Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Firkás Győr - Önnek tetszik?

Szép? Felháborító? Tudósítónk szerint mára már szégyen a marcalvárosi aluljáró! Önnek mi a véleménye?
Graffitikutatók vizsgálódnak szerte a világban a falfirkák jellegzetességei, különbözőségei után, a pillanatnyi rögtönzések mellett sok hagyományos, régi, "szájról szájra" (pontosabban "tollról tollra") szálló szöveg jelenik meg a falakon, aluljáróban és (sajnos) lakóházak oldalain.

Azonban több helyen látunk (saját környezetünkben is) olyan igényes graffitiket, amik egyszerűen vonzzák a szemünket.Pontosabban vonzottták...  sajnos Győr házfalairól (is) csorognak azok a firkák, amik semmiféle üzenetet nem hordoznak, egyetlen céljuk valószínűleg az, hogy másnap a buszról, vihogva mutogathassák egymásnak a büszke készítők. Hihetetlenül népszerű ez a műfaj, és persze nem is az igazi graffitizőkről van szó.

 Falfirkakultúra
Előbb voltam itt, mint Kilroy 

Csak festékszóróval unatkozó grafománokról, busz ülések, aluljárók és várótermek hőseiről, akik még a graffitiket is lefújják, ha egyest kaptak a suliban, vagy szakítottak a kedvesükkel és úgy érzik, ez ránk is tartozik.


Marcalvárosi aluljáró: Nemzeti szocializmust MOST? (Fotók: Tudósító)

Kíváncsiak voltunk az Önök véleményére is, ezért kamerát ragadtunk és leszólítottunk néhány járókelőt a Baross úton. A megkérdezettek többsége a nemtetszését fejezte ki a falfirkákkal kapcsolatban. Nézze meg Ön is videónkat!

 

"A falfirka igenis csúnya!" (Kameraman: Cseh Róbert)

 

 

Olvasóink írták

 • 13. Truder 2009. október 30. 21:08
  „Nem tetszik...ettől még ott vannak,és egyre több lesz..”
 • 12. janika 2009. október 30. 11:20
  „Hát ez olyan mint e város gazdái!”
 • 11. Sárika 2009. október 30. 10:32
  „Kedves RickCartman!
  Szegény Picasso forog a sírjában. Te sem értheted a művészetet, ha összehasonlítod a festészet felső kategóriás óriását, egy "csak" tudó, de nem feltétlenül művészi szinten rajzoló-festő amatőrrel. Ugye nem gondolod komolyan? Most akkor ki a műveletlen? Félre ne érts, nem vettem magamra amit írtál !

  Bocsi, de a Te helyesírásod is juj!”
 • 10. RickCartman 2009. október 29. 22:12
  „aki nem érti művészetet,az Picassot is barbárnak minősíteni műveletlenségében.No,és a helyesírás!Juj!”
 • 9. Primax 2009. október 29. 18:53
  „Ez egészen egyszerűen barbárság.
  Nem tudom, mit szólnának a kedves"művészek", ha valakik az ő házuk falán élné ki "művészi" hajlamait ?
  Tényleg : mit szólnának hozzá ?
  Ugye, hogy barbárságnak tartanák ők is más ( magán, vagy köz) tulajdonának értelmetlen összefirkálását...
  Kérem, jelentkezzen itt az a grafittis, aki felajánlja SAJÁT HÁZFALÁT, vagy SAJÁT KERÍTÉSÉT a többieknek !”
 • 8. iq 2009. október 29. 17:04
  „NEM,SAJNOS NINCS AKI KITEKERNÉ A NYAKUKAT, SZÉGYEN AZ A SOK MOCSADÉK!!!!!!!!”
 • 7. extradagadt 2009. október 29. 17:03
  „Hmmm... Milyen érdekes! A marcalvárosi aluljáró graffitijaira odapingált "enyhén" politikai tartalmú (egyébként igencsak fantáziadús) feliratok kapcsán senki - még hivatalvól sem - fejezi ki elhatárolódását a "magukról megfeledkezett" honfitársaink "értelmetlen rongálást kiváltó magatartásától, mint ahogy tette azt a [győri - megjegyzés tőlem] közgyűlés minden szélsőséges, rasszista nézeteket valló politikai szervezetek, mozgalmak" esetében. (idézet a Kisalföld július 30-i számából, mikoris STOP RACISM felirattal csúfították el a ...)
  Magasabb fizetést!”
 • 6. Sárika 2009. október 29. 15:14
  „Bocsi most látom, hogy a képek a vasúti aluljáróban készültek és nem marcalvárosban, de ettől még nem lettek szebbek. A véleményem nem változott róluk. Lehet valaki tehetséges egy szinten, de nem jelenti azt, hogy ilyen képekkel is kell díszíteni a várost.”
 • 5. Sárika 2009. október 29. 15:06
  „Kíváncsi lennék mit szólnának egy olyan büntetéshez, ha az ő házfalukat (nem társasházi), vagy a lakásuk falait mindenki ( akinek szúrta a szemét a rongálásuk)kipingálná olyanra, amilyen nem tetszik nekik. Aztán javíthatnák, pucolhatnák.
  Nekem azok a képek sem tetszenek igazán, amit az aluljáróban tettek a falakra, mert szerintem amúgy is szakadtan néz ki egy lakótelep bármit csinálnak is vele, de ezek a képek még erősítik is ezt a hatást. De ez már tényleg ízlés kérdése.”
 • 4. Anonim_99 2009. október 29. 11:24
  „Diák
  igaz szerintem is a büntetéstől való félelem többet ér a szépérzéknél. Az egyiket mindenki megérti elsőre a másikat van aki soha !!!

  Stan
  szépérzék ugyan ugyan, de mégis csak a büntetésben találtad meg a megoldást, egyébként keleten még sokkal "európaiatlanabb" a törvénykezés tehát van visszatartó ereje.
  Kamera, bocs de naív elképzelés, mit is látunk rajt akár 1000Mpix felbontásban? Egy sötétben háttal ácsorgó csukjás alakot. Ez igen megéri a befektetést :DDD Adj rá Te pénzt nekem nem éri meg.”
 • 3. juhit 2009. október 29. 10:50
  „Az a baj, hogy sajnos mindent nem lehet bekamerázni. Akkor meg olyan helyeket fújnak össze ahol nincs kamera. Meghát a térfigyelő kamerák sem adnak olyan húdejó képet, illetve ami jó, az meg megfizethetetlenül drága. De a firkálgatás is nevelés kérdése. Én is voltam gyerek, én is ismertem firkálgatókat, de én sosem tettem, mert engem máshogy neveltek. Manapság a fiatalok azért ilyen vásottak, mert a szüleik nemsokat foglalkoznak velük. Sajnos ez társadalmi probléma. Butul el az ország.”
 • 2. Stan01 2009. október 29. 10:39
  „Keleten még megmaradt a szépérzékük az embereknek... Én kezüket töretném el legszívesebben, de az sem lenne rossz meg oldás, ha saját költségére, nyílvánosan kellene letakarítania+még legalább 10 másik helyen is. Lehet a másikat nem ő csinálta, de őt kaptál el hasonló tettért. Egy idő után csak eltűnnének. Mellesleg az ilyenek ellen jó helyre telepített kamera rendszerrel lehetne védekezni.”
 • 1. Diák 2009. október 29. 02:44
  „Nagyon nem tetszik, de sajnos nem csak Györi sajátosság. Amikor "vigyázo szememet Párizsra vetettem" ott is sok minden elterelte a figyelmemet. Mi maradt meg? A hugyszagu metro. Györ is jobb sorsra lenne érdemes. Pár éve történt Szingapurban, a világ egyik legtisztább városában: Egy amerikai ifjonc kiélte müvészi hajlamait: graffitit fujt egy házfalra. Rajtakapták. Lemosatták vele. Biroság elé állitották, elitélték: 25 vesszöcsapás nyilvánosan, a meztelen seggére. Amerika felzudult, elitélték az itéletet. Tiltakozott a külügyminisztérium, az emberjogi szervezetek. Az itéletet végrehajtották. Szingapur azota is tiszta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sejk elit egyetemén számolnak vele

A legjobb tanári kart, ha kell, Nobel-díjas professzorokat, Oscar-díjas filmrendezőket ígér leendő… Tovább olvasom