Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Fehér karácsonyok Győrben, Sopronban - Ön emlékszik valamelyikre?

Szakember segítségével utánanéztünk hányszor volt fehér karácsony Győrben. Az 1975-ig visszamenő adatok szerint, Győrben mindössze 8, Sopronban 13 havas karácsonyt ünnepeltünk.

Meteorológiai értelemben hótakarós napról akkor beszélünk, amikor a reggel 7 órai méréskor legalább 1 cm vastag hóréteg borítja a talajt. Ezen kívül megkülönböztetünk hólepelt, és hófoltokat. Hólepelről akkor beszélünk amikor bár összefügg a hóréteg, de az 1 cm-t sem éri el - mondta el portálunknak  Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


A három karácsonyi ünnepnap közül, ha egy napon legalább 1 cm hó borítja a talajfelszínt, akkor azt fehér karácsonynak tekintjük. Ilyen fehér karácsony Győrben mindössze 8, Sopronban pedig 13 alkalommal fordult elő.

Amennyiben nem vagyunk ilyen szigorúak és egy vékony hólepelt, illetve megmaradó hófoltokat is fehér karácsonynak vesszük, akkor már növekednek a számok: Győrben 13, Sopronban 21-szer örülhetünk fehér ünnepeknek. 


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

Ritka eseménynek számít a vizsgált időszakban, amikor mind a három nap hótakarós volt. Győrben ilyen 2002-ben, 2001-ben, 1996-ban és 1981-ben volt, azaz csak 4 karácsonyon lépkedhettünk mindhárom napon hóban. Sopronban már jobb a teljesen fehér karácsonyok aránya, itt a vizsgált 33 évből 11 volt ilyen. Jelesül 2007, 2002, 2001, 1998, 1996, 1995, 1994, 1990, 1981 és 1978-ban - tudtuk meg Kiss Mártontól.

Az adatokból jól látható, hogy az Alpokalján gyakoribb, és tartósabb a hótakaró, mint a megyeszékhely térségében. A globális felmelegedésnek és sokunk emlékezetének ellentmondóan a karácsonyi időszak vége általában havasabb, mint az eleje.

Hólepte Sopron. Fotó: kisalfold.hu archívum.
Hólepte Sopron. Fotó: kisalfold.hu archívum.


1901. és 2007. között a legmelegebb karácsonyt 1958. december 24-én, Békéscsabán mérték, 17,7 fokot. Ez egy átlagos áprilisi hőmérsékletnek felel meg. A legnagyobb hideget pedig az ország hideg pólusaként ismert Nógrád megyei Zabaron mérte a meteorológiai automata 2002. december 26-án. Ekkor ugyanis mínusz 28,3 fokot mért az automata. 

Olvasóink írták

 • 4. sagem 2010. december 15. 12:27
  „Én arra emlékszem, hogy a 80-as években, vagy a 90-es elején - már nem tudom, a fiam még kicsi volt, és ő 85-ben született - szenteste kezdett esni a hó, és 7 óra körül, mikor mentünk a szüleimhez vacsorázni, már mindent vastag hó borított, és ez a hó egy darabig meg is maradt. Tehát, 3 napig hóban jártunk, igaz, hogy első nap csak este, és nem Győrben, hanem onnét 20 km-re, de akkor feltételezem, hogy Győrben is hasonló időjárás lehetett.”
 • 3. Dwatson 2010. december 14. 21:03
  „A jóslatok szerint fekete karácsony lesz,eshet ugyan hó,akármennyi,pártunk és kormányunk naponta hoz idióta törvényeket,ma például a hírműsorok bűnügyi részét rövidítette meg.Van aki szereti a havat van aki nem,nem tudni hogy a hóesés jó vagy rossz hírnek számít-e(megnehezül a közlekedés,rengeteg a baleset),ha a rossz híreket nem közvetítheti a sajtó megfelelő terjedelemben,akkor lehet hogy a fehér karácsonyról sem olvashatunk majd.”
 • 2. Babenko 2010. december 14. 17:21
  „:)) Én meg arra emlékszem, hogy gyerekkorom egyik karácsonyán mentünk át a nagymamáékhoz ünnepet köszönteni. Akkora hó volt, hogy felmásztunk a kerítésre és onnan vetettük magunkat a méteres hóba. Tetszett hogy ott maradt a nyomunk. De régen volt..... :(”
 • 1. annobon 2010. december 14. 14:17
  „Hát nekem egyik legelső élményem, amire emlékszem úgy 11 éves koromban lehetett Győrben. Belvárosi vagyok és akkora hóra emlékszem a parkban, hogy szüleim és nagymamámék mindenhová szánkóval vittek. /Pill. visszaszámolok, akkor ez úgy 1977-78 környékén volt./ Autók nemigen közlekedtek (igaz korántsem volt annyi mint manapság), csa azok a szürke farmotoros és még kisebb városi buszok. Aztán eljött a szenteste napja és a mamám délelőtt átvitt a Vörös Csillag moziba (ex Dimitrov sétány, ma baptista imaház) és a délelőtti matinén megnéztük a Hahó Öcsi című gyerekfilmet. Mire hazamentünk, természetesen megjött a Jézuska. Kicsit furcsálltam is akkoriban, hogy miért nem apuékkal megyek moziba, mint rendesen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás előtt süllyedt el a hajó Győrben

Az elsüllyedt győri bulihajó osztrák tulajdonosa azt ígérte a vízügyeseknek: a vízi jármű környékén kialakult uszadékot eltakaríttatja. Tovább olvasom