Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Bállal és focival az orgonáért

Sokorópátka - Adományokból újíttatta fel a katolikus egyházközség a templom 1926-ban készült orgonáját. A közel másfél millió forintos költséghez sokan hozzájárultak, a helyi öregfiúk például a hagyományos jótékonysági focigála bevételével.
Összefogott a falu, hogy évek után ismét megszólalhasson a katolikus templom orgonája. A felújítás ötlete az egyházközség kezdeményezésére már a kilencvenes évek derekán felvetődött, de az akkor 10 millió forintra becsült összeg kedvüket szegte a híveknek. Ennek ellenére a kisebb-nagyobb adományok, a munkálatokra szánt jótékony felajánlások egyre gyűltek (például a gyülekezet két kántora többéves tiszteletdíját ajánlotta fel a nemes célra), mígnem 2000-ben a kezdeményezés új erőt kapott – tudtuk meg a falu polgármesterétől.

Mecséri Lajos polgármester büszkén mutatta a felújított orgonát, amelynek fújtatóját gyerekkorában maga is sokszor „taposta". Fotó: Bertleff András


Gyűjtést indítottak

Mecséri Lajos – aki gyerekkorában sokszor „fújtatózott" az orgonánál – elmondta: a sokorópátkai dalárda vezetője, egyben a templom kántora, olyan kulturális rendezvény szervezését javasolta, amelynek bevételével gyűjtést indíthatnak a hangszer felújításáért. Az időközben megalakult Mustármag Egyesület pedig vállalta, hogy ismét felméretik a költségeket. Örömükre kiderült: a felújítás a korábbinál jóval kisebb összegből, egy-két millió forintból megvalósítható.

Ez a hír felgyorsította az eseményeket: az egyesület jótékonysági bált szervezett, a sokorópátkai öregfiúk hagyományos jótékonysági focigálájuk bevételét ajánlották fel, illetve a hívek egyéni felajánlásaiból, egy nagyobb összegű adományból, annak kamatából, egyéni és templomi gyűjtésekből, valamint az önkormányzat támogatásából összejött a szükséges másfél millió forint. A felújítást Perlaki György szili hangszerész és felesége végezte. Több hónapos munkájuk eredményeként ismét régi hangjával szolgálhat a sokorópátkai miséken a „megfiatalított" öreg orgona.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázmilliót szánnak a Lloydra

Győr - A leromlott állapotú győri Lloyd bérlője 600 millió forintot szán az épület felújítására. A… Tovább olvasom