Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Emlékkő őrzi az áldozatok nevét

Emlékművet avattak Győrsövényházon a XX. század közepi vészterhes korszak helyi áldozatainak emlékére szombaton.
A község a második világháború és a holokauszt során mintegy nyolcvan polgárát vesztette el, majd a kitelepítés további több mint félezer embert sújtott.

„Nem megengedhető, hogy a második világháborút okozó eszmék vezéreljenek minket, mert túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy túl sokan gyűlöljük egymást" – jelentette ki Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő a győrsövényházi emlékműavatáson szombaton. A Horváth Izabella ötletére megszületett, Emlékkőre keresztelt háromtonnás gránittömbre a község második világháborús és holokausztáldozatainak neveit, valamint az 1946-ban kitelepített német származású emberek családneveit vésték fel.

A politikus úgy fogalmazott: két világháború, a holokauszt, nemzetek egészének megalázása kellett ahhoz, hogy Európa feleszméljen: véget kell vetni annak, hogy az államok céljaikat egymás ellenében érjék el. „Tudom, ma sokan mondják, hogy az Európai Unió rossz választás volt számunkra, mégis: amióta Európa Európa, azóta az Európa-eszme a legjobb recept a békére" – tette hozzá, majd felavatta az alkotást.

Az ünnepség résztvevőinek egy csoportja az Emlékkő előtt. 1941 és 1946 között az 1300 győrsövényházi fele vagy meghalt, vagy a kitelepítés áldozata lett.
Az ünnepség résztvevőinek egy csoportja az Emlékkő előtt. 1941 és 1946 között az 1300 győrsövényházi fele vagy meghalt, vagy a kitelepítés áldozata lett.


Hancz Gábor, az emlékműállítás szervezője, az Egyesület Győrsövényházért elnöke ünnepi beszédében utalt arra, hogy Győrsövényházon 1945-ben alig akadt család, amely ne gyászolt volna valakit, s kollektív bűnösség igazolhatatlan elve alapján végrehajtott kitelepítés szörnyűsége még csak utána következett. Több olyan sorsot is felidézett, amely elszenvedőjének neve felkerült az Emlékkőre. Beszélt arról az édesanyáról és két gyermekről, akiknek életét a szovjet csapatok bevonulásakor oltotta ki egy német gránát. Elmondta az ismert festőművész, Laendler István, és testvére, Erna tragédiáját: őket a nyilasok a mosonszentmiklósi dögkertben gyilkolták meg tarkólövéssel, s élettelen testük egy döglött ló tetemére került. Megemlítette Vass Józsefet, akit koholt vádak alapján végeztek ki a szovjet állambiztonság tyemlági táborában 1947-ben, de családja erről csak 2005-ben szerzett tudomást.

Hancz Gábor régi adósság törlesztésének nevezte az emlékmű felállítását, és hangsúlyozta: a falu nemcsak megélte, hanem túl is élte a nehézségeket.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a győrsövényházi önkormányzat elismerő oklevelet adományozott a kapuvári Filó Györgynek az emlékmű magas színvonalú elkészítéséért. Az Emlékkőt Gyopáros Alpár, majd a falu nevében Hokstok Imre polgármester és Hancz Gábor koszorúzta meg.

Az alkotás mintegy egymillió forintba került. A költségek nagy részét az Egyesület Győrsövényházért állta, de a helyi települési és a német kisebbségi önkormányzat támogatása, valamint hozzátartozók adományai is segítséget jelentettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Győrben és környékén

Győri kirendeltség és szolgáltató központ (ügyintézés helye: 9024 Győr, Bartók Béla út 2., telefon:… Tovább olvasom