Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Burkolják a győri Dunakapu teret

Háromféle burkolat kerül az új győri Dunakapu térre. A munkálatok nagy része októberben elkészülhet.

Lassan a célegyenesbe érkezik a győri önkormányzat és a százszázalékos tulajdonában lévő Győr-Szol zrt. közös beruházása, a Dunakapu tér átalakítása.

Németh Zoltán, a fejlesztés projektkoordinátora a Kisalföldnek elmondta: a 265 autó befogadására méretezett, háromszintes mélygarázs szerkezete már elkészült. Ottjártunkkor gyalog kényelmesen lehetett menni azon a feljárón, amelyen az autók a Teleki László utca irányában elhagyhatják majd a létesítményt, és azon a lehajtón is, amelyen a Bástya utca felől megközelíthetik azt. Az óriásgarázsban jelenleg belső szerelési munkálatok zajlanak, emellett készül az a bemutatótér, ahol egy ablakon keresztül megtekinthető lesz a régészek által feltárt, a Duna-bástya nyugati füléhez vezető ágyúlejáró oldalfalának egy részlete.

A magasból így fest most a tér. A munkálatok látványos szakaszba értek. Fotó: Mészáros Mátyás
A magasból így fest most a tér. A munkálatok látványos szakaszba értek. Fotó: Mészáros Mátyás

Mi lesz a téren?
A győri önkormányzat rendezvényteret alakít ki a Dunakapu térből. A keleti oldalon lesz egy kis állandó színpad, de nagyobb eseményeken ennél jóval nagyobbat állítanak fel. Emellett egy kisebb vízfelületet is létrehoznak, míg a nyugati oldalon már látszik az a lépcsősor, amelyet a remények szerint sok fiatal használ majd találkozási pontként.
A területen csatorna- és vízvezeték-építési munkálatok zajlanak, az északnyugati sarokban pedig kész az az épület, amely egy nyilvános vécének, valamint a belváros elektromos szolgáltatásához szükséges trafónak ad helyet. Ennél látványosabb, hogy elkezdődtek a burkolási munkálatok, így halvány képünk már lehet róla, milyen összhatást fog kelteni a megújult tér.

„A téren háromféle burkolat jelenik majd meg. A déli oldalon, a vendéglátóteraszokhoz közel hússzor húsz centiméteres, sötétszürke színű bazalt kockakövet raknak le, amelyek közé zárt fugát tesznek, hogy lehessen géppel takarítani vagy szükség esetén akár fel is mosni. Ilyen kő kerül arra a részre is, ahol régen vezetett az út a Kossuth híd és a Móricz rakpart összeköttetésében. Az a rész megerősített alappal készül, mert haváriaútként funkcionál majd: ez azt jelenti, hogy ha a rakpartot a Mosoni-Duna magas vízállása miatt le kell zárni, akkor a buszok ezen tudnak közlekedni, emellett rendezvényeken a kamionok vagy piacnapokon az árusok is használhatják. A várfalbelső egy részét sötétbarna klinkertéglával fogják burkolni, s ugyanez a tégla jelzi majd a várfal egykori nyomvonalát. A tér nagy részére homokszínű gránitburkolat kerül, így az összhatás kellemes világos lesz" – fejtette ki Németh Zoltán.

A Dunakapu tér nagy részére homokszínű gránitburkolat kerül, így az összhatás várhatóan kellemes világos lesz. Fotó: Mészáros Mátyás
A Dunakapu tér nagy részére homokszínű gránitburkolat kerül, így az összhatás várhatóan kellemes világos lesz.
Fotó: Mészáros Mátyás

A projektkoordinátor szerint elképzelhető, hogy a külön beruházásban megvalósuló közműépítések miatt egy-két hét csúszás lesz. Jelenleg úgy tűnik, hogy a tér nagy része és a mélygarázs október végére vagy novemberre műszakilag elkészülhet, míg a Móricz Zsigmond rakparti, a Dunapart Rezidenciáig vezető korzóval az év végére végeznek a kivitelezők, így az ünnepélyes átadásra jövőre kerülhet sor.


Tértörténet
A Dunakapu tér az 1930-as években alakult ki, amikor elbontották a déli házsort, az 1887-ben eltüntetett Duna-bástya nyugati fülét és boltozott ágyúállásait, valamint elhordták az ott lévő földhalmot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó arány? 1200 sofőrből 3 ittas Győrben

Több mint ezerkétszáz járművezetőt ellenőriztek a rendőrök Győrben kedden. Tovább olvasom