Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Eddig húzhatta az időt a hamis Picassóval kereskedő férfi

Győr - A tárgyalóteremből vitték börtönbe (helyezték előzetes letartóztatásba) P. Tamást, a hamis Picasso-festmény eladásával elhíresült műkincskereskedőt, aki másfél év óta, amióta a büntetőpere zajlik a megyei bíróságon, az időhúzás minden lehetséges eszközét bevetette. Az utolsó csepp viszont most kicsordult a pohárból.


A szó szoros értelmében kiverte a víz P. Tamást, amikor dr. Vajda Edit bíró határozatot hozott: a keddtől az elsőfokú ítélet kihirdetéséig elrendeli előzetes letartóztatását. (P. Tamás volt már előzetesben, de több milliós óvadék ellenében – ezzel is beírta magát a megyei kriminalisztika történetébe – eddig szabadlábon védekezhetett.)

Az is tény: a vádlott azóta, hogy a Kisalföld megszellőztette vélt csalássorozatát (Műkincsek és hamis Picasso egymilliárdért) egy brazil szappanoperát meg tudna tölteni a történeteivel. Kezdve onnan, hogy a százmilliókért eladott hamis Picasso-festmény, amivel a „hírnevét" megalapozta, csak hab volt a tortán, a tanúvallomások alapján úgy tűnik, másolt Dali-litográfiáktól, Matisse képeken át gyémántokig mindennel üzletelhetett – zömében az elmélet síkján, az utazótáskákban szállított pénzekhez ugyanis sokszor nem is kellettek műkincsek... A vallomásokból kirajzolódó pénzmosás gyanúja után már a sokadik fordulat volt, amikor a tárgyalóteremben megjelent Sz. Zsolt, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda kétmilliárdos biztosítási csalással gyanúsít, s aki azt állította: P. Tamásnak is köze volt ahhoz, hogy a piramisként felépített üzlete bedőlt.


GALÉRIA! Fotók: H. Baranyai Edina


Arról, hogy a szappanopera következő fejezeteire nem egyszer hónapokat kellett várni, szintén P. Tamás gondoskodott. Az olvasót nem untatnánk azzal, hány alkalommal döntötte le lábáról a betegség, elég csak a tegnapi tárgyalási napot felidézni: perbeszédekre készül a megyei bíróság, amely után következhetett volna az első fokú ítélet kihirdetése (április 27-i kitűzött dátummal); a tárgyalóteremben azonban a tárgyalás elején bejelentették, hogy P. Tamás lemondott a védelmét eddig képviselő ügyvédről, s újat bízott meg, akinek azonban időre van szüksége az egy szobát megtöltő peranyagok tanulmányozásához.
A perbeszédek lehetősége tehát ugrott, s így annak az esélye is lenullázódott, hogy másfél év után legalább első fokon határozat szülessék április végére. A bíró mégsem elsősorban a nyilvánvaló időhúzás miatt rendelte el az újbóli előzetes letartóztatást (az ügyvédcsere törvényes lehetőség, és P. Tamáson kívül is sokan éltek már ezzel), hanem mert kiderült: a vádlott az útlevelével kapcsolatban is félrevezető információkat adott a hatóságoknak, s mert az előző hónapok eseményei után szinte már lutrinak számított, hogy a vádlott egyáltalán megjelenik-e a következő tárgyaláson... vagy sem.

A tárgyalás közben két rendőr jelent meg tehát a tárgyalóteremben – nem egyedi eset ez, de kétség kívül ritkán látni ilyet. Az ügyész tudomásul vette a bírói határozatot; az új (székesfehérvári) ügyvéd és a vádlott természetesen fellebbezett ez ellen, de ez nem halasztó hatályú. P. Tamásnál tehát fordult a kocka: elvileg most már neki lenne elemi érdeke, hogy minél előbb megszülessen az első fokú ítélet, mert addig biztosan előzetes letartóztatásban marad. Más kérés, hogy az ellene felhozott vád – üzletszerűen, különösen jelentős értékre (ez több mint 500 millió forintot jelent) elkövetett csalás – súlyos börtönéveket helyez kilátásba számára.

Eddig egyszer követtük el azt a hibát, hogy leírtuk: a vége felé tart P. Tamás ügye – 2008 áprilisában volt. Most már nem tesszük, de kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Olvasóink írták

  • 2. Hitetlen 2009. április 16. 13:52
    „<moderálva>”
  • 1. pampus 2009. április 16. 10:20
    „Jó a zsebes a képen! Lehet tőle tanulni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kettészakadó társadalomban egyre mélyül a szegénység

Győr - Szélesedik és mélyül a szegénység, - legalábbis ezt hallottuk a Magyar Szegénységellenes… Tovább olvasom