Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Csontvárytól Kondorig - kiemelt kiállítás jön Győrbe

A győri Városi Művészeti Múzeumban április közepétől reprezentatív válogatást mutatnak be a modern magyar művészet több mint 60 évéről.

A kiállítás megtekinthető: 2011. április 13. – 2011. június 30. között. (Hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig.)

A tárlat a XX. század modernista irányzatait mutatja be 1900-tól kezdődően, olyan mesterek remekművein keresztül, mint Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Vaszary János, Tóth Menyhért vagy Kondor Béla.


Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget


Ferenczy Károly Nagybányai kereszt-hegye eleven zöld színeivel idézi elénk a mainál természetközelibb századelő hangulatát.

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos szigete mozgalmasságával, komor színeivel és szimbolikájával gyakorol hatást, Gulácsy Lajos színárnyalat gazdag Rózsát tartó nő című képe harmóniát és békességet áraszt, szinte megigézi a szemlélőt.

Ezeket a remekműveket egytől egyig megtekintheti majd a közönség Győrben.

Ferenczy Károly: Nagybányai kereszt-hegy
Ferenczy Károly: Nagybányai kereszt-hegy


Gulácsy Lajos: Rózsát tartó nő
Gulácsy Lajos: Rózsát tartó nő


A kiállítás mindenkinek szól, aki szeretné jobban megismerni a nevezett korszak magyar művészettörténetének jelentős tendenciáit, és azoknak is igazi kuriózum, akik már jól ismerik a felsorakozó alkotókat.

A tárlat anyagát a KOGART Alapítvány bocsátja a győri Városi Művészeti Múzeum rendelkezésére - tudta meg a kisalfold.hu.

A KOGART 2011. április 1-jétől Egry József halálának 60. évfordulója alkalmából rendez időszaki kiállítást, melyen a szereplő képek nagy részét a győri Városi Művészeti Múzeum kölcsönzi a gyűjtemény számára.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik.

Az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő kollekció a XVIII. század elejétől napjainkig terjedő korszak művészetét öleli fel, jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll.A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok

2011. április 30, 15.00 óra: Festészeti játékok Családi múzeumi délután.

Rendhagyó tárlatvezetés a CSONTVÁRYTÓL KONDORIG Modernista festészet a Kovács Gábor Gyűjteményben kiállításban, majd alkotó tevékenység festőművész vezetésével.

Belépés ingyenes, előzetes bejelentkezés szükséges!

(varga.agnes@artmuz.hu, 96 322-695/11)

A kiállítás nyitva tartása alatt folyamatosan igényelhető programok:

Minden diákcsoport ingyenes tárlatvezetéssel tekintheti meg a kiállítást!

Múzeumpedagógiai foglalkozás alkotó tevékenységgel:

- A CSEND VILÁGA Ismerkedés a csendélet műfajával a kiállításban Csók István, Vaszary János, Fényes Adolf művein keresztül. Kompozíció összeállítása majd lefestése! Ajánlott a kisiskolás /7-11 éves/ és az iskolás /12-16 éves/ korosztály számára is.

- TITOKZATOS SZIGET - A címadó Csontváry festmény elemzése és a kiállításban szereplő tájképek megismerése után saját kép festése a bemutatott festők egyikének modorában.

Ajánlott a kisiskolás /7-11 éves/ és az iskolás /12-16 éves/ korosztály számára is.

- Kör, háromszög és négyzet. Kollázs készítése Bortnyik Sándor és Kassák Lajos bemutatott műveinek stílusában.
Ajánlott az iskolás /12-16 éves/ korosztály számára .

- Kirándulás Nakonxipánban. "NAKONXIPÁN volt az ő hazája, ez a furcsa ország, amely szerinte Japán és a hold között fekszik és amelynek nyelvét ő tudta csak beszélni az összes földi emberek közül.

Beszélt is, írt is sokat nakonxipánul, és képein is gyakorta szerepelnek ennek az álomtartománynak apró, mulatságos lakói." /Juhász Gyula/

Egy elképzelt ország tájait bemutató közös alkotás készítése.

Ajánlott a kisiskolás /7-11 éves/ és az iskolás /12-16 éves/ korosztály számára is.

Múzeumpedagógiai foglalkoztató sarkot rendezünk be az aulában: Asztalt és székeket helyezünk el az aulában. Az asztalon a kiállításban látható festmények alapján készített kiszínezők és feladatlapok, valamint színes kréták, ceruzák, és kirakós játékok várják az érdeklődő gyerekeket, családokat.

A múzeumpedagógiai programokról információ és időpontok egyeztetése Pintérné Gergics Ágnes és Turzai Erika múzeumpedagógusoknál: tel.: +36 20 508 5929, +36 20 532 2644
e-mail: gergics.agnes@artmuz.hu, turzai.erika@artmuz.hu

A múzeumpedagógiai programokra legalább egy héttel a tervezett múzeumlátogatás előtt szükséges jelentkezni!


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi áll a győrújbaráti jegyző tervezett eltávolításának hátterében?

A Barátipont.hu blogon interjú olvasható Győrújbarát alpolgármesterével, Dr. Palla Rolanddal és Dr.… Tovább olvasom