Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bringasmus: tekerj haza két keréken egy külföldi egyetemről!

Kalandkedvelő Erasmus hallgatókat vár a Bringasmus projekthez az a győrújfalui fiatalember, aki tavaly nyáron írországi egyeteméről biciklivel tért haza Győrbe.

Tavaly tavasszal egy Írországban tanuló, győrújfalui egyetemista, Boros Dani gondolt egy nagyot, s a szemeszter végeztével a zöld szigetről két keréken tért haza a kisalföldi megyeszékhelyre.

A kalandokban és élményekben gazdag utazásról többször beszámoltunk; Dani az Anglia-Franciaország-Belgium-Luxemburg-Németország-Ausztria útvonalon kerekezett, s körülbelül 120-130 kilométert tett meg átlagosan naponta.

A győrújfalui egyetemista most azon dolgozik, hogy ötletét minél több Erasmus-ösztöndíjjal külföldön tanuló diák megismerje, s ők is a kerékpárt válasszák hazatérésük során.


Boros Dani nagy európai utazása képekben

"A kreatív programmal saját lakóhelyüket, egyetemüket, országukat reklámoznák"


"Az Erasmus diákokat bátorítani lehetne, hogy tanulmányaik végeztével kerékpárral tegyék meg a távot a fogadó egyetemükről, amint én is tettem tavaly nyáron.

Helyi megkötés nincs, mert bárhonnan el lehetne indulni Európán belül, ahol a hallgató magyar felsőoktatási intézményének külföldi tanulmányokat támogató kapcsolata van, azaz különböző ösztöndíj lehetőségek (Erasmus, Erasmus Mundus, DAA).

Ezzel a kreatív programmal saját lakóhelyüket, egyetemüket, országukat reklámoznák, még több baráti kapcsolatokat szerezve, miközben Magyarországon már előre megszervezett programok várnák a hallgatókat" - mondta a kisalfold.hu-nak Dani.

"A jövő értelmiségei megismernék Győrt, s jó hírét vinnék haza"

"A szóban forgó program azért is jó lenne, mert minden évben sor kerülhetne rá, hogy a hazatérő diákokat - persze nemcsak az Erasmus diákokat, mert bárki csatlakozhatna - a város fogadja.

Ha például egy magyar egyetemista Párizsban tanul Erasmusszal, akkor francia barátai nagyobb eséllyel kapnának kedvet az országokon átívelő tekerésbe, ha vannak olyan pontok Magyarországon, ahol szívesen, és tervezett programmal fogadják őket.

Véleményem szerint ha például Győr fogadná valamilyen módon ezeket a diákokat, akkor nem csak a egyetemisták, hanem a város is sokat profitálhatna ezekből a találkozásokból: a jövő értelmiségei megismernék Győrt, s jó hírét vinnék haza" - magyarázta a győrújfalui fiatalember.

Lelkes követők is akadnak: több egyetemista lány Írországból Budapestig kerekezett

A felvetett elképzelés működőképes, hisz miután Dani hazatekert Írországból, rögtön akadt több követője is.

"Tavaly nyáron alig indultam el Írországból, egy magyar lány elkezdte szervezni többedmagával a 2300 kilométeres túrát, amit aztán egészen Budapestig sikerrel is teljesítettek.

Német évfolyamtársai akkor voltak először Magyarországon, s tudomásom szerint remekül érezték magukat.

Igény tehát lenne erre a programra, s reményeim szerint jövő nyáron számos, két keréken hazatérő egyetemistát üdvözölhetünk hazánkban és persze megyénkben is.

Ennek megvalósításához keresünk jelenleg vállalkozó kedvű diákokat. Akiket érdekel a lehetőség, a következő e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot velem" - zárta szavait Dani.A Bringasmus bekerült egy európai uniós kiadványba is

A győrújfalui fiatalember által életre hívott Bringasmus program bekerült egy uniós kiadványba is.

"Ez a kiadvány azért fontos, mert az a húsz legaktívabb egyetem szerepel benne, amelyek a legsikeresebben támogatták az Erasmus programot az adott évben.

Ezen egyetemeket az Európai Unió választja ki minden évben a vizsgált több száz egyetem közül, és ebbe a kiadványba került be az ír egyetem is, éppen amiatt, hogy a Bringasmus programot elindítani segítették" - közölte Dani.


Ilyen volt a Bringasmus 2010 logója.
Ilyen volt a Bringasmus 2010 logója.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés! - két ember meghalt, Győrben az egyik sérült

Mentőhelikopterrel szállították a győri Petz-kórház égésplasztikai osztályára a dabroncai súlyos… Tovább olvasom