Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Árvízvédelem a Marcalon

Az árvízvédelmi kockázat csökkentése érdekében a tervek szerint zsilipeket korszerűsíttet, töltéseket erősíttet meg a vízügyi igazgatóság a Marcal jobb partját érintő projekt végrehajtása során. A teljes értékén 4 milliárd forintos beruházás 80 ezer ember biztonságát szolgálja.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 187 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a ˝Marcal jobb parti árvízvédelmi biztonságának javítása˝ elnevezésű KEOP–2.1.1-es projekt előkészítési fázisára. A program Győrt, Tétet és Koroncót érinti.

Az előkészítő szakasz lezárult, a zárórendezvényt az érintettek pénteken tartották Győrben. A vízügyi igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese, Pannonhalmi Miklós többek között elmondta, a folyó jobb parti töltéseinek állapota nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. A védekezés elkerülhetetlen.

Az igazgatóhelyettes kiemelte: a projekt 160 ingatlant érint. Azok tulajdonosainak döntő többségével az igazgatóság megállapodást kötött, kivéve a területek közel 10 százalékát. A döntő többség érzi a projekt kockázatcsökkentő fontosságát, a többi tulajdonossal tovább folyik az eljárás.

Az előkészítést végző Solvex Környezet- és Vízgazdálkodási Tervező és Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója, Déri Lajos elmondta, a fejlesztés során a Marcal jobb parti részöblözetben összesen közel 13 km hosszú védvonalat építenek ki. Ebből mintegy 8 kilométer a Marcal jobb parti töltése, Koroncó belterületi szakaszán a Bornát-ér jobb partján több mint 2 kilométer, a bal partján pedig közel 3 kilométer töltés fejlesztését jelenti. Fejlesztik az árvízvédelmi földműveket, utakat és korszerűsítik a zsilipeket, gátőrházakat.

A végösszegben több mint 4 milliárd forint értékű projekt folytatásaként a kivitelezési munkálatok – a második fordulós pályázat eredményességének függvényében – jövő év közepén kezdődhetnek el, s 2013 végén fejeződnek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljött advent - ég az első gyertya

Vasárnap kora este ünnepélyes keretek között gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún a… Tovább olvasom