Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Át ne vágja a vezetéket! Földmunkavégzés előtt az interneten is egyeztethet az E.ON-nal

Az E.ON működési területén 286 közműrongálásos eset történt az elmúlt években. A szolgáltató internetes közmű egyeztetési lehetőséget biztosít.


Minden évben tucatnyi olyan esetről tudósít a média, amikor földmunkagépek gázvezetéket vagy villamos kábelt vágtak át, ezzel szolgáltatásszünetet és gyakran veszélyhelyzetet okozva. Ezek az esetek megelőzhetőek. Az E.ON internetes közmű egyeztetési lehetőséget biztosít.

Építkezés vagy bármely földmunkával járó munkavégzés megkezdése előtt – a biztonságos munkavégzés érdekében – alapvető fontosságú annak ismerete, hol találhatók a munkaterület közelében gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek, illetve elektromos berendezések.

Már a tervezési szakaszban egyeztetni szükséges a közműszolgáltatókkal, így az új beruházások kivitelezése során megelőzhető a közművek megsértése, az ezzel járó veszélyhelyzet, szolgáltatásszünet, illetve anyagai kár.

Az egyeztetés ma már az interneten keresztül is elvégezhető. Ezzel a fejlesztéssel is ösztönözni kívánja az E.ON a szabályok betartását a biztonság érdekében - hiszen így az egyeztetés kényelmesen és gyorsan, a nap 24 órájában, sorbaállás nélkül elvégezhető. Az online felületen digitális térkép segíti a kérelemben szereplő földterület kijelölését és az érintett közműszolgáltatók meghatározását.

Az egyeztetésről készülő jegyzőkönyv rögzíti a megvalósítás feltételeit. Többek között azt is, hogy a kivitelezés során a balesetek elkerülése érdekében milyen feltételeknek kell eleget tenni.

Ilyenkor kitétel lehet például, hogy biztonsági okokból szakfelügyelet mellett, tehát a gáz- vagy áramszolgáltató szakemberének jelenlétében végezhetőek a munkálatok, vagy, hogy a vezeték közelében csak kézi földmunka végezhető, munkagépeket nem szabad használni.

Ezek elmulasztása nem csak az energiaszolgáltatásban okozhat fennakadást, hanem személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat is okozhat. A gondatlan munkavégzésből adódó balesetek újra és újra felhívják a figyelmét arra, hogy a közműépítések során a munkálatokat végző kivitelezők részéről szabályszerű, a munkabiztonsági előírásokat mindenkor betartó és felelősségteljes munkavégzésre van szükség.

Az elmúlt évek során országszerte, például az E.ON működési területén is 286 közműrongálásos eset bizonyította, hogy a folyamatos figyelemfelhívás ellenére sokan nem tartják be az alapvető biztonsági szabályokat. Elmulasztják a közműegyeztetés elvégzését, vagy a kapott információkat figyelmen kívül hagyják. Nem éri meg kockáztatni, a gondatlanság emberéletet is követelhet!

Az E.ON a sajtó útján is felhívja a figyelmet az élet- és vagyonvédelem érdekében a közműegyeztetés elvégzésének fontosságára, a közmű egyeztetési jegyzőkönyvben foglaltak betartásának jelentőségére, illetve a vezetékek közelében történő munkavégzés veszélyeire, hiszen a balesetek megelőzése közös érdek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az árvíz végzett a házzal: bontják a korcsolyapálya melegedőt Győrben - fotók

A romos épület koporsójának utolsó szögét a júniusi nagy árvíz jelentette. Új parkolókat ártérre tilos építeni. Tovább olvasom