Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Életmentő mag az etetőkbe

A téli madáretetés támogatására idén ötödik alkalommal szervez akciót a magyar vadászkamara megyei területi szervezete. Három városban harminc mázsa ingyen-napraforgómagot osztanak ki a madárbarátoknak.

A nagyobb mennyiségű hó, a tartós hideg miatt gyorsan kiürülnek a vadon élő állatok természetben fellelhető élelemforrásai. A szakember szerint legnagyobb gondban a rovarokkal táplálkozó madarak vannak, amelyek – élelem reményében – ilyenkor tömegesen húzódnak be a lakott területekre.

– Az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete a téli madáretetés támogatására már ötödik éve szervez három nagyobb városban ingyennapraforgómag-osztást. Az akció célja, hogy a kertekbe, parkokba behúzódó védett madarak sikeresebben áttelelhessenek – nyilatkozta Orbán Henrik titkár. – Idén harminc mázsa napraforgó áll rendelkezésre, amiből a készlet erejéig, etetőnként két kilogrammot tudunk biztosítani.

A napraforgómag-osztást a vadászkamara munkatársai – köztük Szabadvári Zsuzsa – és önkéntesek végzik a megadott helyszíneken. Fotó: B. A.
A napraforgómag-osztást a vadászkamara munkatársai – köztük Szabadvári Zsuzsa – és önkéntesek végzik a megadott helyszíneken. Fotó: B. A.

A madárbarátok szerdán Győrött a vadászkamara Corvin u. 9. szám alatti irodájában, csütörtökön Mosonmagyaróváron a Gazdász Hotel parkolójában, a Wittmann parkban, Sopronban a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Honvéd u. 1. szám alatti irodájában 13–15 óráig juthatnak madáreleséghez.

Orbán Henrik elmondta, hogy a több ezer érdeklődő teljes etetőanyag-igényét nem tudják kielégíteni, ezért felhívják a figyelmet arra, hogy aki az etetést elkezdi, komoly felelősséget vállal, mivel a téli időszakban folyamatosan kell táplálékot biztosítani az etetőhöz szoktatott madaraknak.

– Etetőanyagot egyébként a kisállat-kereskedésekben, takarmány- és magboltokban lehet beszerezni. Az idei rendkívüli drága takarmányárak miatt érdemes több etetőnek szervezett formában, nagyobb tételben ocsút és rostaaljat a mezőgazdasági üzemektől beszerezni. Némely fajnak egyébként a napraforgómag mellett vagy helyett a főtt burgonya, az almahéj és a hentesüzletekben kapható disznóháj is megfelelő téli táplálékot biztosít – említette végül Orbán Henrik, a vadászkamara területi titkára.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2010. december 08. 21:38
    „A tört fekete diót csak ajánlani tudom, - a cinegék, fekete rigók, vörösbegy, verebek kedvelt cemegéi.
    A diótörésről a YouTube nagylajos46 csatornán, videó.

    "Madárvédelem -Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belterületi vízrendezés Kisbajcson

Nemrég írták alá a ˝Kisbajcs község belterületi vízrendezés I. ütem˝ című projekt támogatási szerződését. Tovább olvasom