Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Feketén-fehéren a válságról

A Győri Fészek évek óta az a szellemi műhely a megyeszékhelyen, ahol politikától függetlenül szakemberek elemzik napjaink gazdasági, kulturális, társadalmi eseményeit és tesznek javaslatokat arra, szerintük miként lehetne hatékonyabban, sikeresebben tevékenykedni.

Legutóbbi összejövetelükön Jancsó Péter, a Fészek ötletadó létrehozója, a Graboplast vezérigazgatója nyújtott át egy vitaanyagot a gazdasági válság kialakulásáról, a jelenlegi helyzetről és a lehetséges következményekről. Alapvetően ez még nem a Fészek hivatalos véleménye, de a tagok többsége egyetértett azokkal a felvetésekkel, melyeket Jancsó Péter elmondott. A Pénz Beszél ott volt az összejövetelen és tudósít arról, ami elhangzott. Leginkább azokat a gondolatokat emeltük ki olvasóinknak, melyek a jelen helyzettel, illetve a lehetséges jövőképekkel foglalkoztak.

Nem hisszük el, hogy válság van


A gazdasági válságban még ma sem hisz mindenki. Pedig a nyakunkon van, és igazán jól tesszük, ha mielőbb szembenézünk vele. Amikor Amerikában az ingatlanpiac összedőlt a bankpiaccal együtt, hazánkban még csak azt éreztük, vége lehet a hét szűk esztendőnek. Egyszerűen nem hittük el, hogy begyűrűzhet a válság. Sőt, azt éreztük, a világ gazdasága dübörög. Aztán amikor már Európában is hinni kezdték, világválságról van szó, mi, magyarok is elkezdtünk aggódni. De csak mérsékelten. Jó példa erre, hogy a Lehman Brothers csődje 2008. szeptember 15-én volt, ez már a totális válság, hiszen egy pénzügyi ikon ment tönkre. Ennek ellenére hazánkban a karácsonyi vásárlások rekordokat döntöttek. Senki nem tartalékolt, mert még mindig nem akartuk elhinni, itt a világválság. A társadalom nem vette tudomásul, bár ekkor már a cégek finanszírozási gondokkal küzdöttek.

Igazából, hangzott el Jancsó Péter összegzésében, ez év elején kezdtük el érezni, baj van. A külföldi tulajdonban lévő cégek elsősorban nyilván saját anyavállalatuknál próbálják kezelni a válságot, elkezdődnek a leépítések, melyeknek nincs még vége.

Az EU kísérleti országa lennénk?


Nincs politikai egyetértés, a kormányfő leköszön, tenni kell valamit. Új kormány jön, és megszorító intézkedésekkel próbálja az országban felhalmozódott óriási hiányt pótolni.

Az ország többsége ezzel nyilván nem ért egyet, de azt látni kell, hangzott el többektől is a Fészekben, hogy a forint erősödött, az ellenzék nem a nagyágyúkkal lövöldöz a Bajnai-csomagra. Mintha tudná mindenki, valakinek most vissza kell pakolni a lóba azt, ami az elmúlt húsz évben kijött belőle. Más hasonlattal élve: azt a racsnit, amit előre könnyű volt hajtani – eladósodás, hitelek felvétele, a nullaszázalékos kölcsönök –, most valakinek meg kell próbálni visszafelé tekerni.

Elhangzott olyan vélemény is Jancsó Péter előadása kapcsán, lehet, az EU kísérleti válságkezelő terepe vagyunk. A jelentős világbanki hitelek folyósításának feltétele, hogy végre gatyába rázzuk magunkat és azokat a kiadásainkat, melyekre nincs fedezet, nem is engedjük kiszivárogni. Ha ez igaz, akkor lehet, pár év múlva jobbak lesznek a gazdasági mutatóink, mint a most példaként emlegetett szlovákoknak és lengyeleknek.
De addig még számos nap, hét, hónap, év van hátra. Sőt, az is lehet, nem ez a szcenárió válik valóra.

Ősszel leszünk a gödör alján

Jancsó Péter előadásában úgy vélte, a gazdasági gödör alját még mindig nem értük el. Ez talán majd ősszel következik be. Az igazi gazdasági pesszimizmus hazánkban csak akkor üti fel a fejét. Ez aztán átcsap intenzív fogyasztáscsökkenésbe.

Ekkor több dolog történhet. A válságcsomag megvalósítása elakad, mert olyan nagy lesz a társadalmi nyomás, hogy új választást írnak ki. Akár az államcsőd is bekövetkezhet, amennyiben azok a külföldi befektetők, akik sokáig a jól jövedelmező magyar állampapírokban tartották a pénzüket, de a válság hatására kivették (IMF-hitelből is fizettük őket), nem térnek vissza hozzánk, vagyis nem jön meg a bizodalmuk a magyar gazdaságban. De tovább is mehet a válságkezelés, akár a 2010-es választásokig.

Bárhogyan is történik, 2010 elejére rossz közhangulat jellemzi majd országunkat. A külföldi cégek, akik telephelyként használják hazánkat, további leépítéseket jelenthetnek be. Ezzel párhuzamosan talán a hazai gazdaság tud lépéseket tenni azon irányban, hogy erősítse a hazai vállalkozókat.

Jancsó Péter
Jancsó Péter

Oroszország, Kína, Brazília és India a fontos országok

Az úgynevezett BRIC-országok (Brazília, Oroszország [Russia], India, Kína [China]) szerepe felértékelődik. A világ kincseinek negyven százaléka ezen országokban van, így a válságból való kilábalásban is nagy szerepük lesz, lehet.

A 2010-es nehéz esztendő után a választásokon győztes párt arra számíthat, egy javuló gazdasági környezetben képes lehet arra, ismét csökkentse a munkanélküliséget, stabilizálja a bankrendszert és erős kormányt hozzon létre, remélhetően politikai boszorkányüldözés nélkül. Ez az országvezetés mivel egy nagyon pesszimista hangulatú 2–3 év után tud eredményt felmutatni, vélhetően bebetonozza majd magát hosszú évekre.

Mikor lesz vége a szűk esztendőknek?

A Győri Fészekben elhangzott vitaanyag természetesen csak egyfajta nézete a válságnak, illetve annak, mi várhat ránk. Ez fokozottan igaz arra a jövőképre, amit Jancsó Péter felvázolt. A Fészek grémiumának vezetője szerint elképzelhető mindegyik változat, de a legvalószínűbb, hogy 2012-re már kilábalunk a válság szorításából és működőképessé válhat egy racionális gazdaság. Egy olyan rendszer, amely annyit oszt, amennyit megtermel. Ám arra, hogy mikorra érjük el életszínvonalban, bizakodásban a legendásan jó 2007-es szintet, ma még nem lehet választ adni.

Szakmunkások kellenek és innováció!

A most helyes gazdasági mentalitás a spórolás, a szakképzett, jó munkaerő megtartása. A munkahelyek megőrzése fontos. Ezt azonban tudnia kell munkaadónak és a munkavállalónak is. A Fészek egyöntetű véleménye szerint most a legtöbb pénzt, energiát az innovációba, az oktatásba kell fektetni. A szülőket rá kéne döbbenteni végre, jó szakmunkásként sokkal inkább boldogul a gyerekük, mint népművelőként. Kétszer annyi lehet a kezdő fizetésük, mint egy művelődésszervezőnek.

Lehetőségek

A) A Bajnai-kormány nem bukik meg:

– az állami kiadás csökken;
– biztosítva van a jelenlegi szinten a „működés" (egészségügy, oktatás, nyugdíj, önkormányzatok stb.).

A/1) Pozitív szcenárió:

– az állampapírpiac beindul/ külső finanszírozás – külső bizalom nő ~ 280 Ft/EUR erősödés év végére.

A/2) Negatív szcenárió:

– nincs állampapírpiac/külső finanszírozás;
– nincs külső bizalom ~ 310 Ft/EUR fölé gyengülés.

B) A Bajnai-kormány megbukik:

– új választás legkorábban: 2009 vége;
– a külső bizalom megroppan (nincs vezető erő);
– Ft/EUR 320 felett;
– tömeges a cégek és egyének csődhelyzete;
– késő ősszel nem finanszírozható: nyugdíj, egészségügy, oktatás, önkormányzatok.

Cselekvési lehetőségek

A külföldi multik „telephelyeinél" ne legyen nagyobb a visszaesés, mint az anyacégnél – fellendülésben se legyen késleltetés...

Felelős: nagypolitika, helyi politika, nyilvánosság ereje.

A bankok leányvállalataiból ne legyen pénzkivonás, jöjjön ide is friss pénz. Védje meg az állam a „bizonytalan, de életképes" cégeket (pl. állami garanciával, működő tőkével).

Felelős: nagypolitika, nyilvánosság.

Legyen magyar–magyar összefogás (lásd „győri" kezdeményezés), felelős nagypolitika, helyi politika, nyilvánosság ereje.

Oktatás, átképzés (helyi politika, kamarák stb.).

Elhalasztható beruházások visszatartása (csak a nagy munkaerőt igénylőket csinálni) – tartalékképzés.

Felelős: nagypolitika, helyi politika.

Lehetőségek? Megerősödhet az állampapírpiac, az euró 280 forint körül lesz, vagy eltűnik hazánk külső finanszírozása (teljesen kivonulnak a befektetők az állampapírokból) és 310 forint fölé emelkedik az euró.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2009. május 11. 22:42
    „Csodálom, hogy a Bajnai-kormány bukását ennyire tragikusnak veszi Jancsó. Pedig egy új választás után hatalomra került kormánynak nagyobb erkölcsi alapja van bármilyen népszerűtlen intézkedésre, tehát nagyobb társadalmi elfogadottsággal lehetne végigvinni ezeket a folyamatokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsó piac: marad és bővül

Győr - A felröppent híresztelésekkel ellentétben nem szűnik meg, hanem éppen ellenkezőleg, telt… Tovább olvasom