Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elment egy tanító néni - Tringer Mártonné, Tompa Katalin emlékére

"49 évig voltál a kultúra, a nevelés közszolgája, évtizedekig Győr-Kisbácsa szeretett tanító nénije" - olvasható a nekrológban.

1965. júniusa. Janák Emil, a győri Felsőfokú Tanítóképző Intézet igazgatója, kézfogással így zárta tanulmányainkat: "Tanítóvá fogadom!"

Te, Kati, a fiatal diplomás tanítók nevében egy Apáczai-idézettel búcsúztál: "Én azok közül, akik a magyar ifjúság ügyét a tanulásban előbbre viszik, a legkisebb vagyok, de szándékomra nézve, mellyel a cél elérésére törekszem, nincs, aki rajtam kifogjon. " Közös fogadalmunk, hitvallásunk volt ez akkor. Tenni azokért, akik ránk bízattak.

Legtöbbünk falusi pedagógus lett. Várt bennünket a falu ifjúsága, kultúrháza, sportkörei, hogy követ dobjunk az állóvízbe, harcoljunk a közöny, a nemtörődömség, az ostobaság ellen, hogy pezsdítő szellemet sugározzunk magunkból környezetünkre. A világot akartuk megváltani!

Aztán teltek az évek, s a jövendőből múlt lett. Te megtartottad fogadalmunk. Közösségért érzett, tisztességes felelősségvállalásodnak, emberszerető munkálkodásodnak a sors vetett véget. Sajnos nem érted meg az 50 éves találkozónkat!

49 évig voltál a kultúra, a nevelés közszolgája, évtizedekig Győr-Kisbácsa szeretett tanító nénije. Bekövetkezett, amit az egykori Jövendő című megyei ifjúsági lap - melynek öt évig újságírója voltál - bennünket szárnyra bocsátó cikke remélt tőlünk: "Pedagógusként is nem "órára pillantgató hivatalnok"-ként fogunk tevékenykedni, hanem belső ihletből és magas hőfokú hivatástudatból, akik lassan ugyan elégnek, de mellettük - hatásukra - mécsesek, a tudás és a szépség mécsesei ragyognak fel". A népnevelők tevékenysége széles nyomot hagy maga után.

Kedves Katalin, Kati néni! Emléked még sokakat sokáig elkísér. Tanítványaid felnőttek: apák, anyák, majd nagyszülők lettek, de őrzik egykori életbe irányítójuk, gondoskodó tanító nénijük arcát, hangját, szeretetét.

Mi, egykori képzős társaid megrendülten búcsúzunk most Tőled. Lelki testvérünk voltál.

Én úgy érzem, letörött a szívem egy darabja.

Egykori csoporttársad, örök barátod: Páder Rezső, Pénzesgyőr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi és kisteherautó ütközött Győrben - fotók

A Banai úti autópálya felhajtónál történt a baleset csütörtök reggel. Tovább olvasom