Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ellenőrzés istállótól asztalig, jelöletlen tojások Szlovákiából

Egy szlovák kamionban a pénzügyőrök jelöletlen tojásokat találtak. A szállítmányt a megyei élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság elkobozta s a megsemmisítését rendelte el. A megyére nem jellemzőek a nagy élelmiszerbotrányok.

Egy Szlovákiából hazánkba érkező, kamionnyi jelöletlen tojás irányította rá az emberek figyelmét arra, hogy az áruk unión belüli szabad áramlása teret ad az ügyeskedőknek is. Tevékenységük veszélyes lehet, főként ha a szállítmány élelmiszer.

Hazánk európai uniós csatlakozása után a termékek szabad áramlásának alapjoga értelmében az élelmiszerek is komolyabb kontroll nélkül szállíthatók.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának igazgatója, dr. Szabó Tamás megkeresésünkre elöljáróban elmondta, nagy jelentősége van a hatóságokkal, jelen esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) való együttműködésnek.

– Hazánk európai uniós csatlakozása után a termékek szabad áramlásának alapjoga értelmében az élelmiszerek is komolyabb kontroll nélkül szállíthatók. Korábban az állat-egészségügyi igazgatóságok szolgálatot működtettek a határon, minden terméket megmintáztak, megfelelő dokumentumokkal láttak el. Ez megszűnt, s adott esetben veszélyt jelentő termék is bekerülhet az országba – mondta dr. Szabó Tamás.

Kun Richárd az egyik üzletben az élelmiszer szabályos jelölését mutatja. Fotó: Krizsán Csaba
Kun Richárd az egyik üzletben az élelmiszer szabályos jelölését mutatja. Fotó: Krizsán Csaba


A változás után a termelő, az előállító, az élelmiszer-vállalkozó adja a garanciát. A hatóság ezeket a garanciákat vizsgálja.

– Nekünk nyomon kell követni ezt a felelősséget. A hatóságok a másodlagos ellenőrzéseket, egyfajta utólagos kontrollt elvégzik. Így működik az összes hatóság, akikkel mi szorosan együttműködünk. Ugyanis az állatorvos, élelmiszermérnök nem tud kiállni az autópályára, de a pénzügyőr, rendőr kiáll és amennyiben gyanús élelmiszert, dokumentációt talál, forródróton jelzi nekünk. Így volt ez a tojásszállítmánynál is.

Az igazgató szerint a megyére nem jellemzők a nagy élelmiszerbotrányok, ami a jobb gazdasági környezetből is adódik, felelősségteljesebbek a termelők s a vásárlók is.

– Itt is előfordulnak időnként olyan dolgok, amelyekkel a hatóságnak foglalkozni kell. Ezek főként a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek, amelyeket a kereskedő otthagy a polcon. Ilyen panasz a vizsgált esetek tíz százalékában érkezik hozzánk, s kilencven százalékban munkatársaink fedezik fel azokat. A lejárt terméket levetetik a polcról, leöntik hipóval, betetetik ATEV-konténerbe, s az üzletnek három napon belül be kell mutatnia a megsemmisítési számlát – tudtuk meg dr. Szabó Tamástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányok a Bencésben - Bevált a koedukált oktatás?

A győri Bencés Gimnáziumban jövőre érettségiznek az első koedukált osztályok, miután Horváth Dori Tamás igazgató a tradíciót megtörve, a szebbik nem számára is lehetővé tette a beiratkozást. Tovább olvasom