Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Filmezik a megye egyik legszebb természeti csodáját Gönyűn

A Duna-part teljesen érintetlen, rejtett világa, az Erebe-szigetek kerül filmtekercsre egy dokumentumfilm erejéig. A holtágakban több védett növény és állatfaj is él.

Az Erebe-szigetek, a gönyűi holtágak világát még nem fertőzte meg a civilizáció pusztító ereje. A táj gyakorlatilag egy kicsinyített Szigetközhöz hasonlítható, a maga értékeivel és pompájával. A természetvédelmi rezervátum több különleges, fokozottan védett állat - vidrák, hódok, rétisasok otthona. Ezt igyekszik megörökíteni az ide érkező filmes stáb. A műsor a hazai turizmust igyekszik népszerűsíteni.

A forró nyári hőségben érkezem Gönyű község hangulatos utcáira. A kövekkel kirakott út, mely Magyarország leghosszabb falubeli macskaköves útja (csaknem 3 kilométer hosszú) történelmi utazás illúzióját kelti. Kísérőm, Lakatos Attila ismeri a környéket akár a tenyerét. Annak idején vízirendőrként szolgált, napjainkban településőr.

Macskaköves út Gönyűn, mely csaknem 3 kilométer hosszú. Fotó.: T.Zsolt.
Macskaköves út Gönyűn, mely csaknem 3 kilométer hosszú. Fotó.: T. Zsolt.


- Érkezik egy forgatócsoport, akik filmre veszik az Erebe-szigetek világát - mondja a településőr. Természetesen csak tisztes távolságból, hiszen erre a területre szigorúan tilos a belépés, kizárólag a megfelelő engedélyekkel szabad a szigetekre bemenni.

- Egy pályázatnak köszönhetően hamarosan sétahajózási lehetőséget is tudunk biztosítani az ide érkező túrázóknak - mondja Major Gábor a falu polgármestere. Így a víz felől is megnézhetik az érdeklődők az Erebét. Egy projektor kivetítené a hajón a tudnivalókat, afféle úti kalauzként. Várhatóan egy év múlva valósul meg a projekt.

Sétahajózásra most is van lehetőség a faluban. A tervben lévő projekt keretében ingyenes lenne mindez. Fotó.: T.Zsolt
Sétahajózásra most is van lehetőség a faluban. A tervben lévő projekt keretében ingyenes lenne mindez. Fotó.: T.Zsolt


"Erebe" azaz "Erre be"

- Az Erebe név története is érdekes - meséli Lakatos Attila. Két verzió is fennmaradt, hogy honnan ered az elnevezés. Az egyik a török megszállás idejéből. Ekkor ugyanis a falusiak a szigetekre menekültek a törökök elől. Azt kiabálták, hogy: "erre be! erre be!" Ebből lett az "erebe". A másik lehetőség már későbbi időkből származik. Az úszályokat a partról lovakkal vontatták a folyón, a hajónak pedig talán így kiabálták, hogy hol kell kikötnie, hol kanyarodjon a part felé. "Erre be!"

A hangulatos folyópart túrázók, piknikezők, horgászok kirándulóhelye. Fotó.: T.Zs.
A hangulatos folyópart túrázók, piknikezők, horgászok kirándulóhelye. Fotó.: T.Zs.


Az Erebe csak csónakkal közelíthető meg, ám a partról is látható a holtágakkal szabdalt szigetcsoport, így biciklire ülünk, és elindulunk egy kissé sáros, ám annál izgalmasabb túrára. Kísérőm naponta többször is megteszi ezt az utat a természet védelme érdekében.

Az egymillió forintos madár

- Egy rétisas pár is él a rezervátumban - mesél Lakatos Attila. A madár egyetlen tojásának természetvédelmi értéke egymillió forint. A rétisas többnyire a téli időszakban tartózkodik itt, de láthatunk más különleges szárnyasokat is. Például: vadrécét, barna kányát, halászsast. Érdekesség, hogy az itt élő állatokat nem telepítették, idevándoroltak. Hódot a falu felőli parton is láttak már. Jelenlétüket a megrágott fatörzsek is bizonyítják. Nagyobb vadak is beúsznak a holtágakba, vaddisznókat, őzeket szintén látni. A területre, mint mondtam nem léphet be senki, ám ha akarna sem nagyon tudna. A terület ugyanis néha víz alatt áll, a dús növénydzsungel pedig távoltartja a betolakodót.

A rétisas természetvédelmi értéke egymillió forint. Fotónk Illusztráció
A rétisas természetvédelmi értéke egymillió forint. Fotónk Illusztráció

 
Elgondolkodtat, vajon mennyire alakítják át a hódok a környezetet, hiszen olykor hatalmas gátakat építenek, akár több négyzetkilométernyi területet is elárasztva ezzel.

- Ez a hódfajta nem épít magának várat, így lényegesen kevesebb fát dönt ki. A földbe vájnak maguknak üregeket, abban élnek - tudom meg kísérőmtől.

Miután a vadregényes kerekezés közben az összes pókhálót magunkra gyűjtöttük, megállunk a Duna partján. A terület sáros, néhol posványok, tócsák csillognak, de az utak járhatók, kiváló túralehetőséget biztosítanak.

- Remek kirándulóhely ez a partszakasz - mutatja kísérőm. Sokan lejönnek horgászni, piknikezni, bográcsozni erre a részre.

Az egyik öles fa árnyékában valóban békés sütögetés zajlik. Több helyen találkozunk horgászokkal is, akik a csend és a vízpart hódolói. Tücsökciripelésen és madárfüttyön kívül ugyanis semmi mást nem lehet hallani.

Odaát már a rezervátum érintetlen területét láthatjuk - mutatja Lakatos Attila. Fotó.: T.Zs.
Odaát már a rezervátum érintetlen területét láthatjuk - mutatja Lakatos Attila. Fotó.: T.Zs.


Megérkezünk az Erebéhez. A partról nézzünk át a szigetekre. A víz nemrég apadt le, így a terep elég sáros, de a látvány mindenért kárpótol. A fák közül hirtelen egy kékes színű madár csap fel, majd elrepül a kaszálló felé.

- Jégmadár - mondja kísérőm. Akkor a legérdekesebb, amikor halászik. Szinte megáll a víz felett röptében, onnan nézi ki a halat, majd lecsap és kiemeli. Meghökkentő látvány.

Tájkép csónakból. Fotó: T.Zs.
Tájkép csónakból. Fotó: T.Zs.

A szigetekre természetesen a forgatócsoport sem mehet be. Csónakokba szállnak, és onnan filmeznek - mondja kísérőm. A dokumentumfilm várhatóan az Echo TV és az ATV "Hazai turizmus" című műsorában is látható lesz.

Hamarosan vízre szállunk. A kapitány, Eckhardt Balázs, repít ki a Duna közepére. A csónak könnyedén suhan, tisztes távolságból megközelítjük a szigeteket. Innen tökéletesen látszik az Erebe világa, a holtágak, az árvíz által felhalmozott hordalék. A folyó állandóan alakítja a tájat, az ár hordalékkal rakja meg a területet, vastag iszapot tereget szét. Emberi beavatkozásnak nyoma sincs a rezervátumban.

A készülő dokumentumfilm során szélesebb körökben is betekintést nyerhetünk a gönyűi szigetvilág értékeibe, feltárva ezzel a megye, eme rejtett csodáit.

Gönyű község hármas történelmi örökséggel büszkélkedhet. Az Erebe-szigetek és a már említett macskaköves utca mellett a faluban található a Mária Terézia idejéből fennmaradt Postakocsi-fogadó. Az épület annak idején a Budapest-Bécs postaútvonal egyik pihenő állomása volt.


Olvasóink írták

 • 17. SPS 2010. augusztus 19. 23:24
  „Tisztelt Mindenki!

  Kérlek higgyétek el nekem a csoda abban van, hogy ez a tájegység érintetlen. Ember oda csak külön engedély birtokában léphet be. A Természet ezen a piciny területen vissza foglalta, azt, ami az övé.Ezért is élhetnek itt azok a védett állatok is viszonylagosan zavartalanul. S a szigeteken nőhetnek a növények is. Gaz ott nem nő, mert a növények között nincsen gaz, gaz csakaz emberek között van...
  Nem szeretnék vitatkozni senkivel sem, de nekünk itt Gönyűn macskaköves útunk van (a makadám út az murvás döngölt út), és mi sszeretjük, sőt talán közlekedni is tudunk rajta. Ez az utca a 20´-as években készült a II. világháború idelyén a Németek több helyen felmarták "tankcsapda" gyanánt. Azok a részek meg is látszanak az úton.
  Sok mindent tudnék még írni, de én akkor is szeretem, és büszke vagyok ezekre a csodákra.
  Aki meg a Természet értékeit nem becsüli meg azzal nem érdemes vitába szállni.

  Tisztelettel:

  Lakatos Attila”
 • 16. Mankapunka 2010. augusztus 18. 11:36
  „13.

  Kaposváron is feltámadt a szél???”
 • 15. fióka 2010. augusztus 18. 08:27
  „az egyik legszebb lätväny amikor a felkelö nap bevilägitja ezt az ökologiai csodät.
  13. dogosrobi 2010.08.17. 20:54--ideje kilpned a cibervilägbol”
 • 14. tosa2 2010. augusztus 18. 06:39
  „dogosrobi ! Te nem DROGOSROBI vagy ? Baromi vadakat tudsz néha írni.”
 • 13. dogosrobi 2010. augusztus 17. 20:54
  „bálint83 Ez a természet marha nagy csoda egy szemételep az egsz ország”
 • 12. polgar79 2010. augusztus 17. 19:37
  „Az biztos hogy érintetlen mert a nyakig érő gazban a kutya se merészkedik be.Régebben sokkal szebb volt, amikor még be tudtunk menni horgászni.Igaz most se csúnya csak elhanyagolt.A macskakő igaz nem kátyús de télen és esőben életveszélyes, de én se nyúlnék hozzá.”
 • 11. ...:) 2010. augusztus 17. 19:07
  „háát.. nem tudom.. tényleg szép a táj meg minden, gyönyörű, de ez akkorse csoda... mert minden vizpart ilyen”
 • 10. Jandex 2010. augusztus 17. 14:55
  „Íme az emeletes Jégmadár: http://www.geographic.hu/napkepenagyit.php?nap=2007-12-03”
 • 9. Mankapunka 2010. augusztus 17. 14:27
  „Agent menj be még egy vagy két párhuzamosan futó utcába,és rájössz,mennyire szar.”
 • 8. Agent 2010. augusztus 17. 14:11
  „Szerintem szép ez az út, múltidéző, legalább nem kátyús, ellenben a pár éves utakkal. Itt, ahol csak mellékforgalom van rajta, ugyan miért lenne útban? Persze más Pesten a néhol lassan évszázados szétjárt tengelytörő macskaköveken autózni, de itt nem erről van szó.”
 • 7. Mankapunka 2010. augusztus 17. 13:38
  „Én felszedtném az összes kővel kirakott utat.

  Aki meg akarja őriztetni az utókornak,fektesse le az erdőben.”
 • 6. anuvuk 2010. augusztus 17. 11:37
  „A terület kisugárzása, a távolabbi tájakra is kihatással van, - így történhetett, hogy a Holt- Rába (Marcal) területén is sikerült öreg, sikeresen halra vadászó fehérfarkú rétisast megfigyelni, -mely egyértelmüen északnak az Erebe - sziget fele repült el a zsákmányávall.
  Egyébként a szigetközi kormoránok is szivesen jönnek a tiszta vízű Holt-Marcalra halászni!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 5. bálint83 2010. augusztus 17. 10:29
  „dogosrobi!

  Az egész természet egy csoda, de te ezt úgyse értheted!”
 • 4. Agent 2010. augusztus 17. 10:21
  „itt pontosabban el van magyarázva.
  http://www.szabadfold.hu/cikk?10900”
 • 3. Agent 2010. augusztus 17. 10:19
  „2. pedig az macskakő út, csak ráakasztották (tévesen) a makadám jelzőt.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Makad%C3%A1m%C3%BAt”
 • 2. njozsi 2010. augusztus 17. 10:05
  „A szerző nem tudja mi a különbség a macskakő és a makadám között, ugyanis az utcán makadám látható. A macskakő jóval nagyobb.”
 • 1. dogosrobi 2010. augusztus 17. 09:56
  „Hol itt a csoda?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt 16 éves lányt keres a győri rendőrség

A Győri Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a 16 éves Bogdán Alexandrát, aki a győri… Tovább olvasom