Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Dugókat okozott a koszos esővíz a városban

A szerdai eső ismét megmutatta a győri csapadékvíz-elvezető rendszer gyenge pontjait. Még csütörtök délelőtt is szippantós kocsi járta a lakónegyedeket Győrben.

Bár nagy mennyiségű eső nem esett szerdán, ahhoz elég hirtelen zúdult le, hogy hordalékkal szennyeződve ismét dugulást okozzon a vízelvezető rendszerben.

A szerdai eső ismét megmutatta a győri csapadékvíz-elvezető rendszer gyenge pontjait. Aknák, rácsok, víznyelők dugultak el, több garázsban és pincében állt a víz még csütörtök délelőtt is, amíg meg nem érkeztek a szippantós autók. Az útkezelő szervezet karbantartásában lévő vízelvezető rendszer eldugult, a szivattyúzás, kárelhárítás és a csütörtökön elrendelt tisztítás több millió forintjába kerülhet a városnak.

Máthé-Tóth Péter, az útkezelők tájékoztatásért felelős mérnöke portálunknak elmondta: a szerdai eső után gyorsan megteltek az út menti szikkasztó árkok, ez történt Kisbácsán, Győrszentivánon, Ménfőcsanakon és Szabadhegyen is. A szippantós kocsik, bár már éjszaka dolgoztak, csak csütörtök dél körül végeztek az utolsó helyszínen is.

Az útkezelők csütörtökön elrendelték a rendszerek átvizsgálását, a tisztítás kézi erővel és magas nyomású átmosással történik majd.
Szabadhegyen évekkel ezelőtt kezdte el kiépíteni a város a Jereváni–Konini–Szent Imre út–celldömölki vasút által határolt tömb csapadékvíz-elvezető rendszerét. Az adyvárosi buszdecentrum melletti tározótó közelében befogadó műtárgy épült, amely a szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelően szűrőkkel van ellátva. Az érzékeny szerkezetek nem engedik át a hordalékkal szennyezett csapadékot, könnyen eldugulnak. Ezúttal pedig olyan sok hordalékot hozott a leesett eső Szabadhegyről, hogy ez meg is történt és visszaduzzadt a víz, elöntve a vasút melletti garázsokat és néhány Pannónia utcai ingatlant.

Máthé-Tóth Péter elmondta: az út alatti zárt csapadékrendszerek a hetvenes-nyolcvanas években készültek, a kétezres évekre viszont kiderült, hogy bővíteni vagy korszerűsíteni kell.

Ennek tükrében készült el a szabadhegyi csapadékvíz-elvezető rendszer két ütemben, folytatása lesz a térségben, Ménfőcsanak és Kisbácsa csapadékvíz-rendezési terveit pedig készíti a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt dr. Szalay László

Életének 68. évében elhunyt dr. Szalay László egyetemi docens, a győri Széchenyi István Egyetem… Tovább olvasom