevény elfogására Csala Zsolt főtörzsőrmester.
– A közelébe érve már rájött, hogy nincs hová fusson, ezért megállt és hátat fordítva hagyta, hogy megbilincseljük és a kocsiba ültessük – vette át a szót Horváth László zászlós, majd Varga Balázs törzszászlós zárta a történetet:
– Míg Laci a fogdán a jelentést írta, mi visszamentünk, hogy a harmadik férfi elfogásában segítsünk, akit személyesen ismerünk, korábban is mi jártunk el vele szemben. Összeszokott csapat vagyunk, már négy éve dolgozunk együtt.

Rácz Lászlót még keresik

A megyei rendőr-főkapitányság elfogatóparancs alapján körözi Rácz László (sz.: Győr, 1963. június 25., an.: Dubi Irén), Dunaszeg, Kodály Z. u. 14. szám alatti lakos, magyar állampolgárt. A férfi 180 cm magas, hiányos fogazatú, rekedtes hangú, bal mellén anyajegy van. Ruházata: kék színű farmernadrág, drapp színű, rövid ujjú póló, a közepén kicsi fehér felirat, barna színű bőrszandál, melyek közül menekülés közben a bal lábán lévőt elvesztette. Kezében színes reklámtáska.
A rendőrség kéri, aki a szökésben lévő férfiról bárminemű információval rendelkezik, tegyen bejelentést személyesen a Győri Rendőrkapitányságon vagy bármelyik rendőrőrsön, telefonon a 96/417-329 vagy a 107-es, 112-es segélyhívó számon.


Kapcsolódó anyagok >>

Hajsza a szökevények után (2003-07-15) >>
Autós üldözés, bolti betörés után (2003-03-18) >>
Elfogták a Hamász egyik katonai vezetőjét (2003-02-17) >>
Helikopteres fogolyszöktetés Franciaországban (2003-04-15) >>
Vizeletükkel vékonyították el a börtön falát (2003-04-14) >>
Rendőrök a rács mögé (2003-02-04) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő a gyorsaság

Július 6-án másodszor került sor a szabad tűzön készített ételek versenyére és a szakácspárbajra. A… Tovább olvasom