Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Árvíz után a gáton - Rabok nélkül mostanáig

A büntetés-végrehajtó intézetek több száz fogvatartottat küldtek a gátakra.

„Nélkülük másfél évig tartott volna a munka" – mondta a dunszentpáli polgármester azokról a rabokról, akik az ország több pontjáról érkezve a Mosoni-Duna gátjánál bontják és ürítik a homokzsákokat. Önkénteseket már alig találtak e munkára, ezért jött jól a fogvatartottak segítsége.

Rabszállító autók, kutyás fegyőrök, homokzsákokat pakoló elítéltek: a dunaszentpáli (és mecséri) gáton hetek óta dolgoznak az ország több fegyintézetéből naponta ide- (majd délután vissza) szállított elítéltek. A helyiek nem tagadják: nagyon jól jött nekik a rabok segítsége.

– Négy kilométeres belterületi, s a „hozzánk csapott" 2,2 kilométeres zsejkepusztai részről is nekünk kellett elhordanunk a homokzsákokat. Ha nem érkezik segítség a büntetés-végrehajtási intézetekből, vagy másfél évig tartott volna a munka" – mondta ifjabb Szabó Károly dunaszentpáli polgármester. A fogvatartottak alig az ár elvonulta után jöttek a

településekre, hogy a homokzsákok ürítését felgyorsítsák.

– A visszabontás és összegyűjtés – érthető módon – sokkal lassabban zajlott, mint az ideiglenes gát megépítése. Akkor könnyebb volt önkénteseket toborozni, akik idejüket és fáradságot nem kímélve próbálták megvédeni falunkat. Volt, aki egy-másfél hét szabadságot vett ki: nekik most dolgozniuk kell, munka után fáradtan már nem kérhetem őket a visszabontásra. Hét közben kisebb segítségünk azért volt, de négy-öt emberrel „látványos haladást" több kilométeres szakaszon nem lehet elérni. Hétvégente már több segítséget kaptunk, de jól jött a rabok érkezése – folytatta a településvezető. Dunaszentpálra a büntetés-végrehajtási intézetek felajánlásának köszönhetően többek közt Baracskáról, Salgótarjánból, Budapestről és Sopronkőhidáról is érkeztek: először 29-en, de volt olyan nap, amikor 140-en (tegnap is közel ennyien – a szerk.). A faluhoz ötszázezer zsák tartozott...

– Maximálisan elégedettek vagyunk a munkájukkal, sokat köszönhetünk nekik – mondta ifjabb Szabó Károly. Érdekesség: őrzésüket is jól megszervezték. A kisebb számú, Sopronkőhidáról érkezett csapat az adott területen sem mozoghatott szabadon. A két falu egyébként kiegészítette ellátmányukat, a katasztrófavédelmisek sátrat hoztak, s orvosi felügyeletet is biztosítottak. Dunaszentpálon hétfőre végeztek a munkával, így a rabokat a Bolgányi híd közelébe, az állami védművekre vezényelték.
Mecséren múlt pénteken végeztek a rabok a munkával: akkor mintegy 170-en dolgoztak a faluban. – Óriási segítség volt, jól végezték dolgukat – mondta Csaplár Zoltán polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei árvízi összefoglaló

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a számára meghatározott feladatokat… Tovább olvasom