Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Élet az arab luxusegyetemen: Fejes Ádám Abu-Dzabi mellett Kínában is tanul

A győri Révai-gimnázium volt diákja túl van az első féléven a New York-i Egyetem abu-dzabi képzésen, s jelenleg intenzív, háromhetes kurzuson vesz részt Kínában. Fotók.


A kisalfold.hu tavaly augusztusban írt Fejes Ádámról: a volt révais diák szeptemberben kezdte meg tanulmányait a New York-i Egyetem világszínvonalú abu-dzabi képzésén.

Ádám az elmúlt hónapokban teljesítette az első szemesztert az arab luxusegyetemen, s jelenleg Sanghajban tartózkodik.

A kínai metropolisban egy 14 hetes kurzust 3 hét alatt, intenzíven kell teljesíteniük az Abu-Dzabiban tanuló egyetemistáknak, de ne siessünk ennyire előre.


Ádám a Burj Khalifában: a világ legmagasabb felhőkarcolójának a 124. emeletén.

Nap mint nap keményen kell tanulni a luxusegyetemen

"Az `őszi´ vizsgáim eredményeit hamarosan megtudom, bár azt sejtem, hogy a matek és a statisztika jól sikerült, a többiről egyelőre még nincs információm.

Az évközi folyamatos tanulás miatt a vizsgákra való felkészülés valamennyivel egyszerűbb, de nap mint nap meg kell ezért dolgoznunk, s rengeteg beadandó és házi dolgozatot várnak tőlünk a tanárok.

Összességében úgy gondolom, így van ez rendjén, hisz nem nyaralni mentünk Abu-Dzabiba.

Eleinte egyébként a statisztika tűnt a legnehezebb tantárgynak, de amint megszoktam a szaknyelvet, egészen megszerettem.

A világirodalmi kurzuson pedig 11 könyvet és számtalan kritikai esszét kellett elemeznem" - kezdte portálunknak a volt győri gimnazista.

"Egyelőre még mindig közgazdasági irány tűnik a legvalószínűbbnek"

Arra a kérdésünkre, miszerint eldőlt-e már, hogy milyen irányban folytatja tanulmányait, vagy még mindig van idő a választást későbbre hagyni, Ádám úgy válaszolt "próbálom okosan összeállítani az órarendemet, hogy továbbra is több irány közül tudjak választani, de idén decemberre véglegesítenem kell a szakirányomat.

Egyelőre még mindig a közgazdasági irány tűnik a legvalószínűbbnek, de sokat gondolkodom azon is, hogy belevágjak-e komolyabban a társadalomkutatásba és közpolitikába.

Az alapképzés négy év Abu-Dzabiban, míg a mesterkurzus többnyire plusz kettő, de úgy érzem, megéri elvégezni a 1,5-2 évet a még értékesebb diplomáért".

Természetesen arról is faggattuk Ádámot, hogy miként került januárban Kínába, s mit kell tudni az intenzív, háromhetes sanghaji kurzusról.


Sharjah városának a kikötőjében

Januári tanulmányi kirándulás Kínába


"Az intenzív kurzusokat a világ különböző pontjain található egyetemeken lehet elvégezni, ennek apropóján például New York-ba, Buenos Aires-be vagy Firenzébe is el lehet utazni.

Sanghajban olyan tudományos kurzuson veszek részt, amely a Föld múltjával, jelenével, jövőjével, problémáival foglalkozik, elsősorban persze kínai szemszögből.

Naponta hat óránk van, plusz kínai nyelvoktatás, amit személy szerint rendkívül élvezek. Szintén nagyon várom, hogy hamarosan Pekingbe is elutazzunk, s pár napot ott is eltölthessünk" - tudtuk meg a volt révais diáktól.


A kínai Nagy Falnál.
A kínai Nagy Falnál.


Hogyan szórakoznak a fiatalok a sivatagban? Többek közt síelnek is

Végezetül kikapcsolódásról, az abu-dzabi szórakozási lehetőségekről kérdeztük Ádámot.

"Mielőtt ezekre a kérdésekre térnénk, szeretném elmondani, hogy az Arab-félszigeten nagyon becsületesek az emberek - a taxisofőr például utánam hozta az autóban felejtett táskát -, a közbiztonság pedig kiváló.

A szobatársaimmal igazi multikulturális kavalkádot képezünk: négy különböző kontinensről származunk, s így toleránsabb vagyok, mint valaha.

A kikapcsolódásról: csütörtök esténként a barátiammal rendszeresen eljárunk a tengerpartra. Ezen kívül többször voltam Dubaiban, koncerteken is jártam, sőt, síeltem egy hóágyúval betakart, fedett pályán is.


Vezetéstechnikai gyakorlat az abu-dzabi egyetemen

Intellektuális élmény: találkozás a thébai mondakör angol fordítójával

Szintén hatalmas élmény volt az arab emírségek nemzeti ünnepe; soha nem láttam még egyetlen nemzetet sem ilyen átéléssel, boldogan ünnepelni.

Ezen kívül rengeteg intellektuális élmény éri az embert Abu-Dzabiban: olyan konferenciákon vehetünk részt, ahol világhírű tudósok adnak elő, de annak is nagyon örültem, amikor a thébai mondakör angol fordítójával találkozhatunk személyesen" - zárta szavait Fejes Ádám.


Ide kattintva olvashatnak bővebben arról, hogyan jutott be Fejes Ádám a New York-i Egyetem világszínvonalú abu-dzabi képzésére! 

Olvasóink írták

 • 9. borsmenta 2012. január 26. 23:14
  „Jól értem? Tanul valahol, de nem tudja még, hogy mit. minek, milyen célból?

  Ideális példakép a gyerekeink számára.”
 • 8. kendoke 2012. január 19. 19:48
  „164. emelet? Azt megnézném...inkább 124.”
 • 7. Barbi007 2012. január 19. 12:40
  „Az Abu Dhabi, a torony pedig Burj Khalifa...”
 • 6. astra1 2012. január 18. 19:49
  „abu dzabi képzés az azt jelenti hogy abu dzabira tanítják őket?”
 • 5. mozart 2012. január 18. 19:35
  „:-) @Gabben

  Még több pénz lenne a gazdagok zsebében :-( Örülök a diákoknak, de remélem 3 földrésszel elkerülik ezt az országot ahol ma élünk...”
 • 4. @Gabben 2012. január 18. 09:22
  „a srácnak meg sok sikert!”
 • 3. @Gabben 2012. január 18. 09:22
  „ezek után várom a sok gyp-s és dekadens agyú hozzászólásokat a véleményemhez :D”
 • 2. @Gabben 2012. január 18. 09:17
  „Szintén hatalmas élmény volt az arab emírségek nemzeti ünnepe; soha nem láttam még egyetlen nemzetet sem ilyen átéléssel, boldogan ünnepelni.
  Ha annyi pénze lenne ennek az országnak mint a drága olaj sejkeknek itt is boldogan ünnepelne mindenki!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. ccc 2012. január 18. 08:37
  „Sok sikert!!! Gratula!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Enyingi Kálmán - Gyászol a Széchenyi István Egyetem

Életének 80. évében elhunyt Enyingi Kálmán, a győri Széchenyi István Egyetem jogelődjei… Tovább olvasom