Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Cziráki Lajos komplex képzőművészeti tanulmányi verseny alkotásai

A diákság tudásszintjének, félkészültségének összemérése mindig jelentős szerepet kapott az oktató-nevelő munka folyamatában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet minden tanévben meghirdeti a rajz és vizuális kultúra tantárgy egyéni megyei szintű tanulmányi versenyét.


2007. március 2-án a tanulók munkáiból összeállított kiállításon és díjkiosztó ünnepségen felvette Cziráki Lajos festőművész és tanár nevét a versenyünk. Az esemény díszvendége volt Erika asszony, a művész felesége. Az idei megnyitóra is meghívtam, de betegsége miatt sajnos nem tudott velünk lenni.

Az ünnepélyes díjátadásra és kiállítás megnyitójára, ahol Reddin Viktória zongorázott és Nagy Bence verset mondott, a megye egész területéről érkeztek diákok 7 éves kortól a középiskola utolsó évfolyamáig. Szaktanáraik, szüleik is elkísérték őket.

Ebben a tanévben az alsó tagozatos diákok illusztráció készítésével versenyeztek.

A 11-12 éves korosztály a „Vizek világa" témát dolgozták fel. A grafikai elemzések, színtani ismeretek, a formák redukciója segítségével kialakított dekoratív felületek után egy, a témához kapcsolható tárgyalkotást is kellett készítenie a versenyzőknek.

A 13-14 évesek feladata „Építészmérnök vagyok" - egy projekttel mutatták be, terveiket, elképzeléseiket. Végig vezettek egy folyamatot. Készítettek tervrajzokat, térképeket, névjegykártyát, reklámanyagot a vállalkozás megismertetéséhez. Terveztek homlokzati megoldásokat, belső tereket, bútorokat, de az épületeknek elkészíthették az axonometrikus és perspektívikusan szerkesztett képét, három képsíkos vetületét. Makettet is készítettek az épületekről.

A felső tagozatosok választhatták valamelyik tanult művészettörténeti korszak bemutatását is.

A középiskolás korosztálynak két témát jelöltem meg, „Az utak" valamint a „Távoli tájak kultúrája." címmel.

Fotók: Szük Ödön


Mind a négy kategóriában sokféle technikát alkalmaztak a tanulók, ezzel is megmutatták felkészültségüket, tájékozottságukat a vizuális megismerés folyamatában.

A zsűri, Borbély Károly festőművész, Szunyogh Ferenc grafikusművész értékelte a beérkezett produktumokat. A négy kategóriában külön rangsorolták azokat a gyerekeket, akik az általános tanterv szerint haladnak, és külön azokat, akik emelt óraszámban tanulják a vizuális megismerés és kifejezés alapjait, vagy alapfokú művészetoktatásban vesznek részt.

A Bezerédj-kastélyban kiállítás nyílt a nyertes produktumokból, mely március 25-ig tekinthető meg, munkanapokon 9-18 óráig. A tanulók átvehették okleveleiket, és jutalmukat az ünnepélyes díjátadáson Dr. Kovács Krisztián megyei aljegyző úrtól, aki a kiállításunkat is megnyitotta. Gratulálok a magas színvonalú alkotásokhoz minden közoktatásban tanuló és versenyző diáknak! További eredményes alkotómunkát kívánok!

Lázárné Verebes Ilona, rajz és vizuális kultúra megyei szaktanácsadó

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térhajlatok a Napoleol-házban

Székely Annamária, Zsemlye Ildikó és Góra Orsolya közös tárlata nyílt meg a Napóleon-házban. Tovább olvasom