Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Büszke a közösség szolgálatára

Győr-Moson-Sopron - A rendőri pályán eltöltött 38 év során, miközben alhadnagyból – saját megfogalmazása szerint – igazi rendőrré vált, s végül országos rendőrfőkapitányként irányította a szervezetet, Bene László végig következetes volt hivatásához, a közösség szolgálatához.
Bensőséges ünnepségen köszöntek el egykori megyei munkatársai Bene László altábornagy, nyugállományba vonult országos rendőrfőkapitánytól (aki jelenleg civilben a Magyar Nemzeti Bank biztonsági igazgatója.)

– Mi az első gondolata visszatekintve az elmúlt harmincnyolc évre?

– Büszke vagyok arra, hogy szolgálhattam a közösséget, mert a rendőri munkának ez a lényege: másoknak segíteni, másokat szolgálni. Az igazi jutalom ezen a pályán az, amikor látjuk a munka eredményét, megoldottunk problémákat, amelyek másoknak fontosak. S így vannak ezzel azok a kollégáim is, akikkel ma találkoztam. Nagyon sokat köszönhetek nekik, elsősorban, hogy közöttük váltam igazi rendőrré, sokat tanultam tőlük. Az iskola fontos, de gyakorlatot, tapasztalatot szerezni csak az élet múlásával, a munkában lehet.

– Milyen érzésekkel hagyta ott a pályát?

– Mindig fontosnak tartottam, hogy egy embernek legyen tartása, legyen következetes, egyenes, őszinte. Akkor is, ha a mai világban ez nem túlzottan kifizetődő és jellemző magatartás. Büszkén jöttem el, mert a pályát nem az a néhány év jelentette, amíg országos főkapitány voltam, hanem a harmincnyolc év együtt. A problémát nem abban látom, hogy felmentettek a beosztásomból, hanem abban, hogy ez méltánytalanul történt. Még meg kell tanulnunk egy demokráciában, hogy minden munkatársat, vezetőt úgy köszöntsünk el, hogy megbecsülten, jó érzéssel távozhasson.

– Érez némi elégtételt, hogy a Zsanett-ügyben – a nemi erőszak vonatkozásában – a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, ha nem is jogerősen?

– Az mindképpen jó érzés, hogy a testület, a kollégák presztizsét ez helyreállíthatja...

– Számos kiemelt ügy nyomozásában részt vett, sirányított. A győri rendőrt, Ősz Zsigmondot meggyilkoló Donászi Aladár és társa után szinte megszállottan nyomozott.

– Abban az időben a főkapitányság minden ünnepségére meghívtuk Ősz Zsigmond családját. Nagyon sokszor ültem fenn a pulpituson, ők lent a széksorok közt. Mindig azt éreztem, hogy úgy néznek rám: megölték az apánkat, ti meg nem találjátok meg, hogy kik voltak. Nagyon örültünk, amikor sikerült az ügyet megoldani, ami a kötelességen túl, lelkiismereti kérdés is volt.

– Egyre több tapasztalt rendőr megy el nyugállományba. Mennyire látja a rendőrség szakmaiságának biztosítását a jövőben?

– A rendőrség az utóbbi időben rendkívül megfiatalodott, s ez a természet rendje. Ám egy szervezet ereje, hatékonysága szempontjából fontos, hogy a korosztályok egészséges arányban legyenek benne jelen. Ha eltűnnek azok a generációk, akik a tapasztalatokat bírják, nem lesznek, akik a tudást átadják. Ugyanakkor nagyon sok tehetséges dolgozója van a rendőrségnek, s bízom benne, hogy a határőrséggel való integráció eredményeképpen egy jó és hatékony rendőrség jön létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apja álma másnak is jár

Győr - Egy hetven évvel ezelőtt kötött életbiztosításért kétezer dollárt fizetett ki az egyik… Tovább olvasom