Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Dunakapu: épül a tér, elkezdődött a beruházás Győrben

A volt "Olasz fagyizó" bontásával a hét végén elkezdődött Győrben a Dunakapu téri beruházás.

Idén a mélygarázs szerkezetén dolgoznak a gépek, s várhatóan tavaszra "bújnak ki a föld alól". A jövő hét már mozgalmas lesz. Eltűnt a kis épület a Dunakapu tér nyugati oldaláról, ami a nyolcvanas évek óta "Olasz fagyizóként" volt ismert.

Ezzel a munkával kezdődött el ténylegesen a csaknem 4 milliárdos beruházás. Fűke Péter, a győri polgármesteri hivatal településfejlesztési osztályvezetője elmondta: az épületet péntekre bontották el, helyén, a föld alatt készül majd a nyilvános vécé, ami egy XXI. századi színvonalnak megfelelő kiszolgálóépület lesz a tervek szerint.

– Várhatóan hétfőn egyeztetünk a következő hetek pontos ütemezéséről. Ami most látható: a jövő héten már egymással párhuzamosan két területen is dolgoznak a gépek az időjárás függvényében – tudatta Fűke Péter.

– A tér nyugati oldalán a majdani nyilvános illemhely építésének előkészítését végzik a föld alatt. A leendő mélygarázs helyén úgynevezett lavírsíkot képeznek, vagyis a régészek által kitermelt föld egy részét elhordják, alkalmassá teszik a területet a munkagépek felvonulására – mondta el Fűke Péter osztályvezető.

Úgy számolhatunk, hogy idén ősszel a mélygarázs szerkezetén fognak dolgozni, természetesen szintén a föld alatt. Tavasszal következik a beruházás látványosabb része: lefektetik a Dunakapu tér burkolatát.

Azt is megjósolhatjuk, hogy ekkor tűnnek el a rakpart oldaláról a nem túl esztétikus, ideiglenes közművek, köztük például a Révfaluból jövő szennyvíz- és az elektromos vezeték. Ezeket nyilván akkor tudják végleges helyükre fektetni – felelte kérdésünkre Fűke Péter –, ha már elkészül a mélygarázs szerkezete, aminek födémjén futhatnak a csövek.

A munkálatok elkezdése egyébként egyben azt is jelenti, hogy a Móricz Zsigmond rakparton, a Dunapart Rezidencia és a tér között folyamatosan korlátozások lesznek a munkagépek szabad vonulása miatt. És míg az ott lakók bejutását meg kell oldani, azok, akik majd szabálytalanul állnak meg ebben a munkaterületté vált zsákutcában, azonnal számíthatnak a közterület-felügyelőre, ha elállják a gépek útját.

Úgy tudjuk, a korlátozásokról még csak ezután készít pontosabb tervet az útkezelő.

Olvasóink írták

 • 8. captain_blood 2013. szeptember 04. 20:01
  „Nem számít semmi csak a haverok!!
  Takarodjatok a város éléről!!!!”
 • 7. Búzakörte 2013. szeptember 04. 12:44
  „Miért kellett kivágni a gyönyörű platánfát a hídfőnél? És a bokrokat? Talán nem illenek bele a ,,letisztult modern térbe"? Fúj. A város vezető műveletlen, kapzsi, ostoba emberek.”
 • 6. eger 2013. szeptember 02. 20:11
  „Jó lenne, ha az építés idejére a tér mellett a kerékpárútnak az építkezés melletti szakaszánál megszüntetnék a balesetveszélyes állapotot, A toldott foldott beton és zúzottkő 5-10 cm es szintkülönbséggel csatlakozik. Ha egy magán építkezés mellett lenne ilyen az útburkolat, úgy megbüntetnék az építkezőt, hogy belezöldülne!”
 • 5. DON 2013. szeptember 02. 16:47
  „Az avarok lealapozták, a frankok nem bírtak vele, sem a germánok, a Habsburgok pedig felépítették. A törökök négy évig albérletnek használták, és még ők is építettek rajta, aztán jött Napóleon, neki sem sikerült teljesen elpusztítani. A győriek kezdték el széthordani, s ezt a régi hagyományt követi most a városvezetés, amikor felteszi az egészre a bolondkoronát. Most már világosan látom, hogy a városvezetés az igazi hagyománykövető, igazán ők képviselik a letűnt idők szellemiségét.
  Vége, a győri várat a győriek ezennel elpusztították. Ebből is látszik, hogy ez a város nem azoké, akik benne élnek.
  Hogy kié? Senkié - szabad préda, amin a sakálok lakmároznak.”
 • 4. acsali 2013. szeptember 02. 16:17
  „Biztosan szép lesz.”
 • 3. apex 2013. szeptember 02. 14:11
  „Még mindig nem késő leállítani ezt az őrültséget.”
 • 2. pacman33 2013. szeptember 02. 13:39
  „Kell is az a mélygarázs. Anélkül nem is lehet felújítani egy teret. Igaz ez is elég gagyi lesz de hát Istenem. 4 milliárdból csak erre fussa :)”
 • 1. bn 2013. szeptember 02. 12:48
  „sikerült elég jól eldugni ezt a cikket... Így biztos kevesebb lesz a ellenző...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajzolt rendszámmal bukott le az M1-esen Győrnél a 62 éves férfi

Az autó műszakija is lejárt, a kocsit már májusban kivonták a forgalomból. Tovább olvasom