Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Csip-csirip: miért népszerűtlen a Twitter Magyarországon?

Elképzelhető, hogy a Twitter gyenge hazai elterjedését a magyar nyelv is befolyásolja. Szavazás.
Az USA-ban a Twitter már megráncigálta a Facebook bajszát

2013 októberében a Twitter népszerűbb volt a Facebooknál az amerikai kamaszok körében.

Másfél éve 8600 megkérdezett amerikai fiatal 26 százaléka szerette a legjobban a Twittert, 23 százalék a Facebookot annak képmegosztó alvállalkozásával, az Instragrammal együtt.

A 2013 őszén készült felmérés szerint a Twitter, a Facebook és az Instagram népszerűsége együtt közel volt a 100 százalékhoz az Egyesült Államokban, miközben a Tumblrt négy százaléknyian használták, a Google+-t pedig alig három százaléknyian.

Nagy-Britanniában különösen sokan szeretnek tweetelni, még II. Erzsébet királynő is

Nos, az elmúlt egy évben a Facebooknak sikerült a visszavágás az egymilliárd dollárért vásárolt Instragram segítségével, de mind az USA-ban, mind globálisan biztosan őrzi második helyét a Twitter a közösségi oldalak rangsorában.

Tavaly szeptemberben összesen 284 millió felhasználója volt a Twitternek - Nagy-Britanniában különösen sokan szeretnek tweetelni, minden ötödik brit, köztük II. Erzsébet királyné is -, miközben Magyarországon a mindennapi beszédben is alig terjedt el a csip-csiripes oldal.


Ameddig az angolszász államokban a Facebook és a Twitter csapatai harcban állnak, Magyarországon rendkívül sima meccset vív a két közösségi oldal
Ameddig az angolszász államokban a Facebook és a Twitter csapatai harcban állnak, Magyarországon rendkívül sima meccset vív a két közösségi oldal


Íme, a fő különbségek a Facebook és a Twitter között


A Twitter magyar népszerűtlenségének okairól Joanelli Tamást, a Be Social ügyvezetőjét kérdezte portálunk.

"Alapvetően teljesen más céllal használják az emberek a két közösségi oldalt. Ameddig a Twitter esetében 140 karakterben van lehetőségük megosztani a gondolataikat a követőikkel, addig a Facebook ennél több lehetőséget kínál a személyes profilok esetében és cégeknek is.

A Twitteren gyakorlatilag bárkit követhetünk, akire kíváncsiak vagyunk, Facebookon a személyes profilok esetében csak megerősítés után lehetünk `barátok´. Emellett természetesen bármikor követhetünk egy-egy Facebook oldalt is" - kezdte Joanelli Tamás.

A magyar internetezők egyetlen közösségi oldalt szeretnek használni

A Be Social ügyvezetője leszögezte: "a Twitter itthon továbbra is csak egy réteg által használt csatorna. Bár folyamatosan fejlesztik a felületét, hogy vonzóbbá tegyék a felhasználóknak és a cégeknek is, valamiért mégsem sikerült áttörést elérnie itthon ennek a közösségi csatornának".

"Amikor itthon az iwiw volt a legnépszerűbb, akkor sem használtak nagy tömegek egyéb csatornákat. Később, 2010-ben amikor a Facebook regisztrált felhasználóinak száma megelőzte az iwiwet, akkor már mindenki ott akart lenni és akkor sem használtak többen párhuzamosan több közösségi csatornát.

Talán ez is lehet az egyik oka annak, hogy a közösségi média itthon leginkább a Facebookot jelenti. Persze, emellett vannak egyéb csatornák is, de azokat továbbra is lényegesen kevesebben használják, mint a Facebookot" - említett egy újabb okot Joanelli Tamás.

"Elképzelhető, hogy befolyásolja a Twitter elterjedését a magyar nyelv is"

Arra a felvetésünkre, hogy szerepet játszik-e a Twitter magyarországi alacsony oldalletöltésében, hogy itt csak rövid, velős posztokat lehet megosztani, a Be Social ügyvezetője úgy válaszolt: "a 140 karakterbe azért elég sok minden elfér, ráadásul megjelentek olyan rövidítések is, amelyek segítségével még jobban ki lehet használni a rendelkezésre álló karakterszámot.

Elképzelhető, hogy befolyásolja a Twitter elterjedését a magyar nyelv is, de aki komolyan akarja használni, azt nem hiszem, hogy eddig nyelvi nehézség tartotta volna vissza".

"Annyi felhasználója valószínűleg sosem lesz itthon a Twitternek, mint a Facebooknak"

"Ha eddig nem sikerült áttörést elérni, óriási dolognak kellene ahhoz végbemennie, hogy ez a trendfordulás megtörténjen a Twitter esetében hazánkban.

Annyi felhasználója valószínűleg sosem lesz itthon a Twitternek, mint a Facebooknak. A legnagyobb közösségi oldal esetében ez jelenleg 5 millió tag" - zárta szavait Joanelli Tamás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúnya baleset - Nem adott elsőbbséget a biciklis Győrben - fotó

A sofőr már hiába fékezett, a 61 éves kerékpáros súlyosan megsérült. Tovább olvasom