Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Cozma gyilkosság: az ügyészség vizsgálja a győri ítéletet

Az ügyészség nem az enyhítés kiváltotta közfelháborodásnak engedve veszi górcső alá az ítéletet, hanem mert az minden tekintetben ellentétes az első fokon hozott döntéssel.
Az ügyészség vizsgálja a Cozma-ügyben hozott ítéletet

 A Legfőbb Ügyészség megvizsgálja, van-e törvényes lehetőség a Cozma-gyilkosság ügyében hozott jogerős ítélet felülvizsgálatára - írta a Népszabadság szombaton, ügyészségi forrásra hivatkozva.

A Győri Ítélőtábla pénteken hozta nyilvánosságra a másodfokú ítélet szövegét, amelyben jelentősen enyhítette a Marian Cozma meggyilkolásáért, és két társa súlyos megsebesítéséért első fokon kirótt büntetéseket.

A lap szerint az ügyészség nem az enyhítés kiváltotta közfelháborodásnak engedve veszi górcső alá az ítéletet, hanem azért, mert az minden tekintetben ellentétes az első fokon meghozott döntéssel lényegében egyetértő ügyészi indítvánnyal. A Népszabadság forrásai úgy fogalmaztak: az ügyészség részletesen elemzi majd az írásba foglalt ítéletet, valamint indoklásának minden szavát, és ha lehetőséget lát a felülvizsgálatra, azonnal indítványozza azt a Kúriának.

A legfőbb bírói fórumnak a felülvizsgálati eljárás keretében lehetősége lesz az ítélet rendelkező részének megváltoztatására, vagyis ha elfogadja az ügyészi indítványban foglaltakat, akár súlyosbíthatja is az elkövetőkre kirótt büntetéseket - írta a Népszabadság.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Alexandra21 2012. június 04. 14:50
  „Simon gyilkosai mennyit kaptak,vagy az nem gyilkossag volt,mert azt nem romak kovettek el? A Mori gyilkosok mennyit kaptak,pedig az elore megfontolt szandekkal tortent.Gyorben kaptak egy iteletet,azert amit tettek,erre Veszpremben meg eliteltek oket garazdasagert.Hol az igazsag?A ciganyok 2x tobbet kapnak hasonlo buncselekmenyert,mint a magyarok.”
 • 22. kekec 2012. június 03. 20:14
  „Még hogy nincs cenzúra... Vagy letelt a műszak?”
 • 21. kekec 2012. június 03. 18:53
  „20:
  Szerintem pedig a GZ-ozók rövidlátó, előítéletes, demagóg és ostoba seggfejek.
  Cenzúra pedig VAN, hova küldjem a hozzászólást, ami tegnap óta a kukájukban pihen (pedig lényegében puszta ténymegállapítás volt)?

  De inkább végigmegyek az ellenérveiden:
  blablabla
  ...
  himmihummi
  ...
  Ja, bocs, ennyi, végeztünk is.”
 • 20. vonLichthofen 2012. június 03. 15:31
  „kekec19,
  igen is a grószzoltánOZÓK azok, akik számára a grószzoltán laza ítélete egy intő jel arra, hogy az országban élő kivételezettek számára az enyhe ítélet adott. Ezek /én/ a grószzoltánOZÓK azok akik képesek ezt az u.n. bírói döntést nagyobb léptékbe helyezni, és felismerni benne azokat a vonásokat amelyek az ország mai helyzetéért /is/ felelősek.

  Miért nem? Írják oda, hogy ´fix 25 év´ és kész? Akkor minek a bíró? ):O - ezt írod kekec. Azért ennél tőled többet vártam.

  A baj egyrészt a ´grószzoltánozókkal´ van (akár átengedi a cenzúra, akár nem; figyeltek, ugye?), - ezt is írod kekec.
  Már miért is ne engedte volna át a cenzura - halványlila fingjuk sincs a finom utalásokhoz.”
 • 19. kekec 2012. június 03. 11:03
  „17.
  ´zavarom egyre nő hozzászólásaidat olvasván´
  Én úgy látom, hogy sokaknál a zavar már nem is igazán tud fokozódni.

  ´....így egyes ügyek alapján embereket lehet tönkretenni, életfogytig börtönben tartani vagy 18 év után kiengedni. Nem hiszem, hogy ilyen nagy tolerancia megengedhető volna az ítélethozatalok során.´
  Miért nem? Írják oda, hogy ´fix 25 év´ és kész? Akkor minek a bíró? ):O

  ´Nem értek hozzá, de a logika azt diktálná, hogy mindegyik bíróságnak a meglevő törvények alapján kellene döntenie.´
  Ez nyilván így van.
  Ha pedig ez az elv valaki szerint sérül, arra megvan a megfelelő, jól bevált - bár időnként kétségtelenül lassú és nehézkes - eljárás, ahogy MOST IS történt, és valószínűleg még FOG is történni.
  Szóval miről is beszéltek tulajdonképpen?

  ´Ha ilyen nagy - életfogy. vs. 18 év - a rugalmasság az itélethozatalnál, akkor talán nem is a grószzoltánokkal van a baj, hanem a törvénnyel.´
  A baj egyrészt a ´grószzoltánozókkal´ van (akár átengedi a cenzúra, akár nem; figyeltek, ugye?), másrészt azzal, hogy jelen esetben - az én véleményem szerint is - a valóságtól ´némileg´ lemaradt törvényt kellene átgondolni, és a társadalmat irritáló vagy megfélemlítő viselkedési formákat IS súlyosabban büntethetővé tenni.
  **Addig a bíró keze meg van kötve!**
  De ennél is *sokkal fontosabb* lenne, hogy az ilyen viselkedést megelőzzék, mondjuk legyen ott a rendőr pár percen belül, a hőzöngőket üsse fejbe gumibottal, vigye be és tartsa ott reggelig, aztán büntessék szénné vagy csukják be pár napra-hétre. Majd ha látnák, hogy nem lehet a balhék 99%-át röhögve megúszni, akkor meghúznák magukat. Addig *hiába* büntetik azt az 1-2 elkapott "szerencsétlent" súlyosabban; bármennyire is megérdemlik, a többiket ez nem (*nem ez*) fogja "elrettenteni".
  Ezt kellene megérteni végre.”
 • 18. Órarugó 2012. június 03. 10:53
  „Ha Marian Cozma nem ismert sportoló lett volna, akkor ez is csak egy 3 soros hír lett volna a megyei újság egyik eldugott szegletében, mert eltussolták volna.
  Mivel ezt nem tudták megtenni, így most azt a gyalázatot követik el, hogy a gyilkosok bűneit kozmetikázzák, mert persze nem is úgy történt, ahogy.
  A végén az lesz, hogy a Veszprém sportolói a hibásak, mert hát hogyan is merészeltek abban a városban szórakozni, ahol élnek, dolgoznak, mert a gyilkosoknak kedvük szottyant kiruccanni, kellett nekik a balhé.”
 • 17. vonLichthofen 2012. június 03. 03:09
  „kekec 16,
  zavarom egyre nő hozzászólásaidat olvasván.

  Nem. Legalábbis semmi esetre sem így, egyes ügyek alapján. - ezt írod te.
  ....így egyes ügyek alapján embereket lehet tönkretenni, életfogytig börtönben tartani vagy 18 év után kiengedni. Nem hiszem, hogy ilyen nagy tolerancia megengedhető volna az ítélethozatalok során. Nem értek hozzá, de a logika azt diktálná, hogy mindegyik bíróságnak a meglevő törvények alapján kellene döntenie.
  Ha ilyen nagy - életfogy. vs. 18 év - a rugalmasság az itélethozatalnál, akkor talán nem is a grószzoltánokkal van a baj, hanem a törvénnyel.”
 • 16. kekec 2012. június 02. 20:14
  „14: Ha valaki szánalmas, akkor a gondolkodásra képtelen, előítéletes szájkaratésok biztosan azok. Hihetetlen, mennyire nem tudnak az emberek különbséget tenni.

  15:
  ´két lehetőség van - mindkét bíróság ugyanazt a BTK-t használta és az egyik hozott nem megalapozott ítéletet´
  Ha elolvasod az idézett jogszabályt, rögtön egyértelmű is lesz, melyik.

  ´Ha ez így van, akkor nem kellene a törvénynek nem megfelelő ítéletet hozó bírót és biróságot elmarasztalni és örök időkre eltiltani a joggyakorlástól.´
  Nem. Legalábbis semmi esetre sem így, egyes ügyek alapján.”
 • 15. vonLichthofen 2012. június 02. 19:21
  „13 kekec,
  gondolod, hogz az elsőfokú /veszprémi 6 bírűság nem ugyanazt a BTK-t használta, mint a Grósz Zoltán?
  Itt két lehetőség van - mindkét bíróság ugyanazt a BTK-t használta és az egyik hozott nem megalapozott ítéletet. Ha ez így van, akkor nem kellene a törvénynek nem megfelelő ítéletet hozó bírót és biróságot elmarasztalni és örök időkre eltiltani a joggyakorlástól.
  A látszat és a tények szerint az egyik biróság tojt a törvényre és a saját maga szája íze /vagy parancsra/ hozott itéletet.”
 • 14. Ferke 2012. június 02. 19:05
  „13: Hiába magyarázol. A bíró arra hivatkozik, hogy a szándékegység nem volt meg, nem ölni akartak. Mi a francot akar az, aki eltesz egy kést a zsebébe, azzal bemegy egy szórakozóhelyre, bunyóba keveredik, előveszi, szúr vele. Szánalmas vagy a bíróval együtt.”
 • 13. kekec 2012. június 02. 18:51
  „Majd egyszer olvassátok el a BTK-t, bene van, miért mennyit LEHET adni. Sok hőbörgő seggfej.
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97800004.TV”
 • 12. görike 2012. június 02. 17:00
  „Nagyon helyes,a "tisztelt" bíró "Úr" fattyát megölnék milyen ítélet születne?”
 • 11. zeta62 2012. június 02. 16:07
  „7. imre1964 2012.06.02. 11:36

  Sajnos jól látod.”
 • 10. néző69 2012. június 02. 15:40
  „Tényleges életfogyt,taps vihar közepete.”
 • 9. Szabra 2012. június 02. 13:40
  „Ne legyen már felülvizsgálat, vagy új legfőbb bírói eljárás, mert akkor már csak az következik, hogy bocsánatot kell kérni a Ráfaelktől, és a győri bíró kitüntetése is esedékes lenne......”
 • 8. Rebeka01 2012. június 02. 12:02
  „halálbüntetést a gyilkosoknak, előtte kinzással.”
 • 7. imre1964 2012. június 02. 11:36
  „Ha magyar követte volna el ugyanezt akkor más lenne az ítélet.
  Meg a tv-ben csak a rasszista magyarokról lehetne hallani.
  Sajnos a saját országunkban nekünk nincs jogunk.”
 • 6. juhi 2012. június 02. 11:32
  „A Győri Ítélőtábla és Nagy Zoltán bíró szégyene ez a példátlanul enyhe ítélet!!!! Ennél immár csak a móri ítélet /melyben jogerősen elítélik az ott sem járt Kaisert/ gyalázatosabb. Ennyit a magyar jogszolgáltatásról, mert igazságszolgáltatásról nem lehet beszélni!”
 • 5. Kftimi 2012. június 02. 10:45
  „Hát, úgy néz ki, ennyit ér nálunk az ember élet!”
 • 4. steak75 2012. június 02. 09:36
  „ki tudja, talán megfenyegették a győri bírót a winettou-ék ezért van a gyanúsan enyhe ítélet?!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-gyilkosság: életfogytiglani fegyház helyett 18 év börtön

Az ügyészség vizsgálja a Cozma-ügyben hozott ítéletet. Tovább olvasom