Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Emlékezés a győri vár visszafoglalására

A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága Győr töröktől való visszafoglalásának 415. évfordulóján megemlékezést tart 2013. március 27-én, szerdán 18 órakor a Püspökség Apor termében (Győr, Káptalan domb 5/b).

Emlékbeszédet mond: Fehérné Markó Kamilla VRNT, vitézi hadnagy

Előadást tart: Szabó Gyula építész "Az Arrabona Városvédő Egyesület" kompromisszumos megoldási javaslata a Dunakapu tér helyreállítására címmel.

Mindenkit szeretettel várnak a Rendezők!

Olvasóink írták

 • 2. DON 2013. március 26. 15:10
  „Szomorú, hogy ezt a megemlékezést nem a város vezetése szervezi.
  Szomorú, hogy az idegenforgalmat fröccs, böllér, sör meg efféle fölösleges és indokolatlanul drága rendezvényekre építi, a barokkal prosperál, mikor ebben a városban a reneszánsz rejtezik a föld alatt.
  Szomorú, hogy ilyen emberek vezetik immár ezt a települést majdnem 8 éve. Szomorú, hogy nincs velük szemben alternatíva. Szomorú, hogy a helyi politikában a maffia diktál, és felháborító, hogy nemzetközi bűnözőkkel említik eg y lapon a polgármestert. Szomorú, hogy offshore cégekbe mentik a város vagyonát, közben pedig a város lakóit adósítják el hitelekkel.
  Szomorú, hogy azért a győri várért, amiért őseink az életüket adták, amiért Európa-szerte minden keresztény polgár imádkozott, s a Raaberkreuz-ok mind a mai napig hirdetik e város egykori jelentőségét a török elleni harcban, a XXI. században nem küzd már senki, csak egy elkeseredett értelmiségi kisebbség. Egy civil szervezet, amelyik képmutató szövetségesekkel van körülvéve. Valójában nincs is szövetségese, mert a helyi politika bitorolja a pénzügyi hatalmat is. Ő osztja évente a támogatásokat, amelyekért nem vár egyebet, mint bólogatást.
  Ahol a pénz az úr, a becsület csak koldus lehet. Győrben a koldusok sem járnak már.
  Ezt a várost Pálffy visszafoglalta a töröktől, Borkai pedig odadobja az enyészetnek. Ezt a várost feláldozták a tőke, a gagyi, a konzumidiotizmus oltárán. Ez a város egy fociklub, egy autógyár és egy bajszos haramiavezér mocskos fészke.
  A győri vár elvesztette az utolsó csatáját. 415 évvel az utolsó nagy győzelem után a XXI. századi ember sikerrel törölte el a dicső múltnak eme utolsó védőbástyáját. Európa védőpajzsán újabb lyukat ütött a balkáni ösztönemberek acsargó hordája, a barbárok ante portas, vigyázz Európa, jövünk!”
 • 1. Gróf-Úr 2013. március 24. 11:27
  „A vasárnap délelőtti felolvasáson Wilhelmina kétszer is felolvastatta Ivánnal erről az előadásról szóló hírt. Kérem lehetséges, hogy kimozdulunk és elmegyünk, mert Wilhelmina szeretné elmondani a saját visszafoglalási tervét, talán a Szabó úr és a Kamilla néni megengedik ezt neki. Feleségem nagy tisztelettel adózik az eféle rendezvények iránt, azonban úgy véli, ma már kevésbé érdekes, hány török létráját lökték el a faltól vagy mennyit hánytak kardélre Pálffy uramék. Sokkal fontosabb kérdésnek érzi, hogy miként foglalhatnánk ma vissza mi győriek a városunkat, amelyet tetszik vagy nem, oligarchák vettek birtokukba. Kérem a mi szalonunkból úgy tetszik, mintha gombnyomásra működne egy-egy újabb haramia cselekedet végrehajtása. Itt van például az a kapzsi vendéglős, aki az egész Széchenyi teret felfalta már! Kérem a boltosok panaszkodnak Etusnak, hogy remek bérleteket akarnak megszerezni a helyi oligarchák és számos tisztes iparost, kereskedőt készülnek kifüstölni megszokott helyükről. Állítólag már a Kreszta házat is gebinbe akarja venni az egyik főgonosz! - Rettenetes, a félelem lengi be az óváros utcáit! - szipogja Wilhelmina s hozzám jön, mintha én segíthetnék ezen. - Emil, kérem tegyen valamit, maga is tudja, hogy a gomb, amit az akciók előtt megnyomnak, alig látható a nagy városi össze-vissza gazdaságban. Épp azért pici a gomb, hogy ne lehessen nagyon észrevenni, amikor megnyomják. - véli Wilhelmina és velem pöröl! Így a disznóságok nem derülnek ki időben s már nem tudunk mi sem tiltakozni. Állandósult a városban az eső után köpönyeg életérzés. Itt van kérem ez a borzasztó parasztpiaci helyzet is. Iván azt a hírt hozta, hogy állítólag végre megmozdul a győri polgárság és valami közös fellépés féle készülődik a várost pusztító fenevadak ellen. - Na erre kíváncsi leszek! - reszeli Wilhelmina, hogy a győriek képesek legyenek valamire is! Ugyan Emil, ha mi nem szervezünk ellenállást, nem lesz itt semmi, ölbe tett kézzel nézi végig a nép, hogyan terelik őket, akár a birkákat! - kevergeti gondterhelten tejeskávéját a nejem. - Látja Emil, a parasztpiac népét is ki tudták zavarni valami régi gyár helyére, ahol sínek közé szorulnak a nők cipői s kofák segítik fel a krumplik közé botlott városi dámákat. Hát kell ennél rémesebb helyzet?
  Szóval Wilhelmina szeretné ismertetni a haditervét Győr jelenkori visszafoglalására. Először is a gombot kellett megtalálnunk, de hiába gurult el a Batthyány térig, Wilhelmina éles szeme ott is megtalálta, pedig nehezen volt észrevehető a hagy hóban. Kérem szépen a gomb a Bába bácsi. Ő jelez, mint egykoron a harci kürt, összehívja a sereget, ami ma a közgyűlés, megszavaztatja a műlovar a bólogató jánosokat és már indul is a támadás hol egy vendéglős ellen, hol egy teraszengedélyt kérelmező ellen, máskor egy lakásért vagy házért. Iván legfrissebb hírei szerint tükröket akarnak felszerelni az óvárosban, hogy mindenhonnan láthassák és figyelhessék a győri polgárokat s az engedetleneket vagy gyanűsan mozgó alakokat, akik nem akarják önként átadni megmaradt kis vagyonkájukat, lekaphassák. Még valami aknát is kieszeltek a Király utcába, ahová belökik majd az engedetleneket, mint egykoron a farkasverembe! Iszonyú. - leheli hitvesem elfúló hangon. Visszatér a középkor! Kérem én azt tudom Önöknek mondani, hogy Wilhelmina megtalálta a gombot, most már Önökön, győrieken a sor, hogy ne engedjék többször megnyomni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csizmadia Gábort jelölte megyei rendőrkapitánynak Papp Károly - videó

Az országos rendőrfőkapitány, Papp Károly vezérőrnagy is részt vett a megyei közgyűlésen. Az új megyei rendőrfőkapitány Csizmadia Gábor. Tovább olvasom