Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Csutorások a művészetért

Győrújbarát - Évről évre csökken a művészeti órák száma, a szakemberek szerint ez évek múlva beláthatatlan következményekkel járhat. Az a szülő, aki szeretné, hogy a gyermeke ne csak halljon, de értsen is kicsit a zene nyelvén, tudjon a ritmusra mozdulni, a különóráért pluszt fizet, netán olyan közösséget keres, mint a Szigetközi Csutora Hagyományápoló Egyesület, amelynek tábora idén is sok vakációzót vonzott.

Mire vége a tábornak, szinte bizonyos, hogy megfertőzi őket a néprajz, a néptánc, a gyermekjáték, ami – már csak az életkorukból adódóan is – a lételemük. Ez jár a fejemben hazafelé. No és persze az is, hogy a tánc, a zene nemcsak elemeiben, de összességében is nevel. Összetartásra, az örökség megőrzésére, a másik segítésére.

– Több tájegység táncait több korosztálynak is tanítjuk – tájékoztatott Honfi Beatrix művészeti vezető. – A népi gyermekjátékoktól így jutunk el a mátyusföldiig, a haladók pedig a mélykeréki román táncrenddel ismerkednek. Utóbbi nehéz tánc, a mienkétől eltérő jelleggel, stílussal.

A tábor egyik legkedveltebb programját a táncházakkal jegyezték. Fotó: Harcsás Judit
A tábor egyik legkedveltebb programját a táncházakkal jegyezték. Fotó: Harcsás Judit

– Azok a kollégák, akik évente itt oktatnak, ma is roppant lelkesek – szögezte le Szűcs Károly táborvezető. – A civil egyesületek, klubok erősítésére nagy szükség lenne, mert sok esetben egy-másfél éves csúszással kapják meg a pályázati pénzeket, így pedig rendkívül nehéz tervezni, dolgozni.

Honfi Beatrix és Szűcs Károly is olyan tábori emlékeket említ, amelyek sok éve a pályaválasztásukat, érdeklődésüket is nagyban meghatározták. Nem véletlenül, hiszen például a művészeti vezető olyan híres koreográfusoktól tanulhatott, mint Tímár Sándor vagy Farkas Zoltán (Batyu).

 Táncosokat várnak

Az egyesületi formában nyolc éve tevékenykedő Csutora idei gálaműsora meglepetést jelentett a tagok szüleinek, az ismerősöknek és a pártolóknak a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. Aki a gálán vagy épp a táborban kapott kedvet a tánchoz, szeptember második hetétől kedden és csütörtökön délután 4 órától jelentkezhet a Petőfi Sándor Ifjúsági Házban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy teherautó az M1-esen

M1-es autópálya - Felborult egy rakomány nélküli teherautó a 103-as kilométernél a Hegyeshalom felé… Tovább olvasom