Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Ausztria és Szlovákia: mibe kerül a gyorshajtás?

Győr-Moson-Sopron megye – Hosszú ideje téma, hogy Ausztriában és Szlovákiában nem érdemes rendőrbe botlani, mert csúnya büntetés lehet a vége. Riportunkban nem csupán két szomszédunk büntetési tarifáit térképeztük fel, hanem messzebbre is elkalandoztunk.


Egy biztos: az Ausztriában közlekedési kihágáson csípett magyar autósoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

A legsúlyosabb vétek: alkoholt fogyasztani

"0,5 ezrelék alatti alkoholfogyasztás esetén, amennyiben a rendőr úgy látja, hogy a vezetőnek a forgalomban való részvétele veszélyt jelent, akkor a gépjármű vezetőjétől elveheti a slusszkulcsot, továbbá 72 és 2180 euró közötti pénzbüntetést szabhat ki, de a vezetői jogosítványt nem vonhatja be. Ha az alkoholszint 0,5-0,8 ezrelék között van, a büntetési tétel 210 és 3600 euró közötti bírságra emelkedik. Amennyiben 0,8 ezrelék feletti véralkoholszint mérnek a rendőrök, a büntetés 580 és 5800 euró közötti összegre emelkedik, s a jogosítványt is elveszik" – mondta Dr. Németh Krisztina, a bécsi magyar nagykövetség főkonzula.

Az átlagos kihágásokért eurós büntetés

Nézzük, a leggyakoribb többi közlekedési kihágás esetén milyen büntetésre számíthatunk a sógoroknál. Gyorshajtás esetén 72 és 2180 euró, tilosban parkolás után 20 és 50 euró – ha akadályozza a forgalmat a tilosban álló kocsi, az osztrák rendőrök jó eséllyel elszállítatják, amit aztán 180-220 euróért lehet kiváltani –, míg a biztonsági öv hanyagolásakor 25 eurós csekk vár a renitensre.

Igen, elvehetik a mobiltelefont, fényképezőgépet, laptopot

Arra a kérdésünkre, hogy Ausztriában valóban elvehetik-e a szabálysértési eljárás során a vezető értéktárgyait a rendőrök, dr. Németh Krisztina határozott igennel felelt.

"Amennyiben a helyszínen nem tudja rendezni a bírságot az autós, az osztrák rendőrség a törvények értelmében lefoglalhatja a mobiltelefonját, a fényképezőgépet, vagy a laptopját. Amint kiegyenlíti a bírságot a megbüntetett személy, természetesen azonnal visszakapja értéktárgyait" – tette hozzá a főkonzul.

Dr. Németh Krisztina fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a cikkünkben szereplő tarifák Bécsre értendők, a büntetések tétele tartományonként változhat.

"Magyarbarát" szlovák bírságok

Szlovákiában a bírság mértéke sokkal inkább hajaz a magyar büntetésekre – s nem utolsósorban a hazai fizetésekre –, bár északi szomszédunknál a legmagasabb bírság kereken 15 ezer korona.

"Szlovákiában a közlekedési szabálysértések az eset súlyosságától függően 2 ezer és 15 ezer korona között változik. A helyszínen kiszabható bírság legfeljebb 2 ezer korona lehet. Amennyiben külföldi állampolgár a helyszínen nem tudja rendezni a büntetést, akkor postai csekken vagy banki átutalással teheti meg" – tájékoztatott Iveta Hermysova, a budapesti szlovák nagykövetség konzuli osztályának munkatársa.

Túllőttünk-e a célon?

Ennek tükrében vajon magasnak számítanak-e a májusban drasztikusan megemelt magyar közlekedési bírságok? Felzárkóztunk Nyugat-Európához, vagy esetleg túllőttünk a célon? Is-is.

Németországban például alig több mint ezer forint a szabálytalan parkolás büntetése, míg Finnországban negyven km/órás sebességtúllépésért számláztak már közel ötvenmillió forintnyi eurót.

Ha nem csatoljuk be magunkat idegen földön

Nézzük, mennyit kóstál a biztonsági öv hanyagolása szomszédainknál: Horvátországban aki nem kapcsolja be a biztonsági övet, 500 kunát (körülbelül 19 500 forintot) köteles fizetni.

Szlovéniában az összeg 120 euró, azaz több mint 30 ezer forint, Ausztriában – mint írtuk – ugyanakkor ennek alig ötödébe, 25 euróba (körülbelül 6800 forintba) kerül a szabálysértés.

A közelmúltban Ukrajnában elfogadták a büntetések szigorításról szóló törvénymódosítást, ennek következtében a becsatolatlan övvel közlekedők 255 hrivnyát, azaz több mint 9000 forintot fizethetnek.

Négyszázezer forintos sms

A biztonsági öv mellőzésével nagyjából azonos kategóriába esik a mobiltelefon-használat.

Itthon mindkét szabálysértésért harmincezer forint a maximális bírság, Olaszországban viszont akár 160 ezer forintnak megfelelő büntetést is kaphatunk, ha kézben tartjuk a készüléket.

De ez még szinte semmi, Nagy-Britanniában azt, aki vezetés közben sms-t ír vagy olvas, akár négyszázezer forintnyi fontra is bírságolhatják, miközben a telefonálásért kiróható minimális pénzbüntetés alig haladja meg a horvátországi 500 kuna összegét.

Németországról az a kép él itthon, hogy az autópályák tempóját leszámítva drákói a szigor, ehhez képest a telefonálásért a horvát büntetésnek körülbelül fele, a szlovénnek pedig harmada: 40 euró a bírság.

Aprópénz az itthoni harmincezerhez képest

A parkolási bírságoknál is találunk meglepő adatokat. Horvátországban az alsó határ 250 kuna (közel tízezer forint), ha elszállítják az autót, akkor a kiváltás újabb ötszázassal terheli a kasszát.

Franciaországban 10, Németországban pedig 5 euró (közel 1350 Ft) a minimális összeg – aprópénz az itthoni harmincezer forinthoz képest.

Olaszországban 35-től 125 euróig terjed a büntetés mértéke alapesetben, ám ha a jármű akadályozza a forgalmat, például zebrán, buszmegállóban, kerékpárúton vagy rokkantak számára fenntartott helyen parkol, akkor már 65 és 250 euró közötti összegre kell számítania a szabálytalankodónak.

Száguldozók figyelmébe

A gyorshajtás – a tilosban parkolás mellett – minden bizonnyal a leggyakoribb, külföldön elkövetett szabálysértés.

Itthon harminc- és háromszázezer forint között van a tarifa, Szlovéniában valamivel enyhébbek a büntetések: 50-től 1000 euróig, azaz 13 500-tól 260 ezer forintig terjed a skála. Olaszországban 36, Ausztriában 72 eurónál (körülbelül 10 ezer és 20 ezer forintnál) kezdődik a tétel, a legsúlyosabb esetben viszont a magyar csúcsösszeg csaknem kétszeresét fizethetjük.

46 milliós gyorshajtás – a békés finnek szörnyű büntetései

Európa legmagasabb büntetéseit Finnországban gyűjtheti be a gyanútlan autós.

Az északi országban a bírságokat a szabálysértés nagysága mellett hagyományosan meghatározza az elkövető jövedelmi szintje is. A finn hatóságok szabtak már ki gyorshajtóra 170 ezer eurós, azaz 46 millió forintos bírságot is – az illető 40-es táblánál 80-nal haladt.

Nem akármilyen elrettentő ereje van ott a büntetéseknek, és egyformán sújtják a szegényt és a gazdagot.

Úgy érzi, igazságtalanul büntették meg a zsernyákok külföldön? Rossz tapasztalataiból más olvasók tanulhatnának? Írja meg történetét az online@kisalfold.hu e-mail címre, s utánajárunk az esetnek.

Olvasóink írták

 • 18. libellula1980 2008. november 21. 21:46
  „Imcsi, akkor senki sem lassított le, különben észre vettem volna:-) (10év alatt az volt az első büntetésem) Inkább a cikkben feltüntetett büntetések miatt írtam le. "....Gyorshajtás esetén 72 és 2180 euró..." mázlim volt a 29 euróval.”
 • 17. joco 2008. november 21. 18:22
  „Feri1 2008.11.21. 08:24 köszi a jo tanácsot”
 • 16. Imcsi 2008. november 21. 18:12
  „"libellula1980:Ausztriában Linz környékén az autópályán nem vettem észre a százas táblát, mondjuk mások sem..."
  Emlékeim szerint azon a részen 10 autóból 9 biztosan 100-110-zel megy. Azt azért észre kellene venni, hogy lelassul a közlekedés! Az én elvem: ne hajts gyorsabban , mint a bennszülöttek, Ők tudják mért mennek ennyivel!”
 • 15. ungi 2008. november 21. 17:58
  „Egyetertek Diakcsemege velemenyevel. Velem ezidaig mindig korrektek voltak az osztrak rendörök, csak akkor büntettek, ha tenyleg szabalytalan voltam. De volt olyan esetem is, amikor csak szoban figyelmeztettek, es nem büntettek. Mindig tisztelettudoan, illedelmsen viselkedtek velem, nem ugy, mint a magyar rendörök, akik közül egy mar szo szerint elküldött a P..ba, mert kerdezni mertem töle.”
 • 14. Diákcsemege 2008. november 21. 15:08
  „Kedves Kisalföld!

  Az átlagos kihágásokért...c. részben:

  ....elszálítatják..., vagy elszállíttatják

  További szép napot kívánok!”
 • 13. Diákcsemege 2008. november 21. 14:49
  „Két év ausztriai betonmixerezés és pumpázás után bátran állíthatom az osztrák rendőrnél korrektebb hatósági személy kevés szaladgál Európában.
  Megítélésem szerint Szlovákiában komoly gondok vannak, már ami az ottani rendőrök erkölcsiségét illeti, ugyanis "kitömött" forgalmival szinte mindig el lehet intézni az általuk problémásnak vélt eseteket, így a büntetés akár felét, háromnegyedét is meg lehet spórolni.”
 • 12. Agent 2008. november 21. 14:39
  „Szlovákia, 90 helyett 98 =1000Sk, pénzt letagadtam, adtak egy csekket, azt pedig eldobtam, ennyi.”
 • 11. libellula1980 2008. november 21. 09:35
  „bocs az előbb lefelejtettem a linket :-) http://www.autoindex.tg.ch/index.php”
 • 10. libellula1980 2008. november 21. 09:34
  „Amúgy, ha valaki Svájcba készül érdemes megnézni a következő listát http://www.admin.ch/ch/d/sr/741_031/app1.html (német, francia, olasz, angol és rétoromán nyelven elérhető) Még annyit hozzáfűznék, egyszer azt hallottam külfödi rendszámú gépkocsikat nem tudják megbüntetni, ha hiányzik az autópálya matrica. Hát Svájcra nézve ez nagy baromság... interneten keresztül rendszám alapján ki lehet keresni a tulaj nevét, címét, telefonszámát... Aki nem hiszi kipróbálhatja a következő internet oldalon ez a Thurgau kanton jegyzéke, de minden más kantonban is megtalálható.”
 • 9. libellula1980 2008. november 21. 09:24
  „Goldmund, Svájcban is csak kihangosítóval lehet telefonálni vezetés közben, ha nem 100CHF a büntetés.”
 • 8. Goldmund 2008. november 21. 09:04
  „A mobiltelefonról az jutott eszembe, jobb volna kihangosítót szerelni az autóba. Úgy tudom, Magyarországon ílyen módon szabad telefonálni menetközben. Más országokban mi a helyzet?”
 • 7. Feri1 2008. november 21. 08:24
  „joco
  "már "megtanultam" csörög a telefon irány a leállosáv."
  Csak egy jó tanács: ha megállsz az autópályán telefonálni a leállósávban, akkor még vastagabb legyen a bukszád. Drága lesz! Ne tedd!”
 • 6. libellula1980 2008. november 21. 08:17
  „Ausztriában Linz környékén az autópályán nem vettem észre a százas táblát, mondjuk mások sem, de a rendőrök engem állítottak meg.... száz helyett százharminccal mentem, 29 euróra büntettek meg.”
 • 5. knifemaster 2008. november 21. 08:07
  „Németország Ingolstadt :Tilott parkolásért 35 euros bírságot kaptunk:)Ez valószínűleg a felső határ,mert nem volt a tömben nagyobb értékű cetli. Bár hozzáteszem volt negyed óra türelmi idő is.”
 • 4. Primax 2008. november 21. 08:06
  „Nem tetszik ez a "zsernyák" jelző.
  A Kisalföld - sajnos - kezd lesüllyedni a pletykalapok színvonalára.
  Kár érte.....”
 • 3. csalil 2008. november 21. 07:58
  „ujjat húzni??? kisujjat?...talán inkább újat...”
 • 2. joco 2008. november 21. 07:21
  „Én naponta járok Au.-ba, hetente Sk.-ba, két hetente Pl. és D-ba.Engem "csak" kettö esetben büntettek-mobiltelefon használat miatt Au.ba(30 -30 Eu.-m bánta)- de már "megtanultam" csörög a telefon irány a leállosáv. Sk.: állandoan a matricát ellenörzik , Pl és D szerencsémre csak láttásbol ismerem öket.Összegezve: nem kell szabályokat sérteni-itthon sem- és igy nincs "büntetés.Félreértést elkerülése végett én sem vagyok hibátlan, de igyekszem elkerülni a szándékos szabálysértéseket.”
 • 1. Enemy 2008. november 20. 23:39
  „Úgy érzi, igazságtalanul büntették meg a zsernyákok külföldön? Rossz tapasztalataiból más olvasók tanulhatnának? Írja meg történetét az online@kisalfold.hu e-mail címre, s utánajárunk az esetnek.

  Hmmmmm......
  Kicsit uszittásnak tünik....
  Ha pl Ausztriába megbüntet valakit a rendőr (ott legalább vannak) az 99.8 % JOGOS!!
  Nem kell okoskodni,tudni kell vezeteni,és figyelni kell a müszaki állapotra.
  Ennyi.A szlovákok egy másik tészta de ha valaki tisztába van a szabályokkal (PL: egy személyautónak ha van utánfutója és az össz tömeg 3,5 tonna felett van az kamionnak számit! NAGY BAROMSÁG DE ÍGYVAN!!)azzal nem lehet nagy gond.

  Az oszták csendőrt meg az szidja aki nem ismeri a járást....
  És ehhez a jogilag nagyon nagyon gyenge országhoz viszonyit mint a miénk:(
  Szép napot”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kismalacok pusztultak el az öttevényi tűzben

Öttevény - Kismalacokat, anyadisznókat és kiskutyákat mentettek ki a tűzoltók egy kigyulladt… Tovább olvasom