Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Felvételi 2015: íme, a legnépszerűbb magyar egyetemek, főiskolák toplistája!

Írásunkból kiderül, hogy a győri Széchenyire és a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemre hányan jelentkeztek és hány hallgatót vehet fel a két intézmény idén. Szavazás.

Ponthatárok 2015: július 23-án minden kiderül

Már viszonylag nem kell sokat aludni ahhoz, hogy kiderüljön, ki kezdheti el felsőfokú tanulmányait szeptemberben. A ponthatárokat idén is július utolsó harmadában - egész konkrétan július 23-án - húzzák meg.

Az Eduline.hu remek összeállításából kiderül, melyik húsz magyar egyetem a legnépszerűbb jelenleg.

A szerkesztők két tényezőt vettek figyelembe a lista összeállításakor: egyrészt a jelentkezők számát, másrészt adott intézmény államilag meghatározott kapacitását. (Utóbbi nem egyenlő az államilag finanszírozott helyekkel; ide kell számolni az önköltséges tanulmányokat is.)

Szeretne rugalmas munkaidőben dolgozni?*

Szavazok!

Szavazás állása


Az ELTE még mindig utcahosszal a legnépszerűbb

A két mutató alapján még mindig toronymagasan vezeti a listát az ELTE. Magyarország talán leghíresebb egyetemére 22 182-en jelentkeztek idén, miközben összesen 16 074 hallgatót tud felvenni a patinás intézmény.

Érdekesség, hogy a felvételizők száma alapján második helyezett Szegedi Tudományegyetem, a harmadik Debreceni Egyetem és a negyedik Pécsi Tudományegyetem esetében nem beszélhetünk túljelentkezésről, mivel mindhárom egyetemen több szabad hely van, mint ahányan beadták felvételi papírjaikat.

Itt kell megjegyezni: tekintettel arra, hogy adott intézményeken belül a szakok saját kapacitásszámot neveztek meg, nyilvánvalóan akad olyan képzés, amelyre több mint könnyű lesz bekerülni, illetve lesznek olyanok is, ahová kis túlzással vért kell majd izzadni. Utóbbi kettős szabály elsősorban a monstre hazai egyetemekre igaz.

Hogyan állnak a megyei karok a toplistákon?

Ide kattintva tekinthetik meg a megyei egyetemek és főiskolák karainak toplistáját - első rész itt, folytatás pedig itt olvasható!

Egyetemek, ahol évről évre óriási a túljelentkezés

Ha a túljelentkezést vesszük nagyító alá, akkor a Budapesti Corvinus Egyetem - talán még mindig ismertebb nevén: "Közgáz" -, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esetében már-már szinte nyomasztó versenyről beszélhetünk.

A Corvinusra például 11 181 jelentkeztek, miközben az intézmény 7720 hallgatót vehet fel összesen. Rögtön tegyük hozzá: ebben a "tülekedésben" semmi újdonság nincs, az utóbbi év(tized)ekre pepitában ez volt jellemző.

A győri Széchenyi és a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem 2015-ös számai így festenek

Végezetül, nézzük a két megyei egyetemet. A Széchenyire 6331-en jelentkeztek idén úgy, hogy a kisalföldi campusban 4877 hallgató vághat neki a képzéseknek ősztől.

A soproni székhelyű, Győrben, Mosonmagyaróváron és Szombathelyen is karokkal rendelkező Nyugat-magyarországi Egyetemen 5739-en szeretnénk megkezdenhi vagy folytatni felsőfokú tanulmányaikat, miközben a szabad helyek száma 10 ezer fölötti (egészen pontosan 10 579).

A többi kiderül pontosan két hét múlva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mercedes szabálytalansága miatt bukott a motoros Győrben

A rendőrség keresi az autó sofőrjét, és annak a férfinak a jelentkezését is várja, aki segített a… Tovább olvasom