Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az egész osztály előbb érettségizik

Győr - Egy középiskolai osztály úgy döntött: a nyelvi érettségit egy évvel előbbre hozzák. Veszítenivalójuk nincs, nyerni viszont sokat lehet elhatározásukkal.

Nem kellett sokat győzködni a győri Hild építőipari szakközépiskola 12. a osztályos diákjait, mindenki vállalta, hogy egy évvel az egyébként „időszerűvé válás" előtt nekifutnak a nyelvi érettséginek. A huszonnyolc tanulóból tizenöten németesek, tizenhárman angolosok és jó részüknek már határozott elképzelése van a jövőről. Gilicz Balázs zsebében például már ott a német középfokú nyelvvizsga, most az előrehozott nyelvi érettségire készül, jövőre pedig az emelt szintűre. Ezek értékes pontokat hoznak a továbbtanuláshoz, a felvételire. Balázs a műszaki egyetemre készül építésznek. 

Bencsik Boglárka is építészmérnöknek készül, ugyancsak a budapesti egyetemre pályázik. Ő angol nyelvből tesz most érettségit, jövőre „természetesen" emelt szintűt. Varga Norbertnek is „irány a BME", Gyimesi Adrienn pedig az érettségi után még egy évet marad, hogy építésztechnikus legyen, magasépítő-oklevéllel, ez is pluszpont a majdani továbbtanuláshoz. Mindketten angolosok.

Hildesek: A vállalkozó kedvű osztály nyelvtanáraik, Bálintné Gondár Márta és Csizmadia-Ormándlaky Anett társaságában. Fotó: H. B. E.
Hildesek: A vállalkozó kedvű osztály nyelvtanáraik, Bálintné Gondár Márta és Csizmadia-Ormándlaky Anett társaságában. Fotó: H. B. E.

– Jól teszik – mondja igazgatójuk, Józsa Tamás is, megjegyezve: – Ma bizony már szinte lehetetlen elhelyezkedni idegennyelv-tudás nélkül, és a jövőben még inkább így lesz. Iskolánk egyébként erre is különösen figyel, nemcsak a szakmára. Ezért formálódnak a nyelvismeretet is segítő kapcsolatok egy osztrák és egy észtországi iskolával, sok hasznot várunk a diákcseréktől.

Van még egy igencsak fontos dolog, amire már most készülnek a diákok: az emelt szintű szakmai érettségi. Visszatérve a nyelvtanulásra, megemlíti még az igazgató, hogy sok (volt) diákjuk dolgozik multinacionális cégeknél. Az látszik, hogy azoknál  ma már jóformán „munkaeszköz" az adott (a cég tulajdonosának nacionáléjától függő) idegen nyelv. Ezt igyekszenek tudatosítani a fiatalokban, akiket szerencsére nem kell túl sokat győzködni.

Olvasóink írták

 • 3. tricse 2009. február 08. 14:48
  „jav.
  nem két érdemjegyet természetesen hanem kettest

  bocsi”
 • 2. tricse 2009. február 08. 14:46
  „Nem egyedi az eset ne aggódj!:)
  A gyerekemék nem egy hanem két évvel előbb futnak neki az angol érettséginek!
  DE
  Azt azért el kell mondanom,hogy ugye ez azzal jár,mármint az előrehozott érettségi,hogy osztályozóvizsgát kell tenni a hátralevő évek anyagából és ezek a jegyek kerülnek bele majd aktuális időben a bizonyítványba amit most produkálnak! És most jön az egészben a pláne!!!!! Ezeket a jegyeket a későbbiekben-esetleg több tapasztalat birtokában--javítani NEM LEHET! Tehát ha most esetleg 2 érdemjegyet kap a csemete az utolsó év anyagából akkor az fog belekerülni a bizonyítványba még akkor is ha esetleg majd a rendes időben le tudna vizsgázni 5-re is!
  Viszont aki bukik az természetesen javíthat!

  Na ez az ami nekem nem tetszik!”
 • 1. Hunicum 2009. február 08. 08:12
  „Több ilyen vállalkozó, bátor, tanult fiatal kellene!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotókiállítás: Csupa kilincs

Megnyílt a győri PÁGISZ ÁMK-ban Horváth József fotóművész, a Győri Fotóklub tagjának Csupa kilincs… Tovább olvasom