Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Európai iskolafejlesztés a Gyűr hátán

Az utóbbi évek kétségkívül legnagyobb lépését jelenti Gyömöre életében a Vitéz Háry László Általános Iskola felső tagozatos épületének korszerűsítése és bővítése.


A kajárpéci tagiskolával együtt hamarosan megpályázzák a referenciaintézményi címet.

Az utóbbi néhány évben megyénk déli részének sok tekintetben mikrotérségi központjává vált Gyömöre. A Győrtől 30 kilométerre lévő település stabilan 1300-as lélekszámú község a Kajárpéccel és Szerecsennyel közösen működtetett körjegyzőség, a Gyűr Menti Települések Iskolatársulása, a Felpéccel kiegészült Gyűr Menti Települések Óvodatársulása központja.

Önálló felnőttháziorvos, Téttel közös gyermekorvos, jól működő polgárőr-egyesület, aktív nyugdíjasklub, falukórus, labdarúgósportkör jellemzik közösségi életét – tudtuk meg Németh László körjegyzőtől.

Uniós támogatással: A felújított általános iskola minden értelemben európai színvonallal várja a tanulókat szeptembertől. Fotó: Burkus Z.
Uniós támogatással: A felújított általános iskola minden értelemben európai színvonallal várja a tanulókat szeptembertől. Fotó: Burkus Z.

Mivel helyi foglalkoztató szinte alig akad, az önkormányzat csekély bevételből gazdálkodhat, így igényt nyújthatnak be az ˝önhikis˝ támogatásokra, és ahol csak lehet, megragadják a pályázati lehetőségeket. Németh Csaba polgármester joggal lehet büszke az eredményekre: három kivétellel leburkolták a kavicsos utakat, 2005-ben új postahivatal épült, 2009-ben teljes felújításon esett át az alsó tagozatos iskola épülete, közadakozással felújították a templom orgonáját. A jövőben a LEADER-pályázat keretében szeretnék megújítani a faluközpontot, a polgármesteri hivatal és környéke akadálymentesítését, tervezik korszerűsíteni a gyermekorvosi és védőnői szolgálatot. Nem szólva a legnagyobb eredményről: az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében 167 milliós költséggel újították fel és bővítették ki a Vitéz Háry László Általános Iskola épületeit. A projekthez 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A felújítás keretében sor került homlokzati hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, elektromos és gépészeti rekonstrukcióra, napkollektor beépítésére. A bővítés során kialakítottak egy közösségi térként szolgáló aulát, adattár-könyvtárat és egyéni foglalkoztatóhelyiséget is, valamint teljes körű akadálymentesítést hajtottak végre.

A helyszínen járva magunk is meggyőződhettünk arról, milyen színvonalat képvisel ma egy európai iskola. A burkolatok színe és anyaga, a tornaterem és sportpálya, a legújabb iskolabútorok és felszerelések – a TIOP–1.1.1. pályázat keretében a meglévők mellé további inter- aktív táblák, szervergépek, számítógépek érkeznek – méltó keretet adnak az intézmény magas színvonalú pedagógiai munkájához. A kajárpéci tagiskolával együtt 217 tanulót nevelő, 23 főállású és óraadó pedagógus integráltan oktatja a sajátos nevelési igényű gyermekeket is.

A 2009-es tanévtől az IPR esélyegyenlőségi pályázat keretében a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatásával is foglalkoznak. Az intézményben hosszú évek óta szakmai programokat szerveznek, melyek közül négy ˝jó gyakorlat˝ felkerült az Educatio-honlapra is, ami a további fejlesztésekkel együtt lehetőséget nyújt arra, hogy a kompetenciaalapú oktatást mintaadóan alkalmazó intézményként referenciahellyé váljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mossák az esők, de vízállóak a határidők - útfelújítások Győrben

Bár a tartós eső hátráltatta a győri útfelújításokat, a határidőket egyelőre sikerült tartani. Az… Tovább olvasom