Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Döntött a közgyűlés: Nagy Viktor lett a színházigazgató

Győr - Negyed óra alatt véget ért a zárt ülés, Borkai Zsolt polgármester kihirdette, hogy a közgyűlés idén júliustól öt évre, Nagy Viktort választotta meg a Győri Nemzeti Színház igazgatójának.

20.59: Negyed óra alatt véget ért a zárt ülés, Borkai Zsolt polgármester kihirdette, hogy a közgyűlés idén júliustól öt évre, Nagy Viktort választotta meg a győri nemzeti színház igazgatójának.

20.44: A közgyűlés az utolsó tucatnyi témát gyorsan végigpörgette, és többek között pályázatot írt ki a jegyzői posztra. Az utolsó napirendi pont a Győri Nemzeti Színház igazgatójának megválasztása. Ennek tárgyalása most kezdődött el, személyi kérdésről lévén szó, zárt ajtók mögött.

A zárt ülés után gratuláltak Nagy Viktornak. Fotó: Krizsán Csaba

19.47: A közgyűlés 29 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta, hogy a Győri Rendőrkapitányság vezetőjének Horváth Csaba alezredest - volt mosonmagyaróvári rendőrkapitányt - nevezzék ki. Horváth Csaba egyébként megbízott vezetőként február 1-jétől már betölti ezt a posztot.

19.45: Több mint fél óráig az Országzászló emlékműről folyt a vita a teremben. Ottófi Rudolf alpolgármester előterjesztésében arra tett javaslatot, hogy a Bisinger sétányon a meglévő Golgota emlékműből, a már épülő Országzászló emlékműből és a virágóra helyén felépítendő kettős keresztből nemzeti kegyeleti emlékpark jöjjön létre. A jobboldali többség megszavazta ezt, a baloldal nemet nyomott.

19.05: A színházigazgatói pályázat két indulója, Nagy Viktor és Gergely László a díszterem előtt beszélget egymással. Kicsit korán érkeztek. Korcsmáros György és Forgács Péter nincs itt.

18.53: Újra dolgozik a közgyűlés. A sajtópáholyban mindenki bizakodik, hogy a színházigazgató-választásra még ma sor kerül...

18.38: A közgyűlés "bravúros gyorsasággal" már az ötödik napirendi pontot tárgyalta meg a 30-ból... Ezúttal a város gyermek- és ifjúságpolitikai koncepcióját és ifjúságpolitikai cselekvési tervét fogadták el a képviselők. A polgármester 15 perc szünetet rendelt el.

A csütörtöki közgyűlés képei. Fotó: Krizsán Csaba

17.51: Egy helyben toporognak a képviselők. A jobboldal amellett érvel, hogy a majdani híd kétszer egysávos legyen, hogy ne generáljon túlságosan nagy forgalmat, a baloldal azt mondja, kétszer két sávra van szükség. A vita elméleti, mert erről ma nem születik döntés. Pádár László (MSZP) derültséget keltett azzal, hogy akkor legyen inkább komp a két városrész között, mert úgy talán nem lesz nagyobb a forgalom.

17.30: Már a nagy beruházások helyzete a téma. Eredics Imre (MSZP) úgy vélte, a város új közlekedési dugókat tervez be azzal, hogy kétszer egysávos Mosoni-Duna-hidat szán Sziget és Révfalu közé, ráadásul olyan műszaki megoldással, amely kizárja a későbbi bővítés lehetőségét.

Borkai Zsolt szerint az előkészítés megfelelő ütemben zajlik. "A város mindent megtesz azért, hogy ez a híd megépüljön" - mondta. Azt is hozzátette: az Új Bácsai úton is lehetne már közlekedni, ha az előző városvezetés megfelelően előkészítette volna a projektet. A mostani tervek szerint 2008 októberében kezdődik az építés, és egy évig tart majd.

Kalmár Ákos újvárosi képviselőként azt mondta, hogy az új híd semmiképp se legyen kétszer kétsávos, mert nagy átmenő forgalom zúdulna a környékre. Azt is jelezte, hogy a műtárgyat a kamionok nem használhatják majd.

17.06: A közgyűlés 21 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta a zárszámadást. A tucatnyi szocialista módosító indítványt a jobboldal leszavazta, jellemzően nem voksokkal, a holokauszt-emlékműre kért 3 millió forint esetében tartózkodásokkal.

16.57: Véget ért a szünet.

16.32.: Borkai Zsolt 20 perc szünetet rendelt el, amúgy már egy órája a város 2007-es zárszámadásáról folyik a szó. Ki kaparta ki a gesztenyét? - egyebek mellett erre a kérdésre keresték a választ a képviselők. Bécsi Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes azt állította, hogy az előző (szocialista) városvezetés kaparta ki a barna termést a parázsból (ipar- és gazdaságpolitikájával), aminek révén a mostani városvezetés könnyebb pénzügyi helyzetben találta magát. Elsősorban az Audi adófizetővé válására utalt. Borkai Zsolt polgármester erre azt válaszolta:  "Ha önök kaparták volna ki, nem én ülnék ezen a pulpituson".

Az MSZP vezérszónoka, Kun András frakcióvezető az ötmilliárdos pénzmaradványra hivatkozva úgy vélte, a számok őket igazolták, mert a tavalyi költségvetés tárgyalásakor a büdzsé alultervezettségére figyelmeztettek. A politikus megerősítette sokat hangoztatott véleményüket, hogy lenne lehetőség a helyi adómértékek csökkentésére. Megemlítette, hogy a 15,8 százalékkal több iparűzési adó folyt be 2007-ben a tervezettnél. Kun András a szabad pénzmaradványból 329 millió forint átcsoportosítását indítványozta, a strand vízforgatójára, a 82-es
főút új bevezetőszakaszának előkészítésére, valamint - a munkaerőhiány
enyhítésére - a lakásmobilitást segítő kiadások növelésére. Rajta kívül több szocialista képviselő tett kisebb összegeket érintő javaslatot.

Kalmár Ákos (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke azt mondta, hogy az
alultervezettség vagy az óvatos tervezés olyan, mint a félig tele, félig üres pohár problémája. Ő úgy vélte, hogy bizonytalan tételek költségvetésbe állítására nincs semmiféle indok, és szerinte a számok azt bizonyítják, hogy a tavalyi büdzsé végrehajtható volt, a gazdálkodás pedig takarékos és jó.

Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezető azt javasolta, a testület fogadja el a zárszámadást.

15.20: Miután a fideszes Szijjártó Péter is megérkezett, a 36-ból már 29
képviselő van jelen. A testület egyhangúlag fogadta el az Égáz-Dégáz
tájékoztatóját a gázszolgáltató idei vezetékrekonstrukciós tervéről. Fábián
János kirendeltségvezető beszámolójából kiderült, hogy a gyakori meghibásodások miatt felújítást kell végezni a Lajta utca mindkét oldali szervizútján, a Lomnic utcában, a Török István utcában, valamint a Szigethy Attila út szervizútjának Szabolcska utca és Tihanyi Árpád út közötti szakaszán.

Az útépítésekkel összhangban lesznek munkálatok a Buda utcában (a Bartók Béla út és a Corvin utca között), a Csokonai utcában (a Szigethy Attila út és a Jósika utca között), a Liezen-Mayer utcában (a Szigethy Attila út és a Somogyi Béla utca között), a Vörösmarty utcában (a Rákóczi utca és a Bástya utca között), illetve a Berzsenyi utcában.


15.04: Elkezdődött a győri közgyűlés ülése. Pádár László (MSZP) javaslatára a képviselők egyperces néma felállással tisztelegtek a holokauszt áldozatainak emléke előtt. A testület ma 30 napirendi pontot tárgyal, köztük a legérdekesebbnek az utolsó ígérkezik, amely a színházigazgató megválasztásáról szól. A helyszínen szinte mindenki biztos abban, hogy Nagy Viktor rendező lesz a befutó. Majd elválik.

Érdekesség, hogy három hete a helyi Fideszhez és KDNP-hez közel álló NE-felejcs Polgári Egyesület közleményben állította: Kövér
László, a Fidesz országos választmányi elnöke azt az utasítást hozta Győrbe, hogy Nagy Viktor pályázata nyerjen.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. Tabornok 2008. május 31. 23:52
  „Valki!
  Fogalmad nincs miről beszélsz, csak mondod a magadét. Imamalom.
  A Korcsmáros, a Balogh elvtársad hülyesége miatt maradhatott a helyén. Úgy tudom, egyedül a Korcsmárosról volt olyan közgyűlési határozat, hogy ha nem lesz újra színigazgató akkor nem folytatják le ellene a gazdasági ügyekben a vizsgálatotr!
  Néz utána, aztán szólj hozzá!”
 • 80. load 2008. április 20. 10:19
  „79. Valaki
  Erre van valami - bármilyen apró - bizonyítékod is, vagy csak blöffölsz?”
 • 79. Valaki 2008. április 20. 10:07
  „Kolozsváry Ernőt pártja rendszeresen leszavazta, ha nem emlékeznél rá! Természetesen akkor is a szaditól jött az ukáz és a személy.”
 • 78. Rumcájsz 2008. április 20. 10:02
  „Egyesek szavazással kapcsolatos felfogásáról csak annyit: ha az urak szája íze szerint szavaz a nép, akkor az a demokrácia csúcsa, a megfellebezhetetlen népakarat, de ha más eredmény jönne ki, akkor az természetesen csalás, manipuláció!”
 • 77. load 2008. április 20. 09:34
  „76. Valaki
  Nem emlékszem, hogy 1992-ben Korcsmáros kinevezésére budapesti pártpolitikusok utasították volna Kolozsváry Ernőt.
  Te hallottál ilyesmit?”
 • 76. Valaki 2008. április 20. 09:17
  „Figyi load, Kocsmáros "megválasztásánál" miért nem érzékenykedtetek ennyire, nem vette volna jónéven a 100 tagú "libernyák értelmiségi"? :)))”
 • 75. load 2008. április 20. 09:02
  „74. tisztelettel
  Remélem, hogy Nagy Viktor tényleg kitünő igazgató lesz, és a győriek majd megszeretik.
  Csak a megválasztásának körülményeit nem tudják majd elfelejteni.
  Hogy a Kisalföld szavazása manipulált lett volna?
  Ez a kiadó felelőssége.
  Ha ilyen vád érné, bizonyára meg tudná védeni magát.
  Remélem.
  Amig ez be nem bizonyosodik, én sem ülök fel a rosszindulatú pletykáknak.”
 • 74. tisztelettel 2008. április 20. 08:36
  „Figyelembe venni a kisalföld szavazását?Ember térj már észhez!!Ez egy manipulált szavazás volt.Többször néztem amikor épp pörgették.Másodpercenként többel ugrottak a számok a késő esti órákban.Ugye nem gondolod,hogy ez egy ilyen horderejű ügy lenne.Meg ugye azt sem gondolod,hogy Nagy Viktornak csak 99 szimpatizánsa van??!!Egyébként kérdem én hol ,milyen ügyekben vették már figyelembe a kisalföld szavazósdiját?Pont most kellene figyelembe venni???MIért is????Lehet erőlködni...
  Nyugodjál meg!Nagy Viktor kitűnő igazgató lesz!
  joco1 !Ne ülj fel rosszindulatú pletykáknak!tisztelettel...”
 • 73. load 2008. április 20. 08:17
  „71. tisztelettel
  Igen.
  Amiről te beszélsz, az a képviseleti demokrácia.
  De mintha pontosan ez kezdene nálunk megbicsaklani bizonyos népszavazások kezdeményezői által.
  A legutóbb megtartottat egy parlamenti párt kezdeményezte, amelyben költségvetést érintő dolgok dőltek el.
  Ha nekem úgy jó akkor közvetlen, ha meg amúgy, akkor képviseleti demokrácia?
  Hogy van ez? A kalácsból sem illik kicsipegetni a mazsolát.
  A Kisalföld "bohóckodós" szavazósdija egy ártatlan közvélemény kutatás volt minden kötelező érvény nélkül, de azért figyelembe lehetett volna venni.
  A demokrácia jegyében.”
 • 72. joco1 2008. április 20. 06:44
  „Tisztetettel:A Te demokrácia felfogásod továbbra is a legérdekesebb: Miota tartozik város(Győr) vezetéséhez a fidesz felsöbb vezetése?Kövér és haverjait választották meg demokratikus uton Győr város élére? Samu a Sopronhoz és Kaposvárhoz valo "véletlen" hasonloság pedig abbol adodig, hogy mindenhol a "felső fidesz vezetés" döntése "gyözött", és a modszer már mutatkozik országszerte-önkormányzatoknál-:LECSERÉLNI A HELYI TELEFONKÖNYVEKET, öket csak az érdekli , hogy az ö emberük kerüljön a "hatalomba,az sem baj ha az ö jelöltjük utolsó abban a "szakmában" .”
 • 71. tisztelettel 2008. április 19. 19:34
  „68.load
  A demokrácia felfogásod Neked érdekesebb, mint nekem!
  Adva van egy városvezetés akire vannak bízva az efféle vezetői kinevezések pályázat útján.A város vezetését meg ugye a nép választja demokratikus úton.Kvázi a nép választja - a vezetőin keresztül- pl. a színigazgatót is.Csak ugyebár nem lehet,és nem is kell minket minden döntéshozatal előtt megkérdezni.
  A nép aztán eldönti majd a legközelebbi választáson,hogy kire bízza az ilyen ügyek eldöntését.A városvezetés meg dönt majd 5 év múlva,hogy kire bízza a színházvezetést.A kisalföld online meg tovább bohóckodhat a szavazósjátszival.Oszt jóvan! So einfach!Tisztelettel...”
 • 70. SAmu 2008. április 19. 18:35
  „Kedves Sziszifusz!
  Ha azt hiszi, hogy Sopronban nem hasonló, politikai döntés született az alkalmatlan színház- és kulturális vezetés kiválasztása során, akkor nagyon is téved.....
  Itt a Forgácshoz hasonló kaliberű kimagasló tehetséget (Selmeczi Rolandra gondolok) tucatnyi főszerep eljátszása után - menesztették. Tetszett hallani, hogy végződött az ő pályája Szolnoknál?”
 • 69. sziszifusz 2008. április 19. 16:41
  „Sajnálom Forgácsot,-81 óta bérletes vagyok - no nem az évadért és nem az évadot sajnálom,hanem -/ én előre láttam/-a balekságot!Én - a helyében - az első alkoholmentes sörnél felálltam volna!Ott rontotta el!
  Felállva tapsoltam - sokszor és remélem még fogok - mint /énekes/ színésznek!Remek volt,élmény volt, jó volt!Az igazgatóság nem az ő műfaja!
  Korcsmáros nagy volt és korszakot jelöl Győrött. A pályázás remélem karikatura volt -a pályázat a legjobb- aztán tessék méltósággal viselni - mi meg kiröhögjük ezt a bizottságot és polgármestert! Aztán jött a fityesz meg a nép- nem lehet leváltani - és az olimpiai bajnok lovas - az politikai lován -megmutatta / ""jólneveltként" "/!/az van a porondon akit a porondmester ostora pattint!Nagyon fiataloknak - Lenin - a politika az elsődleges !
  Sopronban érdeklődöm bérlet után.”
 • 68. load 2008. április 19. 15:52
  „62. tisztelettel
  Elég érdekes a demokrácia felfogásod.
  Az Audi menedzsmentjét a tulajdonosok (részvényesek) választják, és fizetik őket a megtermelt nyereségből.
  A színházigazgatót meg mi fizetjük - kis részben - a megvásárolt jegyekből, nagyobb részben a befizetett adóinkból.
  Akkor kinek az akarata kell, hogy érvényesüljön?
  Aki fizet.”
 • 67. mazsi 2008. április 19. 12:18
  „Undorító ez az egész.Az ország egyik legjobb színházát is politikai színérként felhasználni, a nézők véleményét ennyire semmibe venni, és nem utolsó sorban a takarításra felhasznált megbízott igazgatót így megalázni olyan mocskos dolog, amilyet a világ nem látott...Lehet, hogy sok embernek mindegy, hogy ki az igazgató és milyen darabok lesznek.Azok főleg örülhetnek, akik ehhez a bandához tartoznak, így haverok tömkelege lesz a nézőtéren.Emberfejek hullnak majd a porba a színészektől a többi vezetőig.Új jkátszóteret találtak, gratulálok hozzá...Jó szórakozást...! :((”
 • 66. Oszkár 2008. április 19. 11:40
  „Tisztelettel kérem /65/ tisztelettel-t, árulja már el melyik az a másik honlap, ahol több millió szavazatot kapott Nagy Viktor! Sokunknak egyébként nem vele van bajunk, hanem azzal, hogy visszatérnek az l998-2002.-ig tartó szokások, ahol kollégiumi társakat,kolbásztöltő versenyeken résztvevő barátokat lehet jutalmazni. Tudom ,más pártban is volt ilyen, de ennyire arcátlanul, mint a Fidesz csinálja, ez a felháborító!”
 • 65. tisztelettel 2008. április 19. 08:02
  „joco1 :Ott a demokrácia ahol az győz akit a fenntartó pályázat útján kinevez.A Kisalföld huncut szavazásán nagyon megpörgettek 2 nevet.Nagy Viktort meg megállították 99-nél.Éppen száz alatt egyel.Ezek a bűvös számok...Egyébként meg egy másik honlapon is volt egy szavazás.Ott Nagy Viktor nyert több millió szavazattal megelőzve a többi jelöltet.Ilyen dolgokra hivatkozni több mint nevetséges.MŰBALHÉ.Nem baj majd lecseng ez is.Azt tessék megérteni ,hogy Nagy Viktor a törvények betartásával lett a győri színház igazgatója.”
 • 64. joco1 2008. április 19. 06:34
  „villma: nem az a demokrácia, hogy a "fidesz felsö vezetése" megmondja, hogy mit akarsz.Szerinted ott a demokrácia ahol, ha az győz aki pld. a Kisalföldnél leadott 37 978 szavazatból nem értékelhetö százalékot elérve lesz gyöztes. Ha igy haladnak fideszék azt a "hatalmas" elönyt melyet megszereztek, sikerül nekik a választásik le nullázni. Volt már hasonló.Most nagyobb az "elöny", tehát nagyobb (nyiltabb) hasonlo balhékat csinálnak.”
 • 63. andy 2008. április 18. 20:55
  „Én egy kicsit ellenkezem,mert pont a szükséges igazgatóváltás után jártam színházba többet :)”
 • 62. tisztelettel 2008. április 18. 20:38
  „Kedves Elvtársak,Elvtársnők,Hölgyek,Urak!
  Jól emlékszem arra az időre amikor Korcsmáros igazgató urat váltotta Forgács Péter.Akkor itt sokan megfogadták soha többé nem mennek színházba.Aztán valahogy azóta is folyamatosan sok sok néző van a színházban.Most is ez a jövő.Most pár napig a fújjolás aztán jönnek a hétköznapok.Tessék végre tudomásul venni,hogy nem szólhatunk bele mi "nézők" a nagyok dolgába. A színigazgatókat nem a nép választja.Ugyanúgy nem mint ahogyan az Audi főnökeit sem vagy éppen a Kisalföld főszerkesztőjét sem.Tessék józanul gondolkodni, és nem felülni holmi kreált "politikai" balhénak.Tisztelettel...”
81 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok hűhó a semmiért: viharos vezetőváltások a győri színház élén

A közgyűlés pénteken dönt a jelenlegi direktor, Nagy Viktor sorsáról. A kisalfold.hu összegyűjtötte… Tovább olvasom